ΛΙΣΤΕΣ

Τα 15 καλύτερα τηλεπαιχνίδια που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση

Απ' το 'Κερδίστε Χάνοντας' μέχρι τις 'Κόντρες', θυμόμαστε τα θρυλικά παιχνίδια που μας κρατούσαν καρφωμένους στις οθόνες μας.

Κάνοντας πριν από μερικές ημέρες ζάπινγκ αργά το βράδυ στην τηλεόραση (ναι, βλέπω ακόμη καμιά φορά ελεύθερη τηλεόραση, τόσο χίπστερ), έπεσα πάνω στον Χρήστο Φερεντίνο, ο οποίος σαν να μην πέρασε μια μέρα άνοιγε κουτιά στο πλατό του ‘Deal’ και ούρλιαζε προς την κάμερα, όπως μόνο αυτός ξέρει να ουρλιάζει.

Η αρχική, ενστικτώδης αντίδρασή μου, ήταν να σκεφτώ “ξέμειναν από ιδέες και μας σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό“, όμως όσο περνούσε η ώρα και φυσικά παρακολουθούσα με αγωνία την μονομαχία της παίκτριας με τον τραπεζίτη (insert random αλληγορία για τη σημερινή οικονομική κατάσταση) συνειδητοποίησα πως η επιστροφή ενός τόσο αγαπημένου παιχνιδιού ήταν καλοδεχούμενη.

Ήταν ωραία εκείνα τα χρόνια στα οποία η ελληνική τηλεόραση μοίραζε εκατομμύρια κι εμείς από το σπίτι βλέπαμε, ζούσαμε το άγχος των παικτών, απαντούσαμε για λογαριασμό τους και βαθιά μέσα μας τους ζηλεύαμε όταν κέρδιζαν μεγάλα ποσά.

Και προφανώς, για να αντιγράφει η σημερινή τηλεόραση τα παλαιότερα παιχνίδια (δεν είναι μόνο το ‘Deal’, είναι και το εμετικό ‘Ραντεβού‘ και ‘Ο τροχός της Τύχης’), σημαίνει ότι κάτι γινόταν καλά, σωστά και με όρεξη.

Μ’ όλα αυτά στο μυαλό λοιπόν, βρήκα την τέλεια αφορμή που έψαχνα για ένα ranking στα 15 καλύτερα τηλεπαιχνίδια που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην ιδιωτική τηλεόραση.

Ας κερδίσει (pun intended) το καλύτερο.

15. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

 

Κανάλι: ANT1

Παρουσιαστής: Μίλτος Μακρίδης/Γιολάντα Διαμαντή

Έτος πρώτης προβολής: 1994

Πώς παιζόταν: Ο παρουσιαστής απευθυνόταν προς το κοινό, το οποίο ήταν ταυτόχρονα κι οι παίκτες, καλώντας τους να απαντήσουν σωστά κι εντός χρόνου στις ερωτήσεις. Όποιος απαντούσε σωστά, συνέχιζε, μέχρι τον τελικό νικητή, ο οποίος έπαιζε μόνος του στον μεγάλο τελικό, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο δραχμές.

14. SUPER BINGO

 

Κανάλι: ΑΝΤ1

Παρουσιαστής: Νίκος Μαστοράκης

Έτος πρώτης προβολής: 1967 ως Bingo (απ’ όπου και το βίντεο), εμείς όμως μιλάμε για το comeback ως Super Bingo του 1992.

Πώς παιζόταν: Ο Μαστοράκης έθετε διάφορα κουίζ προς τις ομάδες, οι οποίες προσπαθούσαν είτε να βρουν, είτε να μαντέψουν τη σωστή απάντηση.

13. TAXI GIRL

 

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Βίκυ Σταυροπούλου

Έτος πρώτης προβολής: 2006 (επανήλθε για εορταστικό σπέσιαλ το 2009 ως ‘Taxi Girl: The MEGA Edition’)

Πώς παιζόταν:  Η ηθοποιός κυκλοφορούσε με το ταξί στην πόλη και στο όχημα επιβιβάζονταν τυχαίοι επιβάτες, οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις της, για να κερδίσουν μετρητά. Οι παίκτες είχαν μάλιστα και βοήθεια περαστικών και τηλεφώνου, ενώ η οδηγός τους πήγαινε όντως στον προορισμό τους.

12. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

 

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Βάσια Τριφύλλη/Ισαβέλλα Βλασσιάδου

Έτος πρώτης προβολής: 1991

Πώς παιζόταν: Ο παίκτης/παίκτρια έκανε ερωτήσεις σε 3 υποψηφίους που τον/την διεκδικούσαν και κρύβονταν πίσω από έναν τοίχο, επιλέγοντας στο τέλος τον/την κατάλληλη, με έπαθλο ένα κοινό ταξίδι, ώστε να ζηστούν εκεί οι διάφοροι έρωτες.  Τοίχε, τζους.

11. ΜΠΡΑΒΟ, ΧΑΣΑΤΕ!

 

Κανάλι: ΑNT1

Παρουσιαστής: Πωλίνα

Έτος πρώτης προβολής: 1994

Πώς παιζόταν: Ένα από τα πιο δύσκολα και fun παιχνίδια της τηλεόρασης, αφού οι παίκτες έπρεπε στον πρώτο γύρο να απαντάνε λάθος (ΟΚ, εύκολο) και στον επόμενο να θυμούνται τις συγκεκριμένες λάθος απαντήσεις. Μετά φόρτωναν αντικείμενα αξίας στους συμπαίκτες τους και στον τελικό πήγαινε όποιος είχε συγκεντρώσει τα λιγότερα λεφτά. Εκεί, διεκδικούσε 1 εκατομμύριο δραχμές οδηγώντας ένα αυτοκινητάκι προς τις λάθος απαντήσεις. Κάψιμο.

10 Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ

 

Κανάλι: STAR

Παρουσιαστής: Χρήστος Φερεντίνος

Έτος πρώτης προβολής: 2002

Πώς παιζόταν: Έμοιαζε αρκετά με το ‘Ο Καλύτερος Κερδίζει’, με τη διαφορά πώς δεν ήταν όλοι εναντίον όλων, αλλά ένας εναντίον όλων. Ένας παίκτης-μονομάχος τα έβαζε με 100 αντιπάλους, προσπαθώντας να τους βγάλει εκτός παιχνιδιού, όσο εκείνος προχωρά απαντώντας σωστά. Όσο περισσότεροι αντίπαλοι έμεναν έξω, τόσο περισσότερα χρήματα κέρδιζε. Το είδαμε και με παρουσιαστή τον Καλυβάτση ως ‘Φάτους Όλους’, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

9. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Ανδρέας Μικρούτσικος

Έτος πρώτης προβολής: 1991

Πώς παιζόταν: Ο Ανδρέας Μικρούτσικος καλούσε τους παίκτες να κάνουν όντως ένα παζάρι, ανάμεσα σε κουτιά και κουρτίνες που μπορεί να έκρυβαν από φριτέζες και κουζίνες μέχρι τον θρυλικό Ζονκ. Το μεγάλο έπαθλο ήταν συνήθως ένα αυτοκίνητο.

8. MEGA BANCA

Κανάλι: MEGA (obv)

Παρουσιαστής: Γιώργος Πολυχρονίου, με συμπαρουσιάστρια φυσικά την Ελένη Μενεγάκη

Έτος πρώτης προβολής: 1992

Πώς παιζόταν: Κλασικό παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων προς τους 3 συμμετέχοντες, με μεγάλη καινοτομία όμως, την συμμετοχή και των τηλεθεατών, οι οποίοι συμπλήρωναν ένα ειδικό δελτίο με νούμερα και περίμεναν την Μενεγάκη για να δουν αν κέρδισαν. Με θυμάμαι να το συμπληρώνω κι εγώ με τους γονείς μου, αλλά να μην κερδίζουμε ποτέ 🙁

7.  Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ

Κανάλι: ΑΝΤ1

Παρουσιαστής: Γιώργος Πολυχρονίου/Παύλος Χαϊκάλης/Δάνης Κατρανίδης

Έτος πρώτης προβολής: 1990

Πώς παιζόταν: Οι παίκτες προσπαθούσαν να βρουν τη φράση/λέξεις που κρύβονταν στο παζλ, ‘αγοράζοντας’ γράμματα από τον τροχό της τύχης, με έπαθλο σκάφη, αυτοκίνητα κι άλλα δώρα. Θρυλικό το δίδυμο Πολυχρονίου-Κρίστα, ενώ το παιχνίδι προβλήθηκε για μια σεζόν και στο MEGA με παρουσιαστή τον Γιάννη Κουτράκη. Εκατομμύριαααα.

6. ΒΡΕΣ ΤΗ ΦΡΑΣΗ

 

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Μίλτος Μακρίδης

Έτος πρώτης προβολής: 1998

Πώς παιζόταν: Απ’ τα πιο απλά παιχνίδια, αφού οι παίκτες έπρεπε να βρουν τη φράση που κρυβόταν πίσω από ένα σκίτσο. Τίτλοι ταινιών, γνωμικά, τραγούδια, μσκαρεμένα πίσω από ένα σκίτσο, ή μια πρωτόγονη μορφή gif.

5. Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

 

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Έλενα Ακρίτα

Έτος πρώτης προβολής: 2001

Πώς παιζόταν: 9 γύροι με ερωτήσεις, 9 παίκτες, οι οποίοι απαντούσαν, με τη κάθε λάθος απάντηση να κοστίζει. Στο τέλος κάθε γύρου, ψήφιζαν τον πιο αδύναμο παίκτη-κρίκο που είχε κοστίσει τους περισσότερους πόντους, για να να φύγει απ’ το παιχνίδι. Το highlight φυσικά ήταν η αυστηρή Ακρίτα που είχε σαν στόχο να προσβάλλει τους παίκτες.

4. ΡΟΥΚ-ΖΟΥΚ

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Μαίρη Μηλιαρέση

Έτος πρώτης προβολής: 1994

Πώς παιζόταν: Κάθε παίκτης της ομάδας προσπαθούσε να περιγράψει ένα θέμα στον επόμενο, δίχως να χρησιμοποιήσει κάποια απ’ τις απαγορευμένες λέξεις ή τις λέξεις που είχε χρησιμοποιήσει ο προηγούμενος. Χτυπήματα στην πλάτη, ακουστικά κι ένα παιχνίδι που μας έκανε να αγαπήσουμε το ταμπού πριν καν κυκλοφορήσει.

3. DEAL

Κανάλι: ΑΝΤ1

Παρουσιαστής: Χρήστος Φερεντίνος

Έτος πρώτης προβολής: 2005

Πώς παιζόταν: Ο παίκτης είχε μπροστά του ένα κουτί με ένα ‘μυστικό’ χρηματικό ποσό και σε κάθε γύρο επέλεγε ποιου συμπαίκτη του το κουτί θα φύγει απ’ το παιχνίδι. Στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο τραπεζίτης έκανε διάφορες προσφορές για να εξαγοράσει το κουτί του παίκτη, ο οποίος αν έφτανε μέχρι τέλους και δεν δεχόταν κάποια απ’ τις προσφορές, αποκάλυπτε το ποσό που έκρυβε στο κουτί του και το καρπωνόταν. Για ένα διάστημα, είδαμε και το Super Deal, με μεγαλύτερα ποσά και βαλίτσες αντί για κουτιά. 

2. ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Σπύρος Παπαδόπουλος

Έτος πρώτης προβολής: 1999

Πώς παιζόταν: Παίκτης εναντίον ‘τέρατος’ σε ερωτήσεις γνώσεις με 4 πιθανές επιλογές και 3 βοήθειες. Απ΄τα πιο κλασικά παιχνίδια στον κόσμο, έγινε μέχρι και πηγή έμπνευσης για ταινία που κέρδισε το Όσκαρ (Slumdog Millionaire). Μετά το MEGA πήρε μεταγραφή στη ΝΕΤ αλλά και στον ALPHA (με παρουσιαστή τον Αθερίδη) ενώ αργότερα είδαμε και βλέπουμε ακόμα (βλ. ‘Hot Seat’) διάφορες παραλλαγές του.

1. ΚΟΝΤΡΕΣ

Κανάλι: MEGA

Παρουσιαστής: Βλάσης Μπονάτσος

Έτος πρώτης προβολής: 1992

Πώς παιζόταν: Δύο αντίπαλες ομάδες καλούνταν να διαλέξουν τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις απλού κόσμου σε κοινές ερωτήσεις. Σε κάθε λάθος απάντηση, ανταμείβονταν μ’ ένα μεγάλο Χ και ήχο γαϊδάρου. Πάααααρα πολύ ωραίιιιο. Το παιχνίδι το είδαμε με μικρές αλλαγές και ως ‘Κόντρα Πλακέ’ με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο και ‘Άκου τι Είπαν’ με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο.