ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα 10 καλύτερα τραγούδια του Johnny Cash

Το πορτρέτο του μεγάλου τροβαδούρου μέσα από τα καλύτερα του τραγούδια

25 Minutes to Go

Εμμονή του Κας ήταν οι παντός είδους και καιρού βαρυποινίτες, τους οποίους εκτιμούσε τόσο πολύ, που είχε γυρίσει τις μισές φυλακές των ΗΠΑ, τραγουδώντας για χάρη των τροφίμων. Το τραγούδι αυτό αναφέρεται σε έναν θανατοποινίτη, λίγα λεπτά προτού οδηγηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα. Dead man walking, indeed!

Give My Love To Rose Ακόμη ένα τραγούδι που γράφτηκε απ’ την πλευρά ενός θανατοποινίτη που αποχαιρετάει την αγαπημένη του, λίγες ώρες πριν αντικρίσει κατάφατσα τον Μεγάλο Θεριστή. Συγκινητικό το σημείο που τραγουδάει «Tell my boy that daddy’s so proud of him».

A Boy Named Sue

 Οι στίχοι γράφτηκαν απ’ τον ποιητή Shel Silverstien, κι αφηγούνται τη ζωή ενός αγοριού που τον εγκατέλειψε ο πατέρας του –κάπως σαν την ζωή του ίδιου του Κας, ο πατέρας του οποίου τον είχε σαν αποπαίδι μέσα στο ίδιο του το σπίτι, χρεώνοντας του το θάνατο του μεγάλου του αδελφού.

Cocaine Blues

 Ένας κοκαϊνομανής δολοφόνος βγαίνει παγανιά το βράδυ σκοτώνοντας, αλλά είναι γραφτό κάποια στιγμή να συλληφθεί και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα του, όχι μόνο από το κράτος, αλλά κι από την ίδια του την συνείδηση. Ντοστογιεφσκικα ακριβές!

Don’t Take Your Guns to Town

Μια μητέρα προειδοποιεί τον γιο της τι πρόκειται να πάθει αν συνεχίσει την ίδια τακτική. Συγκλονιστικοί στίχοι, μουσική που σπάει καρδιές –και κόκαλα. Σπόιλερ αλέρτ: περιμένετε μέχρι το τέλος να δείτε τι συμβαίνει στον ήρωα του κομματιού.

It Ain’t Me Babe

 Ντουέτο με τη σύζυγο του, Τζουν Κάρτερ με σαφές το ομοούσιο της ιστορίας, «ταιριάζουμε, είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τέλος» κτλ. Εκείνος της λέει βέβαια «πρόσεχε, είμαι άχρηστος, κωλόπαιδο, δεν σου αξίζω» και τα λοιπά, αλλά εκείνη δεν αντέχει να ζει μακριά του. Το έφαγε το κεφάλι της η μικρή.

I Walk the Line

Το τραγούδι που έχει συνοδεύσει αμέτρητα ζευγάρια στην εκκλησία. Οι αμοιβαίοι όρκοι αγάπης που δίνονται εκατέρωθεν και τα όνειρα για μια κοινή ζωή. «I’m a fooool for you», όπως λέει κι ο Τζόνι κάπου στη μέση.

Hurt

 Η καλύτερη διασκευή που έκανε ποτέ ο Man In Black και μια περίπτωση τραγουδιού που πρέπει να διδάσκεται σε σχολές διασκευών, αν υπήρχαν, σχετικά με τη φόρμουλα του τέλειου cover version. Σχεδόν καλύτερο απ’ το πρωτότυπο –ιερόσυλο, αλλά αληθινό.

Folsom Prison Blues

I shot a man in Reno just to watch him die. Ένας από τους συγκλονιστικότερους στίχους όλων των εποχών βρίσκεται κάπου στη μέση αυτού του κομματιού, γραμμένο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του Κας στη Γερμανία. Άκουσε το και κλάψε.

Ring of fire

 Ακόμη ένας παιάνας αγάπης προς τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Τζουν Κάρτερ. Το κομμάτι, βέβαια, γράφτηκε αρχικά από την ίδια την Τζουν, αλλά αργότερα στιγμάτισε, με θετικό τρόπο, όλη την καλλιτεχνική και προσωπική πορεία του ζευγαριού.