REVIEWS

Τα 5 πράγματα που το νέο ‘Voltron’ κάνει καλύτερα από το ορίτζιναλ

Ο προστάτης του διαστήματος επέστρεψε στο Netflix και έχει πολλά να πει στους νοσταλγούς του καρτούν των ‘80s.

“Τι εννοείς ξαναφτιάχνουν τον Voltron;”. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να μας κάνει εντύπωση στην ατέλειωτη Κοιλάδα των Remakes, αλλά σ’ αυτήν την εποχή που ζούμε πρέπει να τα περιμένουμε όλα, οπότε δεν ξέρω γιατί κουφάθηκα όταν διάβασα πρώτη φορά για το πρότζεκτ του Netflix.

Αμέσως μετά διάβασα ότι οι άνθρωποι πίσω από τη σειρά θα ήταν το δίδυμο Joaquim Dos Santos-Lauren Montgomery που είχε σκηνοθετήσει και σχεδιάσει μεγάλο μέρος του ‘Avatar: The Last Airbender’, ή αλλιώς τη σειρά που είδε ολόκληρη ο Δημητρόπουλος μέσα σ’ έναν Δεκαπενταύγουστο και κόντεψε να πάθει αναρρόφηση αλλά άξιζε γιατί ήταν “από τα καλύτερα πράγματα” που έχει δει, και λίγα χρόνια αργότερα ένωσαν τις δυνάμεις τους και για το ‘The Legend of Korra’. Δύο από τα αγαπημένα μου animation shows δηλαδή, οπότε ήξερα ήδη ότι κάποια στιγμή θα παρακολουθούσα και την αναβίωση του Voltron.

Όταν πήρα είδηση ότι η σειρά θα γυριστεί από το Studio Mir δε, έψαχνα πού κλείνω το ραντεβού μου με το Netflix. Οι άνθρωποι είναι τιτάνες της εικονογράφησης και δε θα ήξερα καν πόσο πολύ τους αγαπάω εάν δεν τους είχαν αλλάξει για κάποια επεισόδια της ‘Korra’ με το Studio Pierrot, μ’ εμάς να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας.

Studio Pierrot vs. Studio Mir

(Απλά γιατί;)

Κάποιοι είχαν την ευκαιρία να δουν το ‘Voltron’ απ’ ευθείας τη δεκαετία των ‘80s, άλλοι το πέτυχαν σε επαναλήψεις και άλλοι το είδαν σε γραμμένες βιντεοκασέτες. Το νόημα είναι ότι όλοι αυτοί έστω και αμυδρά, θυμούνται “κάτι με πέντε λιοντάρια που γίνονταν ρομπότ” ή τελοσπάντων αν τους κάνεις μια μικρή υπενθύμιση, θα βγάλουν αυτή την κλασική ΑX ΝΑΙ ΡΕ ιαχή που κάνουμε όλοι με κάτι επικά blast from the past. Σε όποια από τις ομάδες και να ανήκεις από τις παραπάνω, μάθε ότι το Netflix έφτιαξε ένα ρετρό ερωτικό γράμμα, το ονόμασε ‘Voltron: Legendary Defender’ και στη διεύθυνση του παραλήπτη έβαλε σε προτεραιότητα τους old school φαν.

Πριν περάσω στους λόγους που θα ευχαριστηθείς το καινούριο ‘Voltron’ περισσότερο από την ορίτζιναλ σειρά φίλε νοσταλγέ, πρέπει να σου πω ότι εάν φοβάσαι ότι η αναβίωσή του θα έχει κοιτάξει να ξεφορτωθεί τη γοητεία της ‘80ίλας για να το παίξει μοντέρνα, μπορείς να ηρεμήσεις. Το VLD είναι μοντέρνο γιατί πρέπει να είναι με την τεχνολογία του 2016 να μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά έχει ταυτόχρονια αγκαλιάσει πλήρως την ‘80s ταυτότητά του και καμία ντροπή δε φέρει. Έντονα χρώματα, έξαλλα μαλλιά και τέρμα το synthesizer στο soundtrack. Ότι πρέπει δηλαδή.

Πάμε τώρα να δούμε γιατί ο νέος είναι πιο ωραίος κι ας είναι ο παλιός αλλιώς.

ΣΥΝΟΧΗ

Αφού βγάλουμε από τη μέση το επιχείρημα που λέει ότι αν δεν υπήρχε το ‘Voltron: Defender of the Universe’ δε θα υπήρχαν και τα παράγωγά του (‘Voltron: The Third Dimension’, live action ταινία ‘Voltron: Defender of the Universe’, ‘Voltron Force’) – ε, προφανώς – ας παραδεχτούμε εδώ και τώρα ότι η ορίτζιναλ σειρά δεν έβγαζε πάντα και πολύ νόημα.

Ήταν η μίξη δύο anime σειρών από την Ιαπωνία, του ‘Beast King GoLion’ και του ‘Armored Fleet Dairugger XV’, που το αμερικανικό στούντιο World Events Productions αποφάσισε να μοντάρει αφαιρώντας τις πιο βίαιες σκηνές, αυτές που παρέπεμπαν ευθέως στην ιαπωνική κουλτούρα και πίστευαν ότι δε θα καταλάβαιναν τα παιδιά της Αμερικής και οτιδήποτε γενικώς θεωρούσε περιττό. Βάλε και τις έξτρα σκηνές που έπρεπε να προσθέσουν στη θέση όσων πετούσαν και είχες μία σειρά που ούτε τα ίδια ρούχα δεν μπορούσαν να φορέσουν οι χαρακτήρες από το ένα cut στο άλλο.

Εδώ όχι μόνο δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά η νέα serialized μορφή της σειράς μας οδηγεί και στον δεύτερο λόγο.

ΤΑΙΝΙΑ 11 ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Με κάθε ευκαιρία νέας συνέντευξης, οι Dos Santos και Montgomery τόνιζαν πόσο ευχαριστήθηκαν που είχαν την άδεια του Netflix να ακολουθήσουν ένα serialized φορμάτ που δεν τους κράτησε στα στενά όρια των περιπετειών με τα Τέρατα της Εβδομάδας.

Ο στόχος της ομάδας Voltron παραμένει ο ίδιος από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή κι έτσι το αποτέλεσμα που έχουμε με τη βοήθεια του προσεγμένου animation και της δεμένης αφήγησης, μοιάζει με ταινία σπασμένη σε 11 κομμάτια.

ΣΚΗΝΕΣ ΜΑΧΗΣ

Δε μιλάμε απλώς για σκηνές που παίρνουν το προβάδισμα λόγω του καλύτερου animation. Δε θα ήταν και πολύ δίκαιη αυτή η σύγκριση άλλωστε. Μιλάμε για δράση που ξεκινάει από το πρώτο επεισόδιο, κρατάει μέχρι την τελευταία στιγμή χωρίς να κουράζει και αναδεικνύει το fighting style του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Καμία από τις σκηνές μάχης δεν είναι ακριβώς όπως κάποια που είδες νωρίτερα. Αφ’ ενός γιατί η δράση μεταφέρεται σε διαφορετικές τοποθεσίες και εκμεταλλεύεται τους περιβάλλοντες χώρους στο έπακρο και αφ’ ετέρου γιατί ο κάθε Paladin όπως ονομάζονται οι πιλότοι των λιονταριών, ακολουθεί βήματα στη χορογραφία που έχουν τη χαρακτηριστική υπογραφή του.

Α, και μιας που αναφέραμε τα λιοντάρια. Επιτέλους μπορούμε να τα δούμε να κάνουν τα δικά τους πριν γίνουν μέρος του Voltron. Στην ορίτζιναλ σειρά βιάζονταν να γίνουν το δεξί μπράτσο ή η αριστερή γάμπα του τιτανορομπότ, αλλά εδώ πολλές από τις καλύτερες μάχες είναι αυτές που επιτρέπουν στα λιοντάρια να κάνουν επίδειξη όχι μόνο της δύναμής τους, αλλά και της προσωπικότητάς τους (ναι, ξέρουμε πώς ακούγεται αυτό). 

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Η #TeamVoltron ή αλλιώς οι Paladin των λιονταριών είναι χαρακτήρες αρχέτυπα κι αυτό φαίνεται από το πρώτο επεισόδιο.

Ο Shiro – νέος αρχηγός στη θέση του Keith – είναι ο στωικός, δυναμικός ηγέτης. Ο Keith είναι ο ευέξαπτος και απρόβλεπτος της παρέας. Ο Lance είναι ο χιουμορίστας ladies man που αγαπάει τα ρίσκα. Ο Hunk είναι ο δειλός γίγαντας που θα κάνει όλα τα αστεία περί φαγητού. Ο Pidge είναι ο tech wiz που θα ξελασπώνει την ομάδα με τις γνώσεις του.

Εάν έχεις καμία απορία για τον χαρακτήρες αφού στους συστήσει η σειρά για πρώτη φορά, κάνε λίγη υπομονή και θα λυθεί όταν αναλαμβάνουν τα λιοντάρια τους. Η σκηνή περιγράφει την προσωπικότητα κάθε Paladin ξεχωριστά ανάλογα με το λιοντάρι που του ταιριάζει κι έτσι τα πράγματα μπαίνουν αμέσως στη θέση τους.

Σε ένα περιβάλλον τηλεόρασης όμως, που και οι αρχετυπικοί χαρακτήρες καλούνται να παρουσιάζουν περισσότερα επίπεδα από τα επιφανειακά, οι χαρακτήρες δε μένουν μόνο στα βασικά. Οι χαρακτήρες δεν έχουν μόνο τις απρόβλεπτες στιγμές τους, αλλά και μυστικά που ενδέχεται να αλλάξουν την κατάσταση όταν έρθουν στην επιφάνεια. Δε θα πούμε περισσότερα για να μη χαλάσουμε τις εκπλήξεις, αλλά η περίπτωση του Pidge ειδικά ξεχωρίζει, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι ήταν ο χλιαρός της ομάδας στο ορίτζιναλ. Από το makeover δε γλιτώνει – ευτυχώς – ούτε η πριγκίπισσα Allura που ηγείται ουσιαστικά της αποστολής και έχει πάρει πάνω της όλες σχεδόν τις συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές της σεζόν.

Ο μωβ κακός της υπόθεσης Zarkon και το δεξί του χέρι Haggar είναι οι μόνοι χαρακτήρες που δεν είχαν την τύχη να μας δείξουν πολλά περισσότερα από το πόσο badass είναι και οι δύο, αλλά οι Dos Santos-Montgomery δεν αρέσκονται γενικώς στους στερεοτυπικούς κακούς, οπότε οι ελπίδες μας για αυτό το κάτι παραπάνω στο μέλλον είναι βάσιμες.

VOLTRON FORCE

Η πραγματική δύναμη του Voltron είναι οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν μας λέει το ‘Legendary Defender’, όμως για να δέσει το γλυκό πρέπει να υπάρχει συνέργεια. Η ομάδα καθυστερεί να βρει τα πατήματά της, αλλά σε αντίθεση με την πρώτη ομάδα που είχε καθυστερήσει να φτιάξει τον Voltron επειδή έλειπε το ένα από τα πέντε απαραίτητα κλειδιά της, η τωρινή ομάδα καλείται να νιώσει πρώτα ομάδα και μετά να βάλει μπροστά το τιτανορομπότ.

Έχει επίσης σημασία το γεγονός ότι ακόμα κι όταν τα καταφέρνουν μετά κόπων και βασάνων δεν παίρνουν και το κολάι, οπότε οι σχέσεις τους δε μοιάζουν βεβιασμένες για χάρη της πλοκής. Η ομάδα δένει με αργό και σταθερό ρυθμό και το transformation του Voltron κερδίζεται αντί να είναι το διαδικαστικό, τεχνικό μέρος της σειράς. Γι’ αυτό και δε γίνεται κουραστικό κάθε φορά που έρχεται η ώρα να το δεις και να το ξαναδείς.

***

Το ‘Voltron: Legendary Defender’ είναι η σπάνια περίπτωση του remake που ξέρει τι να κρατήσει, τι να πετάξει και τι να ενισχύσει, οπότε μπορείς να το δεις χωρίς να ανακατευτούν οι αναμνήσεις στο σεντούκι. Θα το βάλεις στο πρόγραμμα;

Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh