ΒΙΒΛΙΟ

Στο Comicdom ψάξε αυτά τα κόμικς

Ένα από βασικά κομμάτια του Comicdom Con είναι τα περίπτερα των μαγαζιών. Να μερικά κόμικς που αξίζει να ψωνίσεις φέτος.

Υπάρχουν οι εκθέσεις, οι ομιλίες, τα signings, το cosplay, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα. Όμως για όλη την ώρα στο ενδιάμεσο καθώς θα περπατάς ανάμεσα στα περίπτερα των μαγαζιών στο Comicdom Con και θα κοιτάς τους αμέτρητους τίτλους που μπορείς να προμηθευτείς, καλό είναι να είσαι και λίγο προετοιμασμένος.

Αυτοί είναι 10 τίτλοι που κυκλοφόρησαν σε μορφή τόμου στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Comicdom, και που αξίζει να τους τσιμπήσεις αν τους πετύχεις μπροστά σου.

Building Stories

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί επαρκώς αυτό που έχει κάνει εδώ ο μεγάλος Chris Ware, φτιάχνοντας ένα κόμικ-πακέτο που ξετυλίγεται και συναρμολογείται όσο διαβάζεται. Δεν είναι μόνο μια ιστορία, είναι εμπειρία. Δε μοιάζει παραδοσιακό βιβλίο, για την ακρίβεια δεν είναι βιβλίο, είναι μια συλλογή από ‘πραγματάκια’, τα οποία απαρτίζουν μια μεγάλη ιστορία για ένα κτίρριο και τους νοικάρηδές του.

Prophet, Vol. 1: Remission

Στη Γη ενός μακρινού μέλλοντος, αλλαγμένη ύστερα από την επίδραση εξωγήινων, ένας άντρας ξυπνά ύστερα από πολύχρονο ύπνο, με μία μόνο αποστολή: Να αφυπνίσει και να επανεκκινήσει την αυτοκρατορία της Γης. Ένα εντυπωσιακά χαώδες sci-fi που απλώνεται σε πολλούς κόσμους, μπλέκοντας ένα σωρό χαρακτήρες με διαφορετικά κίνητρα.

Saga, Vol. 1

Ένα ζευγάρι που ζει τα δικά του προβλήματα: Ανήκουν στις διαφορετικές πλευρές ενός ατελείωτου, αιώνιου διαγαλαξιακού πολέμου και προσπαθούν απλώς να φτιάξουν μια οικογένεια υπό τις αντιξοότερες των συνθηκών. Ένα καθαρόαιμο sci-fi έπος από αυτά που παρακαλάς να γίνουν ταινίες, γραμμένο από τον Brian K. Vauhgan του “Lost” και του “Y: The Last Man”.

The Manhattan Projects, Vol. 1: Science Bad

Η ομάδα επιστημόνων που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη της πρώτης πυρηνικής βόμβας ήταν, μαθαίνουμε σε αυτή τη σειρά, απλή βιτρίνα για την έρευνα πολύ πιο παλαβών και ακραίων φαινομένων, από επικοινωνία με εξωγήινη ζωή μέχρι ταξίδι σε παράλληλα σύμπαντα. Κάπου μέσα σε όλα αυτά ο διαβολικός δίδυμος του Άλμπερτ Αϊνστάιν απειλεί να καταστρέψει το σύμπαν, οπότε είναι από εκείνες τις ιστορίες, ναι.

The Underwater Welder

O Τζακ δουλεύει σε μια θαλάσσια αντλία πετρελαίου ενώ περιμένει να γίνει πατέρας σύντομα. Η μεταφορική πίεση της οικογενειακής του καθημερινότητας μεταφράζεται σε κυριολεκτική πίεση του ολοένα και μεγαλύτερου βάθους στο οποίο βουτάει, καθώς χάνεται όλο και περισσότερο στη δουλειά του αποφεύγοντας την οικογένειά του. Αυτό το μελαγχολικό δράμα παίρνει όμως μια αναπάντεχη τροπή όταν στα βάθη του ωκεανού, ο Τζακ βιώνει μια μεταφυσική εμπειρία.

Fatale, Book 1: Death Chases Me

Fatale, Book 2: The Devil’s Business

Το must μεταφυσικό νουάρ της χρονιάς από το δίδυμο που έχει δώσει εξαιρετικά αντίστοιχα βιβλία στο παρελθόν (“Sleeper”, “Criminal”), για μια γυναίκα που αποτελεί αντικείμενο εμμμονής για έναν άντρα στο σήμερα αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται πολύ κυριολεκτική femme fatale πίσω στα ‘50s. Και περίμενε, η ιστορία έχει και τέρατα. Φυσικά.

Fury: My War Gone By

Ο Garth Ennis και τα πολεμικά κόμικς είναι ιδανικό ζευγάρωμα. Αυτός ο Νικ Φιούρι δεν είναι τίποτα σαν τον Samuel Jackson. Βγάλε το κουλ και βάλε το τραχύς. Πόλεμος, πληγές, αντρισμός, κι όλα αυτά τα απραίτητα.

Batwoman Vol. 1: Hydrology

Batwoman Vol. 2: To Drown the World

Ο J.H. Williams III είναι ίσως ο πιο εντυπωσιακός καλλιτέχνης που δουλεύει στα αμερικάνικα κόμικς αυτή τη στιγμή, και η ιστορία της Batwoman, επαναπροσδιορισμένη ως σύγχρονη τραγωδία, τον αφήνει να πειραματιστεί όσο θέλει με το πώς λες μια υπερηρωική περιπέτεια. Το πιο όμορφο κόμικ που υπάρχει εκεί έξω.

Conan Volume 13: Queen of the Black Coast

Ο Κόναν βρίσκει μια βασίλισσα πειρατίνα (ή κάτι τέτοιο) σε αυτή τη νέα προσέγγιση στο μύθο του διάσημου Χιμέριου. Μη σε ξεγελά το 13 στον αριθμό του τόμου: Με νέο δημιουργικό τιμ και κατεύθυνση, αυτή είναι ουσιαστικά η ιστορία που καλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει από την αρχή της νέες περιπέτειες του Κόναν.

Συν ένα που μόλις βγήκε:

Fantastic Four, Vol. 1: New Departure, New Arrivals

Aυτό μόλις κυκλοφόρησε οπότε θα κριθεί στο νήμα αν θα το δεις στο Con, αλλά τελοσπάντων, αναζήτησέ το ούτως ή άλλως. Γενικά στα σύμπαντα της Marvel και της DC γίνεται ο κακός χαμός με τους υπερήρωες και δε βρίσκεις άκρη, αλλά αυτό είναι μόνο του και αξίζει: Οι κανονικοί Fantastic Four πάνε διακοπές και αφήνουν στη θέση τους μια τετράδα ημι-fail ηρώων για τα τέσσερα λεπτά που θα λείψουν. Κι εκεί ξεκινά μια νέα σειρά, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν πήγαν όλα τόσο καλά. Το σχέδιο είναι του Mike Allred που δεν έχει καμία σχέση με παραδοσιακό υπερηρωικό στυλ, οπότε ξέρεις πως το τελικό αποτέλεσμα θα έχει κάτι παλιομοδίτικα διασκεδαστικό και σουρεάλ μέσα του.

 

*Το Comicdom Con Athens 2013 διοργανώνεται από 19 ως 21 Απριλίου στην Ελληνοαμερική Ένωση (Μασσαλίας 22) με ελεύθερη είσοδο όπως κάθε χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.