ENTERTAINMENT

Στο “Απο Κουπα” έμαθα πώς φτιάχνεται η μακαρονάδα

Πως δεκαετίες εργένικης ταλαιπωρίας τελείωσαν μία Παρασκευή βράδυ στο Θησείο.

Ας βγάλουμε πρώτα από τη μέση τις συστάσεις. Το “Απο Κουπα” δεν είναι εστιατόριο. Είναι ένα μπαρ-καφέ στο πιο κεντρικό σημείο του Θησείού. Ένα all-purpose στέκι, με σύγχρονη διακόσμηση, από εκείνα τα σημεία της πόλης που αράζεις. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ. Η ώρα δεν έχει σημασία.

Αν πεινάς παίζει οτιδήποτε από ποικιλία μέχρι πίτσα. Αν διψάς από freddo μέχρι ψαγμένα κοκτέιλ. Και επειδή ο κακός χαμός έχει μεταφερθεί στο γκάζι εκεί μπορείς κυριολεκτικά να αράξεις. Παίρνεις ένα καφέ και κάθεσαι στη λιακάδα ένα τρίωρο να διαβάσεις το βιβλίο σου. Παίρνεις μια μεγάλη βαρελίσια και κάθεσαι να βγάλεις τα ζεστά απογεύματα στη σκιά και τον κλιματισμό.

Για μένα, βέβαια, το μαγαζί έχει πλέον συναισθηματική αξία. Χάρη σε ένα event που διοργανώνει κάθε Παρασκευή βράδυ, κατάφερα, να φτιάξω μια μακαρονάδα της προκοπής. Που να τρώγεται. Μετά από μερικές δεκαετίες εργένικης ζωής και δεκάδες απόπειρες. Καταλαβαίνεις τη συγκίνηση, ε;

Εδώ το background είναι απαραίτητο: Το πλησιέστερο που είχα φτάσει ποτέ ήταν σε ένα καλό κιμά -ταπεράκι από τη μανούλα- που τον προσθέτεις σε βρασμένα μακαρόνια. Το συνηθισμένο ήταν τριμμένη ντομάτα με λάδι και μυρωδικά χτυπημένα στο multi. Παραλλαγή του ντάκου, δηλαδή, που αν υπήρχε αστυνομία γεύσης θα με είχε μπαγλαρώσει.

Αυτά τα πρώτα χρόνια. Γιατί μεγαλώνοντας βλέπεις ξεχειλίζει η αυτοπεποίθηση. Και όταν άκουσα πολλές φορές την “κασέτα” με το “μπορείς και ‘συ” και δοκίμασα τα προχωρημένα απλά πέταξα υλικά. Σκέτη με κόκκινη σάλτσα; Στο νεροχύτη. Μπέικον, κρέμα γάλακτος; Στη γλάστρα για τα μυρμήγκια. Με τόνο al mare; Μαζί με το τηγάνι στον κάδο του Δήμου -ο θεός να έχει καλά τον Καμίνη- Αθηναίων.

Και μόνο την προηγούμενη Παρασκευή, η δική μου προσωπική τραγωδία -περί αυτού πρόκειται, δεν έχω καμία αυταπάτη- πήρε τέλος. Γιατί κάθε Παρασκευή ρε φίλε στο “Απο Κουπα” δύο σεφ φτιάχνουν τη μακαρονάδα που θες. Δωρεάν. Πας εκεί μπροστά, τους λες τι υλικά θες και στη φτιάχνουν εκεί μπροστά σου.

Μαστεροσεφάτα και όχι ταβερνιάρικα. Οπότε ιδανική ευκαιρία για να αντιγράψεις ένα δυο τρικ.

Έντονη γεύση – ελαφριά στο στομάχι

Το τσιγάρισμα των υλικών δε γίνεται μόνο στο καυτό λάδι. Θέλει μικρή ποσότητα λαδιού και ένα ελαφρύ τσιγάρισμα για να μη γίνει βαριά. Αν χρειάζεται περισσότερο “μαλάκωμα” των υλικών μπορεί να γίνει στο σβήσιμο με φλόγα.

Γκάζι και τηγάνι

Αυτά τα δύο κάνουν την καλύτερη δουλειά. Και για να γίνει η καλή η δουλειά το τηγάνι πρέπει να είναι ελαφρύ και να αρπάζει αμέσως. Δεν το αφήνεις πάνω στο μάτι και περιμένεις τη σάλτσα να γίνει μόνη της. Τα χέρια του σεφ δε λένε ψέματα. Δουλεύουν τη σάλτσα μέχρι το τέλος.

Δούλεψε το μακαρόνι στη σάλτσα

Δε χρειάζεται να βάλεις έναν τόνο σάλτσα για να λαδώσουν τα μακαρόνια. Ακόμα και αν το κάνεις δεν πρόκειται να πάρει γεύση το μακαρόνι. Πρέπει να το δουλέψεις με τη σάλτσα. Ούτε βούτυρα, ούτε έξτρα τσιγαρίσματα ούτε τίποτα. Λίγο στο τηγάνι με τη σάλτσα και επί τόπου σερβίρισμα.

Τέλος πάντων, πήγαινε καμιά Παρασκευή βράδυ στο Από Κούπα να τα δεις ιδίοις όμμασι.

Διεύθυνση: Ακάμαντος 3, Θησείο, 210 3478592

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)