ENTERTAINMENT

Στο τέλος κερδίζει πάντα ο Νικ

Στον τελικό του Ultrex Top Men Challenge, ένας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Μένουν μόλις λίγες ώρες για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα αθλητή όλων των εποχών στο Ultrex Top Men Challenge και η απόφαση είναι καθαρά δική σου. Ο Νίκος Γκάλης ή ο Σπύρος Λούης θα καθίσει στο θρόνο του βασιλιά; Μπορείς ακόμα να μπεις και να ψηφίσεις τον δικό σου αγαπημένο.

Αλλά.

Το παιχνίδι είχε τελειώσει πριν καν μπουν στο ουτοπικό παρκέ του διαγωνισμού. Καθότι στο μυαλό, την ψυχή και τη μνήμη του Έλληνα φιλάθλου, όποιος παίξει αντιμέτωπος με τον Νίκο Γκάλη, είναι καταδικασμένος να χάσει. Κι ακόμα κι αν είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η αύρα του Γκάλη είναι ισχυρότερη από τον ίδιον, οφείλουν να σωπάσουν γιατί στην καρδιά μας, ο Νικ είναι εκείνος που μας έκανε να αγαπήσουμε το μπάσκετ και έδωσε την ώθηση για την χρυσή εποχή του μπάσκετ στη χώρα, μια εποχή που περήφανα μπορούμε να πούμε ότι ζήσαμε.

 

Θα μου πεις, δεν είναι λίγο άνιση η μάχη μεταξύ των δύο; Να βάζεις να αναμετρηθεί ένας σύγχρονος Θεός του μπάσκετ με έναν άνθρωπο τα επιτεύγματα του οποίου διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας; Κι όμως, ο Σπύρος Λούης αποδείχτηκε το πιο ισχυρό αουτσάιντερ του διαγωνισμού και κερδίζοντας θρυλικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, κατόρθωσε να φτάσει σε αυτόν τον τελικό. Σε αυτή τη μάχη όμως, Σπύρο, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι με το μέρος σου.

 

Βλέπεις, είναι πολλοί εκείνοι που τιμούν την παράδοση, που αγαπούν τα αγνά ιδεώδη που πρέσβευε ο Λούης, που δεν ξεχνούν την αγωνιστική και εξωαγωνιστική προσφορά του σε μία Ελλάδα που το τελευταίο που μπορούσε να έχει στο νου, ήταν τα μετάλλια και ο αθλητισμός. Ο Σπύρος Λούης αποτέλεσε την ενσάρκωση του Ολυμπιακού ιδεώδους για τη χώρα μας και απ’ ό,τι φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αυτό είναι κάτι που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια στο μυαλό κάθε Έλληνα φιλάθλου.

Αλλά ο Νικ είναι αλλιώς. Κι όχι μόνο επειδή τον ζήσαμε, τον είδαμε να παίζει, μπορούμε να τον δούμε και να τον ακούσουμε να μιλά για τις χρυσές στιγμές του ελληνικού μπάσκετ. Ο Νίκος Γκάλης από το τζάμπολ που δίνει σε έναν αγώνα του Άρη, μέχρι μια συνέντευξη στην τηλεόραση και μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης λατρεύεται από τον κόσμο σαν τον πιο αγαπημένο Έλληνα. Σαν κάποιον που έκανε καλό στον καθέναν από εμάς χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις ποιο είναι αυτό το καλό που έκανε.

 

Φαντάζομαι και ο ίδιος, μετά από τόσους επαίνους, εκδηλώσεις και βραβεύσεις, θα έχει βαρεθεί. Να μιλούν άλλοι για εκείνον, να γράφουν άλλοι για εκείνον. Κι όμως, κάθε φορά που θα τον πλησιάσεις, θα έχει αυτό το χαμόγελο που μάθαμε αφού σταμάτησε το μπάσκετ. Αυτό το χαμόγελο ενός ευγενούς και περήφανου ανθρώπου που ξέρει ότι όσο καλό έκανε με το παιχνίδι του στο παρκέ, μπορεί πλέον να κάνει κρατώντας αυτές τις χρυσές στιγμές ζωντανές και μεταδίδοντας στους νεότερους την τόσο απλή αλλά και τόσο μαγική τέχνη την οποία υπηρέτησε.

 

Ο Νίκος Γκάλης, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης με τον Σπύρο Λούη και θα φέρει πλέον τον τίτλο του Καλύτερου Έλληνα Αθλητή σε αυτή την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Ultrex σε συνεργασία με το Sport24.gr. Και είναι βέβαιο ότι όταν ακούσει πόσος κόσμος τον στήριξε για άλλη μια φορά, σε μία ακόμα δική του αναμέτρηση, θα χαμογελάσει με τον γνώριμο αυτό πλέον τρόπο, θα σηκώσει το χέρι και πολύ σεμνά θα αποδεχθεί την αγάπη του κόσμου για να την επιστρέψει με την πρώτη ευκαιρία.

Σ’ ευχαριστούμε Νικ