REVIEWS

Στο εφιαλτικό ‘Rain’ του Netflix, βρέχει ιός στη στράτα σου

H απρόσμενη δανέζικη απάντηση στο 'Walking Dead' είναι με διαφορά η καλύτερη μετα-αποκαλυπτική σειρά της σεζόν.

Δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να βγεις έξω (από το υπόγειο καταφύγιό σου) χωρίς ομπρέλα. Επίσης χωρίς γαλότσες, κουκούλα και γενικώς ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς προκειμένου να μην ακουμπήσει το δέρμα σου ούτε μια στάλα βροχής.

Αυτό είναι το κεντρικό concept πίσω από το ‘The Rain’, τη δανέζικη υπερπαραγωγή του Netflix σχετικά με το πως καταλήγει να είναι ο κόσμος έξι χρόνια μετά από την πρώτη φονική βροχόπτωση (βλέπε ο ιός εμπεριέχεται στο νερό-όταν σε ακουμπά παθαίνεις κάτι έντονες αλλεργικές αντιδράσεις και πεθαίνεις στο λεπτό).

Πρωταγωνιστές είναι δυο αδέλφια, η Simone και ο Rasmus, ο επιστήμονας πατέρας των οποίων τα κλείνει σε ένα υπόγειο καταφύγιο προκειμένου να αποφύγουν την φονική καταιγίδα που έρχεται. Εκείνα, μετά από έξι σούπερ βαρετά χρόνια (δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κανένα) και αφού οι προμήθειες τους (βασικά κάτι πράσινα ζελέ) φτάνουν στο τέλος, αναγκάζονται να βγουν στον έξω κόσμο.

Ένα κόσμο εντελώς αλλαγμένο αφού οι επιζώντες είναι το εντελώς αντίθετο (βλέπε σκληροτράχηλοι και αδίστακτοι) από το στερεότυπο του ‘πιο ευτυχισμένου λαού του πλανήτη’, που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες τους Δανούς.

Λογικό καθώς και είναι πεινασμένοι και είναι αποφασισμένοι να σε πυροβολήσουν στο δόξα πατρί με το που δουν την βροχή να στάζει από πάνω σου, με το που στραβοπατήσεις και πέσεις σε καμία λακκούβα με νερό ή με το που έρθεις σε επαφή με κάποιο ζώο (τα οποία δεν πεθαίνουν, αλλά γίνονται απλά φορείς του ιού).

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δυο έφηβα αδέλφια δεν βρίσκουν τελικά το ετερόκλητο ‘Stand By Me’ παρεάκι τους, το backstory του καθενός εκ των οποίων το βλέπουμε με flashback (‘κουρασμένη’ και κουραστική αφηγηματική μέθοδος, συμφωνώ. Αλλά εδώ λειτουργεί ΟΚ).

Συγκεκριμένα τον σκληροτράχηλο Martin που δεν ρισκάρει να μολυνθεί (επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια του), την σέξι επαναστάτρια Beatrice, τον κυνικό pothead Patrick, τον nerd Jean και την θρησκευόμενη Lea.

Γιατί, στο τέλος της ημέρας, πέρα από την βροχή, τα ερωτήματα πως μας προέκυψε ο ιος και τον αγώνα για την επιβίωση εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθαρόαιμη coming of age ιστορία (ναι, έτσι την λέγαμε στο χωριό μου την Καλλιθέα).

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να γράψουμε πολλά παραπάνω για αυτή την -επηρεασμένη από το ‘Hunger Games’ (σύμφωνα με τους δημιουργούς της)- μετα-αποκαλυπτική σειρά, με young adult ‘μου θυμίζεις το ‘The 100’ αύρα, χωρίς να κάνουμε μακροβούτι στο λάκο με τα spoilers.

Ας πούμε απλά, έτσι για να σου αποδείξουμε ότι όντως την είδαμε μονορούφι μια Κυριακή, ότι ο Rasmus, το πιτσιρίκι που μεγάλωσε στο καταφύγιο, παίζει κομβικό ρόλο σε όλη την ιστορία.

Καθώς επίσης ότι ελπίζουμε να μας σερβίρουν άμεσα τον 2ο κύκλο γιατί, παρόλο που στην πορεία των 8 επεισοδίων του 1ου (ειδική μνεία για το 6ο, που έχει ένα αναπάντητο twist) μάθαμε και ανακαλύψαμε πολλά, υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα που μας τυραννάνε.

Προσωπικά, αυτό που εκτίμησα στο ‘Rain’, είναι, ότι με κάποιο μαγικό τρόπο που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς, μου φαίνεται ταυτόχρονα φρέσκο και γνώριμο. Ίσως να φταίει εν μέρει η διαφορετική οπτική ματιά των Δανών δημιουργών του. Ίσως να παίζει ρόλο το διαφορετικό location (κάτι ψιλο-παρθένα δάση). Αν και τελικά αυτό που μετράει στο τέλος είναι ο αυξημένος δείκτης ρεαλισμού.

Ότι οι πρωταγωνιστές του φέρονται με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε και εμείς, αν μπλεκόμαστε μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Και ότι παραμένουν άνθρωποι (που ζηλεύουν, αγαπούν, μισούν και κάνουν λάθη) και όχι κινούμενα στερεότυπα όπως ο -κατά τα άλλα σουπερ-αγαπημένος- Daryl του ‘The Walking Dead’.

Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί και σε αρκετές ακόμη κριτικές, το ‘The Rain’ είναι μια διαφορετική ματιά σε ένα κουρασμένο είδος που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να είναι γοητευτικό σε δυο κατηγορίες τηλεθεατών, τους binge-watchers και τους young adults. Ένα στόχο που επιτυγχάνει 100-0. Απόδειξη; Ότι, μόλις τελειώσει το ένα επεισόδιο, τρέχεις να πατήσεις το επόμενο.

Τι πιο κολακευτικό μπορεί να ειπωθεί για μια σειρά; Άσε που, αφού το δεις, ποτέ πια δεν θα κοιτάξεις ξανά την βροχή με τον ίδιο -αθώο και ρομαντικό- τρόπο.

Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το Ρομπότ του νέου ‘Lost in Space’ είναι ο βασικότερος λόγος για να δεις τη σειρά
Τα παιδιά είναι περίπου alright στο ‘On My Block’
10 θρίλερ τόσο τρομακτικά που οι θεατές του Netflix δεν τα ολοκληρώνουν