ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

O δημιουργός του ‘12 Χρόνια Σκλάβος’ θα είχε γράψει Ιστορία στις φετινές Κάννες

Όπως αποκάλυψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, ο Steve McQueen θα γινόταν ο πρώτος σκηνοθέτης με δύο ταινίες στο ίδιο Διαγωνιστικό.

Οι φετινές Κάννες ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας αλλά, με έναν παράξενο τρόπο, προσπαθούν και πάλι να αφήσουν το στίγμα τους στην κινηματογραφική σεζόν.

Έχουμε εξηγήσει και νωρίτερα γιατί ακόμα και η στάμπα ενός υποθετικού Φεστιβάλ Καννών μπορεί να βοηθήσει μια ταινία στην διαδρομή της στις αίθουσες. Φέτος λοιπόν το Φεστιβάλ σκέφτηκε αυτή τη συμβιβαστική λύση για την ακυρωμένη του χρονιά: Ανακοίνωσε μια επιλογή 50+ ταινιών, που θα κυκλοφορήσουν την ερχόμενη σεζόν φέροντας τις δάφνες των Καννών στις αφίσες τους, ακόμα κι ενώ παίζονται σε άλλα Φεστιβάλ.

Έτσι, του χρόνου θα δείτε πολλές ταινίες να διαφημίζονται από διανομείς ως “επιλεγμένες από τις Κάννες 2020”, ακόμα κι αν αυτές δεν έγιναν ποτέ.

(Υπήρξαν ακόμα πολλές ταινίες που απλώς αυτο-αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, ώστε απλώς να παιχτούν κατευθείαν στις Κάννες του χρόνου, θεωρώντας πως δεν έχει καν νόημα να κυκλοφορήσουν αλλιώς.)

Ταινίες της φετινής υποθετικής επιλογής είναι ας πούμε το ‘French Dispatch’ του Γουές Άντερσον ή το ‘Soul’ της Pixar, αλλά και καινούριες ταινίες από σκηνοθέτες σαν τον Φρανσουά Οζόν, τη Ναόμι Καβάσε, τον Τόμας Βίντερμπεργκ, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίγκο “Άραγκορν” Μόρτενσεν, ακόμα κι ένα νέο φιλμ των γιαπωνέζικων Στούντιο Γκίμπλι.

Να, δείτε το στην πράξη. Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Βίντερμπεργκ, ξεκινά με τις δάφνες των ακυρωμένων Καννών.

Δύο από τις ταινίες αυτής της υποθετικής φετινής επιλογής, έχουν όμως κάτι εντελώς ιδιαίτερο και ξεχωριστό: Είναι του ίδιου σκηνοθέτη.

Ο Στιβ ΜακΚουίν, δημιουργός των ‘12 Χρόνια Σκλάβος’ και ‘Hunger’, είχε ήδη ανακοινώσει πως το επόμενο πρότζεκτ του θα ήταν μια σειρά ανθολογίας για το BBC με τίτλο ‘Small Axe’, βασισμένη στις αληθινές εμπειρίες μιας κοινότητας μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες στο Λονδίνο, κατά την περίοδο από τα τέλη των ‘60s ως τις αρχές των ‘80s.

Αυτό που αναμενόταν να είναι μια μίνι σειρά 6 επεισοδίων, εξελίχθηκε στην πορεία σε ένα πρότζεκτ 5 κεφαλαίων διαφορετικής διάρκειας και προσέγγισης το καθένα, όλα τους αφιέρωμα από τον ΜακΚουίν στον Τζορτζ Φλόιντ και σε κάθε γνωστό και άγνωστο θύμα του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Δύο από αυτά τα κεφάλαια/φιλμ/επεισόδια/όπως θες πεσ’τα, ανακοινώθηκαν ως μέρος του line-up των Καννών 2020.

Το ένα εξ αυτών, το δίωρο ‘Mangrove’ ακολουθεί την αληθινή ιστορία ακτιβιστών και μιας δίκης του 1970, με πρωταγωνίστρια την Λετίσια Ράιτ του ‘Black Panther’. Το άλλο είναι το ‘Lovers Rock’, διάρκειας ούτε 70 λεπτών, μια ιστορία έρωτα και μουσικής σε ένα μπλουζ πάρτυ στις αρχές των ‘80s.

Με τις δύο αυτές ταινίες να λαμβάνουν θέση στο πρόγραμμα, σημαίνει πως ο Στιβ ΜακΚουίν θα γινόταν ο πρώτος σκηνοθέτης στην ιστορία των Καννών που θα είχε δύο ταινίες στο ίδιο Διαγωνιστικό. Τώρα μένει να δούμε σε τι μορφή θα εμφανιστούν και σε ποιες χώρες.

Πάντως συνολικά το ‘Small Axe’ αναμένεται να προβληθεί του χρόνου από το BBC, με διανομή στις ΗΠΑ από το Amazon Prime Video. Περιμένουμε με περιέργεια να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από την ελληνική διανομή, και με τι μορφή αυτή θα εκφραστεί.