ΒΙΒΛΙΟ

Τα 18 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα

Και τώρα λίγο χαλαρό χάζεμα με μια ματιά στα ωραιότερα εξώφυλλα που είδαμε αυτό το μήνα. Περιοδικίσια, ναι.

Στο ΟΝΕΜΑΝ αγαπάμε τα περιοδικά, και η ταυτότητα ενός περιοδικού είναι πρώτα και κύρια το εξώφυλλό του. Αν η κρίση του τύπου (ή ο επερχόμενος θάνατός του, αν προτιμάς) έφερε ένα μεγάλο θετικό, είναι ότι πλέον τα περιοδικά που έχουν απομείνει, οφείλουν να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Τόσο θεματικά, όσο ποιοτικά και στυλιστικά. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως πλέον βλέπουμε πιο ωραία εξώφυλλα από ποτέ.

Αγαπάμε λοιπόν τα περιοδικά και αγαπάμε και τα εξώφυλλά τους. Και μία φορά το μήνα, μαζεύουμε μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα των περασμένων 4 εβδομάδων και τα ποστάρουμε εδώ για λίγο χάζεμα.

Να τα ωραιότερα εξώφυλλα των τελευταίων 4 εβδομάδων.

Wired, Το Ιταλικό

Δε χρειάζεται να ξέρεις Ιταλικά, ούτε καν να γνωρίζεις ποιο ακριβώς είναι το κεντρικό θέμα, για να εκτιμήσεις την εικόνα αυτού του εξωφύλλου.

Metropoli

Το εβδομαδιαίο ένθετο της El Mundo, με αφορμή το σίκουελ των “300”. Εκπληκτικό. (Το εξώφυλλο, όχι το σίκουελ. Και το σίκουελ καλό είναι όμως.)

Bloomberg Businessweek

Polska

Διδυμάκια! Το ένα βέβαια σχολιάζει την κρίση στην Ουκρανία και το άλλο την αυτοκαταστροφική εξάρτηση των ΗΠΑ στην πετρελαιοβιομηχανία, αλλά υποθέτω πως είναι κάπως άγρια ποιητικό το να τα βλέπεις δίπλα-δίπλα.

The Link

Από το ένθετο Καναδικής εφημερίδας, ένα τεύχος αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθητικό φεστιβάλ τέχνης της Βορείου Αμερικής. Φανταστικό εξώφυλλο, όσο καλό αξίζει δηλαδή ένα τέτοιο σημαντικό event.

Mundo Estranho

Βραζιλιάνικο περιοδικό ‘για τον κόσμο γύρω μας’ με φανταστικά διασκεδαστικό εξώφυλλο πάνω στην τριπλέτα κεντρικών θεμάτων του, “50 ιδέες” / “50 μυστήρια” / “50 villains της Ιστορίας”.

Art Review

Μελλοντικοί σπουδαία καλλιτέχνες. Δε τους ξέρουμε ακόμα καν, κι αυτή είναι η μαγεία. Πολύ ωραίο concept.

The New York Times Magazine

Και τώρα κάτι που ενώνει τους μαθητές όλου του κόσμου. Έτοιμη αφίσα.

Twee Paper

Γερμανικό περιοδικό μόδας από όσο μπορώ να καταλάβω, σε ένα εξώφυλλο που αντιστρέφει την ιδέα του πόθου για το γυμνό.

Interview, το Γερμανικό

Έχω αρχίσει να εκτιμώ την Amy Adams όλο και περισσότερο τελευταία, οπότε αυτή η μαγική φωτογράφιση ήρθε πάνω στην ώρα.

Oxford American

Έκδοση αφοσιωμένη στην ανάδειξη των καλύτερων κειμένων για τον Αμερικάνικο Νότο, το οποίο γενικά υποθέτω σημαίνει πράγματα σαν “Ain’t Them Bodies Saints”, οπότε ψήνομαι να γίνω και συνδρομητής κιόλας. Το εξώφυλλο είναι απλό αλλά είναι τέλεια απεικόνιση της αμέσως προηγούμενης φράσης, οπότε εύγε.

Thursday Magazine

Κοίτα τώρα τι γίνεται. Αυτό είναι το εξώφυλλο ενός ένθετου εφημερίδας από το Ομάν. Έβαλαν τη Monroe και της κόλλησαν ένα emoticon, με αφορμή το κεντρικό τους θέμα, που αφορά στη χρήση των emoticons στην καθημερινή μας γραφή.

*ξεκινάει το slow clap*

Wired

Trippy, duuuude.

Minnesota Monthly

Αυτό είναι σα να ξεπήδησε από κάποιο φαγητοαφιέρωμα του Esquire, άψογο. Και χρήσιμο αν κάποτε πας στη Μινεσότα, υποθέτω.

The Village Voice

Δηλαδή δεν ξέρω, αυτό το εξώφυλλο κάνει τιλτ στο χιψτερόμετρο. Ο μόνος τρόπος να κάνει παραπάνω σκορ θα ήταν το βινύλιο του εξωφύλλου να ήταν αληθινό.

Suddeutsche Zeitung Magazin

Το google translate λέει πως το κεντρικό θέμα μεταφράζεται ως “ένα φυλλάδιο για την αγάπη” και αυτή η εικόνα είναι όσο καλή εκπροσώπηση του concept όσο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς.

Bahamontes

Βέλγικο περιοδικό ποδηλασίας. Ως λάτρης και του Βελγίου και της ποδηλασίας, δε θα μπορούσα να μην το συμπεριλάβω. Βοηθάει που η φωτογραφία είναι φανταστική.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Empire

Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτό το εξώφυλλο δεν είναι η επίσημη αφίσα της ταινίας…;

(Για περισσότερα φανταστικά εξώφυλλα περιοδικών, όρμα στο coverjunkie.)