ΒΙΒΛΙΟ

Τα 16+11 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα

Το 2015 μπήκε με ένα γεγονός που στιγμάτισε την κοινωνία όσο και τον τύπο, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στα εξώφυλλα του Ιανουαρίου.

Στο ΟΝΕΜΑΝ αγαπάμε τα περιοδικά, και η ταυτότητα ενός περιοδικού είναι πρώτα και κύρια το εξώφυλλό του. Ευχάριστο λοιπόν το ότι πλέον βλέπουμε πιο ωραία εξώφυλλα από ποτέ, και είναι και ευκολότερο από ποτέ να φτάσουν σε εμάς ακόμα κι από τις πιο μακρινές χώρες. Μια φορά το μήνα, μαζεύουμε λοιπόν μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα των περασμένων 4 εβδομάδων και τα ποστάρουμε εδώ για λίγο χάζεμα.

Για τον πρώτο μήνα του 2015 το γεγονός που αναμφίβολα δεσπόζει είναι η φονική επίθεση στο Charlie Hebdo, στο οποίο τα περισσότερα έντυπα αφιέρωσαν κάποιο εξώφυλλό τους. Ξεχωρίζουμε αυτά αλλά και τα καλύτερα από τα υπόλοιπα όλου του μήνα.

Collective Quarterly

Τριμηνιαίο έντυπο ταξιδιού που εστιάζει σε μια πόλη ανά έντυπο, και με λογική εξωφύλλων που εστιάζουν σε μια ασφυκτική λεπτομέρεια ενός προορισμού. Τέλεια ιδέα, τέλειο –και πάλι– εξώφυλλο.

Usta

Πολωνικό περιοδικό για φαγητό, ερωτισμό και τέχνη. Υποθέτω αυτό το εξώφυλλο εξυπηρετεί και τους τρεις άξονες, μπράβο, άριστα.

Bloomberg Businessweek

Δίκαιο, καταπληκτικό, και το μόνο είδος οπτικής αντίδρασης που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοκ σε σχέση με ένα brand όπως το A&F.

Metropoli

Δε μπορώ με τα εξώφυλλα του Metropoli, τα θέλω όλα. Εδώ ένα δάσος επειδή “Into the Woods”, και ένα ευρύτερο αφιέρωμα στους αδερφούς Γκριμα και τα τρομακτικά τους παραμύθια.

The Sunday Times Magazine

Εσείς; Όλα καλά; Πώς τα περνάτε; Τα νέα σας.

The New York Times Magazine

Αούα.

Eye

Τριμηνιαίο αγγλικό περιοδικό για graphic design, όμορφο.

Girls Like Us

Έντυπο για γυναίκες των τεχνών και του ακτιβισμού με ένα πολύ εντυπωσιακό εξώφυλλο γεμάτο αποσπασματικές εικόνες και ματιές, και διαφορετικά χρώματα και αισθητικές, συνεπής εφαρμογή του μότο του περιοδικού για ένα “post-gender future”.

Pizza Today

Pizza today; Ναι, πολύ θα ήθελα.

The Big Issue

Πριν το ίντερνετ. Ωραία προσέγγιση από το περιοδικό δρόμου της Αγγλίας.

Foam

Ολλανδικό περιοδικό φωτογραφίας. Δύναμη οι Ολλανδοί.

The Eyes

“Ευρώπη και φωτογραφία”. Άλογα και μπακλαβάς.

Lucky Peach

Και μιλώντας για μπακλαβά.

The Nation

Εβδομαδιαίο αμερικάνικο περιοδικό πολιτικής ανάλυσης με ένα απίστευτο εξώφυλλο για τις διαφυλεκτικές δυναμικές στην Αμερική των Φέργκιουσον.

VPRO Gids

 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Cosmopolitan

Αυτό είναι πολύ δυνατό, έστω κι αν όχι ακριβώς αληθινό. Το Cosmopolitan της Αγγλίας προκήρυξε διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός promo εξωφύλλου που να στρέφει τα φώτα πάνω στο φαινόμενο των φόνων τιμής, εστιάζοντας στον φόνο μιας 17χρονης κοπέλας από την ίδια της την οικογένεια επειδή δεν παντρεύτηκε αυτόν που έπρεπε. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στα περίπτερα μα είναι μια συνταρακτική εικόνα που αναμφίβολα θα διατηρηθεί στη μνήμη πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε κανονικό εξώφυλλο του εντύπου.

ΤΑ CHARLIE

Από εφημερίδες μέχρι περιοδικά κι από ένθετα μέχρι, πχ, το Elle, κάθε έντυπο στην επαύριο της επίθεσης στο Charlie Hebdo κυκλοφόρησε με κάποιου είδους αντίδραση, που κυμαινόταν από το σοκ ως το πείσμα. Αυτή είναι μια συλλογή με μερικά από τα καλύτερα, τα πιο δυνατά εξώφυλλα.

(Για περισσότερα φανταστικά εξώφυλλα περιοδικών, όρμα στο coverjunkie.)