© Evan Agostini / AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στο νέο ντοκιμαντέρ για τη Victoria’s Secret, οι Άγγελοι συναντούν τους Δαίμονες

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής με την ασφυκτικά στενή σχέση με τον Jeffrey Epstein, οι Άγγελοι, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άλλα πολλά παρελαύνουν στο ολόφρεσκο Victoria’s Secret: Angels and Demons του Hulu.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του White Hot: The Rise and Fall of Abercrombie & Fitch από το Netflix, στις οθόνες μας προσγειώθηκε το Victoria’s Secret: Angels and Demons (δια χειρός του δημιουργού του Valentino: The Last Emperor).

Δυο brands που «άρμεξαν» όσο δεν πάει το WASP σέξι για να μοσχοπουλήσουν επί δεκαετίες, πριν γνωρίσουν την απότομη πτώση όταν η κουλτούρα μετατοπίστηκε από την άπιαστη American φαντασίωση, στη συμπερίληψη.

Δυο brands που οριοθέτησαν παγκοσμίως το τι σημαίνει σέξι σύμφωνα αποκλειστικά με το γούστο του ιδιοφυή δημιουργού τους, του αυτοδημιούργητου Ρωσο-εβραικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου Les Wexner.

Εκείνον που κατάφερε να μετατρέψει το δάνειο $5,000 που πήρε τη θεία του Ida το 1963, για να ανοίξει ένα κατάστημα με γυναικεία ρούχα στο συντηρητικό Κολόμπους του Οχάιο, σε μια αυτοκρατορία (βλέπε L Brands) που στο απόγειό της περιελάμβανε τα Victoria’s Secret, Pink (Victoria’s Secret για teens), Bath & Body Works, Henri Bendel, The White Barn Candle Company, La Senza και The Limited.

Για να στο πω με απλά λόγια: Επί 30 και βάλε χρόνια, όποιος ψώνιζε σε οποιοδήποτε mall στην Αμερική, ένα μεγάλο μέρος των δολαρίων του κατέληγαν στην τσέπη του Lex. Και, κατά συνέπεια, σε αυτές του Jeffrey Epstein. Αλλά αυτό θα το πιάσουμε αργότερα.

Σκέψου ότι ακόμη και τώρα, που το L Brands έχει περιοριστεί μόνο στο Bath & Body Works, ο ίδιος (84 χρονών πλέον) έχει παραιτηθεί από CEO και η Victoria’s Secret έχει κάνει ολικό rebranding με έμφαση στη συμπερίληψη, συνεχίζει να έχει προσωπική περιουσία της τάξεως των 5,6 δις δολαρίων.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ένας από τους fashion experts που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ, ο -αινιγματικός- Les θα μείνει στην ιστορία ως ο πραγματικός δημιουργός του fast fashion (έστελνε αρκετές φορές το χρόνο μια στρατιά από ιδιωτικά jet σε Μιλάνο, Παρίσι, Ρώμη και νότια Γαλλία προκειμένου να δουν τις δημιουργίες των σχεδιαστών και να τις κοπιάρουν στο 1/10 της τιμής για το αμερικάνικο κοινό). Με μεγαλύτερη κηλίδα στη φήμη του την ακατανόητη και πρωτόγνωρη σχέση του με τον Jeffrey Epstein.

Μια ματιά στα παρασκήνια του οίκου

Μια σχέση που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ που μας δείχνει την άνοδο της Victoria’s Secret από ένα άσημο brand για το οποίο κανένα μοντέλο δεν ήθελε να ποζάρει, στο παγκόσμιο φαινόμενο που έκανε κάθε Άγγελό του εκατομμυριούχο.

Παρότι, δυστυχώς, δε μίλησαν στην κάμερα πολλοί Άγγελοι (οι περισσότερες συνεντεύξεις είναι με ειδικούς, υπαλλήλους και πρώην executives), το τελικό αποτέλεσμα σου παρέχει μια backstage ματιά στο πως λειτουργούσε το brand και στο τι γινόταν στο παρασκήνιο του θρυλικού fashion show.

Καθώς επίσης μια προνομιακή ματιά στο μυαλό και στα κίνητρα του  Les Wexner. Εκείνον τον άνθρωπο που πρώτα απέδειξε στον πατέρα του (ιδιοκτήτη καταστήματος με ρούχα) ότι είχε άδικο όταν του είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καλός έμπορος- ο λόγος που δε μιλούσαν για 3 χρόνια. Και, στη συνέχεια, απέδειξε στους WASP δημογέροντες (και ολίγον ρατσιστές) του Κολόμπους ότι ήταν καλύτερος από αυτούς με το να χτίσει το δικό του prive προάστιο, το New Albany.

Με λευκό φράχτη, γεωργιανές επαύλεις (όπου εκείνος είχε τη μεγαλύτερη εννοείται) και αυστηρούς κανόνες (ο κορμός όλων των δέντρων έπρεπε να έχει το ίδιο πάχος). Εκεί που εκείνος έδινε το πράσινο φως για το ποιος μπορεί να μείνει. Ένα project που ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δούλευε, όπως δήλωσε. Το να έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει το δικό του κόσμο που, σύμφωνα με κάποιους, ήταν η ενσάρκωση του ονείρου που πουλούσε το είδωλό του, ο Ralph Lauren.

Το μεγάλο λάθος του Les

Εκεί που την πάτησε πολλαπλώς ήταν όταν επιχείρησε να αγοράσει την είσοδό του στην ελίτ της Νέας Υόρκης που πάντοτε τον θεωρούσε ένα επαρχιώτη νεόπλουτο. Πώς το προσπάθησε; Αγοράζοντας και μεταμορφώνοντας το θρυλικό πολυκατάστημα Henri Bendel. Αγοράζοντας (και στη συνέχεια πουλώντας στον Epstein) το μεγαλύτερο τούβλινο townhouse στην πόλη. Και «αγοράζοντας» τον ίδιο τον Epstein προκειμένου να του εξασφαλίσει πρόσβαση στα μεγάλα σαλόνια που ονειρευόταν.

Μια πρωτόγνωρη σχέση που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ως που έφθανε. Και δεν αναφέρομαι καν για τα προφανή: Ότι ο Wexner έχρισε τον Epstein πληρεξούσιό του, δίνοντάς του πρόσβαση σε όλη την αυτοκρατορία του και στα εκατοντάδες εκατομμύρια της περιουσίας του. Από τα οποία, όταν μετά τη δεύτερη σύλληψή του ο Wexner αναγκάστηκε να τον αποκηρύξει δημόσια, είπε ότι του έφαγε εκατοντάδες (και τον υποχρέωσε να του βάλει πίσω -μέσω μιας φιλανθρωπίας- γύρω στα 46). Χωρίς ωστόσο να του κάνει ποτέ μήνυση, παρότι γενικότερα ο Lex θεωρείται δικομανής.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ο Wexner πούλησε στον Epstein (που έλεγε μεταξύ άλλων -σύμφωνα με μια καταγγελία- ότι ήταν scouter για την Victoria’s Secret), πέρα από το townhouse, ένα από τα ιδιωτικά του jet και τον ξενώνα στην έπαυλή του (εκεί που ο Epstein, μεταξύ άλλων, φέρεται να επιτέθηκε και να κράτησε παρά τη θέλησή της μια φοιτήτρια). Ενώ τον εμπιστευόταν τόσο ώστε εκείνον έβαλε να βάλει αγγελία και να κάνει interviews τις νταντάδες όταν γεννήθηκε το πρώτο του παιδί μετά τον γάμο του με μια λαμπρή Εβραία δικηγόρο.

Ένας γάμος που, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, αφήνουν -χωρίς να το λένε ξεκάθαρα- να εννοηθεί ότι ήταν «λευκός», καθώς πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι η σχέση των δυο αντρών έκρυβε και κάτι παραπάνω.

Μια από τις πιθανές εξηγήσεις που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ, με τις υπόλοιπες να περιλαμβάνουν εικασίες για το ότι ο Epstein, για παράδειγμα, εκβίαζε τον Wexner με κάτι χοντρό. Καθώς επίσης ότι οι δυο τους υπήρξαν από συνεργάτες της CIA και πράκτορες της Μοσάντ μέχρι ότι έχει βάλει κάπου το χέρι του και ο Putin.

Για μένα η ουσία είναι η δήλωση ενός βετεράνου δημοσιογράφου που επιμένει ότι όλη αυτή η ιστορία έχει πολλαπλά επίπεδα. Επίπεδα που εμείς, ο απλός κόσμος, δεν έπρεπε ποτέ να μάθουμε.

Κάτι που δεν πρόκειται να διασταυρώσουμε ποτέ καθώς τόσο ο Epstein όσο και ο Γάλλος κολλητός του και ιδιοκτήτης του πρακτορείου μοντέλων που ίδρυσε, βρέθηκαν νεκροί στο κελί τους. Με τη fixer του Epstein, την Ghislaine Maxwell, να εικάζεται ότι σύντομα θα έχει την ίδια τύχη.

Ο ίδιος ο Wexner δε δέχθηκε προφανώς να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ. Απλώς έστειλε μέσω των δικηγόρων του δηλώσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα -πολλά- αδικαιολόγητα. Εννοείται πως δεν τα κατάφερε. Όπως εννοείται πως, λόγω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, δεν κατάφερε και τον βασικό του στόχο, το να παραμείνει δηλαδή εμφατικά στις σκιές.