You and I
RANKING

Succession: Σε κατάταξη όλοι οι χαρακτήρες, από τον πιο αδύναμο στον πιο ισχυρό

Το απόλυτο power ranking του Succession μετά το ανατρεπτικό φινάλε της τρίτης σεζόν. Από τους ισχυρότερους παίκτες, μέχρι το νέο boar to the floor.

Ο Alex Epstein, γραφιάς ταινιών, σειρών και video games, έχει ένα θεώρημα: Ότι οι θεμελιώδεις ιδέες κάθε σειράς για τον κόσμο μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία και μόνο λέξη. Αν διυλίσεις το Succession μπορεί να αφορά πάνω απ’ όλα το τραύμα, αλλά σίγουρα αφορά την εξουσία και τις δυναμικές της.

Με βάση το φινάλε της τρίτης σεζόν του Succession και την εξουσία που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή, κατατάσσουμε τους κύριους παίκτες της σειράς στο παρακάτω power ranking:

17. Iverson roy

Τι να πούμε παραπάνω; Το παιδί έχει γίνει δοκιμαστής δηλητηρίων. Ας ζήσει σε πρώτη φάση και βλέπουμε.

16. Roman Roy

Ο Roman ήταν το ασθενικό σκυλί που ο Logan κρατούσε κοντά του για να το κλωτσάει (ενίοτε κυριολεκτικά), αλλά τώρα όχι μόνο στέλνει dick pics στην Gerri παρά τολμάει να αναφέρει και ως επιχείρημα την αγάπη. Το μόνο που κέρδισε ο Roman στο φινάλε ήταν ένας μορφασμός απόλυτης αηδίας, χάνοντας κάθε ψήγμα εδάφους που είχε κερδίσει αυτή τη σεζόν.

15. Siobhan Roy

Όταν η Shiv ζήτησε από τον πατέρα της να μη θυσιάσει τον Tom στο φινάλε της περασμένης σεζόν, έδειξε αδυναμία στα μάτια του. Δεν υπήρχε περίπτωση να την υπολογίσει ξανά για CEO (όχι ότι είχε υπολογίσει στ’ αλήθεια κάποιο από τα παιδιά του), απλώς χρειαζόταν ένα γυναικείο πρόσωπο μπροστά από μία εταιρεία που αντιμετώπιζε αστυνομική έρευνα για τη φρικτή μεταχείριση γυναικών.

Ο ρόλος της στη νέα Waystar δεν είναι εγγυημένος και η καριέρα της στην πολιτική θα ήταν δύσκολο να ανακτηθεί, τουλάχιστον όχι στον προοδευτικό χώρο που φαινόταν να την ενδιαφέρει.

14. Kendall Roy

Έπιασε πάτο αλλά γι’ αυτό ακριβώς δε βρίσκεται στον πάτο. Η εξομολόγηση του Kendall στα αδέρφια του και η γνήσια στήριξή τους (well, για τα μέτρα τους) απελευθέρωσε τον Άμλετ του Succession και αυτή τη στιγμή είναι στην πιο στέρεη φάση που τον έχουμε δει.

Ο Kendall έχει καταλάβει μάλλον πια πως οι προτεραιότητές του είναι με την οικογένειά του/τα αδέρφια του και όχι σε κάποιο πλήγμα εναντίον του πατέρα του, άρα είναι σε καλύτερη θέση παρότι έχασε τον πόλεμο. Δεν αφορά τον αυτοέλεγχο τούτο το power ranking, αλλιώς θα τον βρίσκαμε στο Νο.1.

13. Willa

Succession

Αυτά.

12. Frank + Karl

Η καλύτερη δουλειά που έκανε η 3η σεζόν ήταν που μας έδωσε περισσότερες στιγμές με αυτούς τους δύο. Εύχομαι το νέο τους αφεντικό να τους φέρεται όπως ακριβώς το προηγούμενο.

11. Connor Roy

Ξέρετε κάτι; Ο Connor αφήνει τη σεζόν με τις προεδρικές του ελπίδες άθικτες και τη γυναίκα των ονείρων του πλέον αρραβωνιαστικιά του. Αν τα υπόλοιπα αδέρφια δεν έλεγαν ψέματα στον εαυτό τους, θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται στη θέση του.

10. Cousin Greg

Όπου βρίσκεται ο Tom, από δίπλα θα είναι κι ο Greg. Τώρα βέβαια που αποφάσισε ότι δε χρειάζεται ψυχή, μπορεί ο Tom να είναι το πρώτο του θύμα.

9. Tom

Ο Tom φαίνεται αυτονόητος ως κορυφή τούτης της λίστας, αλλά νομίζω πως ο ρόλος του είναι περιορισμένος στην πραγματικότητα. Τώρα που έχασε την εμπιστοσύνη της Shiv τι ακριβώς έχει να προσφέρει στον Logan; Ποιες είναι οι πολύτιμες διασυνδέσεις του;

Ναι, πρότεινε να αυτοθυσιαστεί, είναι εργατικός και έκανε το ATN πιο προσοδοφόρο, αλλά αυτό τον κάνει έναν νεαρότερο Frank, Gerri ή Karl, πρόθυμο να ρίξει το σώμα του μπροστά στη χειροβομβίδα που εκτόξευσε ο Kendall. Τα παιδιά του Logan μπορούν πάντα να εκλιπαρήσουν τον πατέρα τους και να τύχουν της εύνοιάς του (μέχρι το επόμενο φιάσκο), γιατί είναι παιδιά του. Όχι επειδή τα αγαπάει, αλλά επειδή τα βλέπει ως προέκταση του εαυτού του.

Έπειτα ο Logan μπορεί να συμπεριφέρεται στα παιδιά του σαν την τσίχλα στο παπούτσι του, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τον Tom να κάνει το ίδιο με τη Shiv. Για λογαριασμό του, ναι. Διαφορετικά το περιθώριο λάθους είναι ανύπαρκτο. Και αυτό θα ήταν ok εάν ο Tom έβλεπε τον εαυτό του ως τον νέο Frank ή τη νέα Gerri, αλλά προτιμάει να νιώθει ανώτερος. Ένα μέλος της οικογένειας. Δεν είναι και θα το πληρώσει.

8. Gerri

“Πώς θα ωφελήσει τη θέση μου; Αυτό πρέπει να σκέφτεσαι 24/7”. Η Gerri προσπάθησε να διδάξει τη mantra της στον Roman, αλλά μάταια. Τώρα που η GoJo εξαγοράζει τη Waystar τα καθήκοντά της ως προσωρινή CEO μάλλον τελειώνουν, αλλά πιστέψτε χωρίς δισταγμό ότι η Gerri θα έχει ήδη αλεξίσφαιρη συμφωνία για το μέλλον της στην εταιρεία.

Αυτό που την κάνει τόσο αξιόπιστη παίκτρια δεν είναι η αφοσίωσή της στη Waystar ή το αντίστροφο, αλλά η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει σε κάθε αλλαγή στο Succession. Φλέρταρε αρκετά με τον ρόλο του εξιλαστήριου ρόλου την περασμένη σεζόν, αλλά θα υπάρχει πάντα κάποια πιο ορατή “θυσία” από το νίντζα δεξί χέρι του Logan.

7. Caroline

Είχα το νου μου στον έναν κακοποιητικό γονιό στο φινάλε του Succession και ξέχασα ότι υπήρχε και δεύτερος.

Η Caroline πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου της κάνοντας διαπραγματεύσεις με τον Logan και, όπως φαίνεται, όταν και τα δύο μέρη μίας συμφωνίας έχουν κοινές προθέσεις οι όροι της μπορούν να αλλάξουν. Η Marcia έχει κι αυτή μία συμφωνία αλλά είναι η νυν σύζυγος του Logan, άρα και με περισσότερη δύναμη. Γι’ αυτό τη βρίσκουμε λίγο υψηλότερα.

6. Marcia

Η Marcia θα πάρει την ομελέτα στο δωμάτιό της, ευχαριστώ πολύ.

5. Kerry

Συγνώμη, γιατί δε μιλάμε περισσότερο για το γεγονός ότι πιθανώς ετοιμάζεται ΝΕΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ;;; Πέρασα τη μισή σεζόν του Succession φωνάζοντας who the fuck is this?!!?, αλλά η Kerry παίζει να γίνει η μάνα της έκτης προσπάθειας του Logan Roy να κατασκευάσει τον επιθυμητό του κληρονόμο. Άρα τι ξέρω εγώ;

4. Logan Roy

Θα το πω δυνατά. Ο Logan δίνει τη Waystar γιατί γνωρίζει πως πλέον δεν ξέρει τι του γίνεται.

Η ιδέα του GoJo ήταν του Kendall, ο άνθρωπος που έσωσε την εταιρεία από την ανάληψη ελέγχου των μετόχων ήταν η Shiv, και ο Roman μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των tech bros πολύ καλύτερα από τον ίδιο.

Απορρίπτει τα παιδιά του επειδή υποτίθεται δεν είναι κατάλληλα, όμως απλώς δε θέλει να τον ξεπεράσουν. Η εξάρτησή τους από εκείνον είναι απολύτως δικής του κατασκευής, ειδικά σχεδιασμένη για να τους λέει ειρωνικά “make your own pile”, όταν δεν κοίταξε ποτέ να τους δώσει αυτό το μάθημα όσο μεγάλωναν. Τότε μπορεί και να έπιανε κανέναν τόπο. Τα κατηγορεί ότι δεν έχουν φονικά ένστικτα, όμως ακόμα κι όταν τα επιδεικνύουν όπως στο φινάλε δεν έχει κανένα σκοπό να τα ανταμείψει γι’ αυτό. Έχουν φτιαχτεί για να τροφοδοτούν τον ναρκισσισμό του και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντα στην τροχιά του. Πρότεινε στον Kendall να βγει από τη Waystar, αλλά το εννοούσε ποτέ στ’ αλήθεια;

Περισσότερο ακόμα, ήταν υπεύθυνος για την απομάκρυνση του Προέδρου της Αμερικής χρησιμοποιώντας εικασίες περί άνοιας που πυροδότησε μέσω ATN, επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Προέδρου δεν ήταν όσο ευνοϊκό ήθελε. Αν όμως δε βγει η επιλογή του φασιστοειδούς που διάλεξε ο Roman, η Waystar θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα Υπουργείο έτοιμο να τη διαλύσει (βλ. AT&T/Time Warner).

Βρίσκεται ψηλά στο ranking του Succession γιατί έχει συνηθίσει να εκφοβίζει και να κακομεταχειρίζεται τους γύρω του μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Πετυχημένη τακτική μέχρι στιγμής, θα δούμε για πόσο.

3. Lukas Matsson

Ο Lukas Matsson είναι καραγκιόζης. Είναι ένας καραγκιόζης τόσο βαριεστημένος με τα πάντα στη ζωή, που βρίσκει χαρά στο κατούρημα κινητών. Είναι ένας αποδοτικός καραγκιόζης όμως, και όχι ο “Twitter panty flasher” με τον οποίο πίστευε ότι είχε να κάνει ο Logan. Είδε μία καλύτερη συμφωνία και άδραξε την ευκαιρία της. Έχει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα και, κυρίως, έχει το μέλλον με το μέρος του. Θα έχει σύντομα το διοικητικό συμβούλιο της Waystar στα χέρια του, αν και φαίνεται πως θα επιτρέψει στον Logan να κρατήσει το κύρος του.

Το γεγονός, επίσης, ότι ο Elon Musk μόλις ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό TIME δίνει σούπερ καύσιμο για τη σάτιρα του Succession την επόμενη χρονιά και φαντάζομαι ότι ο Alexander Skarsgård έχει έρθει για να μείνει.

2. Το καστ του Succession

Έχουμε όλοι τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας, αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Το Succession έχει το καλύτερο σύνολο ηθοποιών αυτή τη στιγμή και, αν το Χόλιγουντ είναι σοβαρό, θα είναι όλοι τους απασχολημένοι μετά το τέλος της σειράς.

1. Jesse Armstrong

Ο Jesse Armstrong του Succession Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Ο δημιουργός του Succession προσπαθεί να μη διαβάζει θεωρίες και αναλύσεις για τη σειρά γιατί δε θέλει να επηρεάζεται. Καλά κάνει γιατί μία από τις σπουδαιότερες αρετές της δουλειάς του στο Succession είναι πως καμία από τις θεωρίες που προκύπτουν τρεις σεζόν τώρα για τη σειρά δεν ήταν ποτέ καλύτερη από όσα φτάνουν τελικά στην οθόνη.

Στο φινάλε της τρίτης σεζόν ο Armstrong εκτροχίασε φανταστικά το θεωρητικό endpoint του Succession – δηλαδή ποιο από τα βλαστάρια του θα φορέσει το στέμμα του CEO της Waystar – ενώνοντάς τα ως Τρεις Σωματοφύλακες εναντίον του μπαμπά. Στη διάρκεια της διαδρομής τους από τον γάμο ως τη βίλα του Logan, ένιωθες ήδη πως μέχρι το τέλος θα έχουν χάσει. Ήταν όμως τόσο γλυκό όσο κράτησε.

Και ξαφνικά, μετά το power move του Tom, τα πάντα μπήκαν στη θέση τους, με διπλή σημασία. Η άποψη του Logan στην πρώτη σεζόν του Succession, ότι η Shiv επέλεξε κάποιον κατώτερό της επειδή δεν ήθελε να προδοθεί. Η ιστορία που είπε ο ίδιος στον Greg για τον αυτοκράτορα Νέρωνα που σκότωσε τη γυναίκα του πριν ευνουχίσει και παντρευτεί τον δούλο του, Σπόρο. Τα ντόνατς που είχαν εμφανιστεί στο σπίτι του Kendall!

Αυτός είναι ο Jesse Armstrong και εάν θες να δεις περισσότερα από εκείνον δοκίμασε το Peep Show που δημιούργησε το 2003 για το βρετανικό Channel 4, τη μαύρη κωμωδία που καθιέρωσε την Olivia Colman και μοιράζεται με το Succession το βαθιά κυνικό χιούμορ και την αγάπη για το cringe που διαπερνά κόκκαλα. Ή το The Thick of It όπου έγραφε σταθερά για χρόνια, τη σειρά που έγινε το αποτύπωμα για το αμερικανικό Veep.

Το Succession δε θα υπήρχε χωρίς εκείνο.

Το Succession προβάλλεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από τη Nova.