© 24 Media Creative Team
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο

Από το κύκνειο άσμα του John le Carre μέχρι μαθήματα ζωής από τον Kobe Bryant, και από μαρτυρίες-κλειδιά της παγκόσμιας ιστορίας μέχρι fantasy κείμενα που ανανεώνουν το είδος.

Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως παραδοσιακά ο Ιανούαριος είναι ένας μήνας με χαμηλές εκδοτικές πτήσεις. Ο λόγος είναι σχετικά απλός: μετά το μπαράζ νέων εκδόσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων, μοιραία έρχεται μία κόπωση και η αγρανάπαυση για τα βιβλία είναι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαμε νέα σοδειά. Το αντίθετο, αφού τυπώθηκαν περισσότερα από 350 βιβλία (γύρω στο 50% λιγότερα, βέβαια, από ότι συμβαίνει τους άλλους -πλην του Αυγούστου- μήνες).

Υπήρξαν αρκετοί τίτλοι που κίνησαν το ενδιαφέρον μας και αξίζουν μία θέση στο κομοδίνο, στο γραφείο, στη βιβλιοθήκη και -γιατί όχι;- στο μπάνιο.

12 βιβλία από τον εκδοτικό Ιανουάριο

Από μαρτυρίες προσώπων-κλειδιά για τη σύγχρονη ιστορία μέχρι fantasy κείμενα που ανανεώνουν το είδος, και από το κύκνειο άσμα του πελώριου John le Carre μέχρι μαθήματα ζωής από τον Kobe Bryant, αυτή είναι η δική μας εκδοτική επιλογή από τον Γενάρη που μας πέρασε.

Σίλβερβιου | John Le Carre

Μία μικρή παραθαλάσσια πόλη της αγγλικής επαρχίας κρύβει επικίνδυνα διακρατικά μυστικά. Έτσι, ένας διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών θα οδηγηθεί μέχρι εκεί. Ένα πολύ απλό concept για να εξελιχθεί η τελευταία ολοκληρωμένη ιστορία του John Le Carre·  του συγγραφέα που άγγιξε την τελειότητα στο κατασκοπικό μυθιστόρημα και η απουσία του αφήνει ένα τεράστιο και πραγματικά δυσαναπλήρωτο κενό. Το κύκνειο άσμα του κορυφαίο spy novelist όλων των εποχών με άλλα λόγια.

Μαύρος πάνθηρας, κόκκινος λύκος | Marlon James

O Τζαμαϊκανός συγγραφέας κέρδισε το 2015 το βραβείο Booker με ένα τρομερά σκληρό, τρομερά αληθινό αστυνομικό μυθιστόρημα γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Bob Marley. Τώρα, επανέρχεται με αυτό που ίδιος αποκαλεί ένα Game of Thrones με βάση τη Μαύρη Ήπειρο: ζούγκλες αντί για δάση, μαύροι πολεμιστές αντί για λευκούς ιππότες, αφρικανική μυθολογία αντί για τον Κύκλο του Αρθούρου, gay έρωτες αντί για straight ρομάντζα.

Ένα πολύ διαφορετικό fantasy ανάγνωσμα που τολμά να ταράξει τα ιερά και τα όσια του είδους (και αξίζει με το παραπάνω μία θέση στη λίστα παρότι εκδόθηκε στα Ελληνικά τέλη Δεκέμβρη).

Η Ευρώπη μετά τη Βροχή | Alan Burns

Ερήμωση, ή μάλλον πιο σωστά απόλυτη ερήμωση. Αυτή είναι η μοναδική εικόνα που θα μπορούσε να περιγράψει το τοπίο της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της κατεστραμμένης χώρας (μάχες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, θάλαμοι αερίων) μες στην οποία αναζητά μία κοπέλα ο ανώνυμος αφηγητής του Alan Burns. Ο συγγραφέας που έχει χαρακτηριστεί ως πιο σημαντικός πειραματικός συγγραφέας της γενιάς του για τη Βρετανία, άφησε έναν δύσκολο αναγνωστικά γρίφο που αποζημιώνει όποιον τον λύσει.

Το λουλούδι της Θάλασσας | Νάγια Δελακούρα

Μετά τη Θράσσα και τη μεσαιωνική ιστορία της Θράκης, η πολυγραφότατη Νάγια Δελακούρα επιστρέφει με κάτι τελείως διαφορετικό: ένα ναυτικό μυθιστόρημα με ρομαντικό twist που βασίζεται στην ενδελεχή έρευνα γύρω από τα πλοία Terror και Erebus, τα οποία χάθηκαν μυστηριωδώς στον Αρκτικό Κύκλο κατά τον 19ο αιώνα. Τολμηρό πείραμα όσον αφορά τη θεματική επιλογή για τα δεδομένα της εγχώριας λογοτεχνίας, να το πούμε αυτό.

Η ξεχασμένη Λεγεώνα | Ben Kane

Χάος και μεγαλοπρέπεια. Δύο λέξεις τελείως αντίθετες που όμως συναντήθηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ, την εποχή που η Ρώμη μεταμορφωνόταν σε αυτοκρατορία. Στο πρώτο μέρος της γνωστής τριλογίας του Αμερικανού μπεστσελερίστα (το οποίο επανεκδίδεται στα Ελληνικά) όλα λειτουργούν ρολόι: βία, δολοπλοκίες, μάχες και -όπως είπαμε πιο πάνω- ένα μεγαλοπρεπές χάος ιδανικό για κάθε πιστό αναγνώστη των ιστορικών μυθιστορημάτων.

Ιστορίες της Μέρας και της Νύχτας | Guy de Maupassant

Ιστορίες για τον ηλιόλουστο γαλλικό Νότο και την παγωμένη Νορμανδία, για την αγάπη και το μίσος, για την τρυφερότητα και τον φόνο, για όλες εκείνες τις αντιθέσεις που συνθέτουν την ανθρώπινη ζωή. Σε μία συλλογή κειμένων του κορυφαίου Γάλλου νατουραλιστή η οποία επανεκδίδεται αποδεικνύοντας ότι κάποια βιβλία παλιώνουν σαν το παλιό καλό (γαλλικό) κρασί.

Σμύρνη, περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη | Ανθολόγηση: Θωμάς Κοροβίνης

Πέρασαν κιόλας 100 χρόνια από την καταστροφή. Κι όμως, μέχρι σήμερα, το τραγικό συμβάν εξετάζεται συνήθως από όλες τις λάθος σκοπιές. Σε αυτόν τον τόμο θα βρεις μία αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών, για να δεις σφαιρικά την αλήθεια. Σε ρόλο ανθολόγου, ο Έλληνας συγγραφέας που διεκδικεί δικαιωματικά τη θέση του γραφιά που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο γραφιά τη Μικρά Ασία.

1922. Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο | Νick Rennison

Για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, το 1922 ήταν μία πραγματική κομβική χρονιά – είναι περιττό να αναπτύξουμε τους λόγους. Στο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα όμως παρακολουθούμε πιο αναλυτικά και σε παγκόσμιο επίπεδο πώς εκείνοι οι 12 μήνες συντάραξαν τον κόσμο: η Βρετανική Αυτοκρατορία άρχισε να κλυδωνίζεται, ο τάφος του Τουταγχαμόν έρχεται στο φως και ένας παράξενος δημαγωγός με το όνομα Αδόλφος Χίλτερ ξεκινά την πολιτική του καριέρα.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ | Henry Kissinger

Είκοσι χρόνια πολέμου που κατέληξαν με την πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα. Έτσι, αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να πει την πραγματική ιστορία του τι έγινε τότε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Henry Kissinger· τον Αμερικανό διπλωμάτη που ήταν εκεί σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Άλλωστε, αν ο πόλεμος είναι κόλαση τότε δεν υπάρχει καλύτερος αφηγητής από τον διάβολο.

Kobe, Μαθήματα Ζωής από έναν θρύλο | Nelson Pena

Έχουν γραφτεί βιβλία, δεκάδες longreads και εκατοντάδες άρθρα για το ποιος ήταν πραγματικά ο Kobe Bryant Επειδή όμως οι ζωές και ο θάνατος των θρύλων παρέχουν αστείρευτο υλικό για εμάς τους κοινούς θνητούς, εδώ θα βρεις αποδελτιωμένες τις φράσεις αλλά και το σκεπτικό πίσω από το Mamba Mentality.

Στα σπίτια της αμαρτίας | Εύα Νικολαΐδου 

Τις βλέπουμε στον δρόμο, τις συναντάμε στα studios, ίσως έχουμε πιει και ένα ποτό μαζί τους σε κάποιο κακόφημο μπαρ. Μετά όμως γίνονται αόρατες – σαν να τις καταπίνει η νύχτα. Την ιστορία αυτών των γυναικών κατέγραψε η δημοσιογράφος και συγγραφέας, πίνοντας έναν καφέ μαζί τους, σε μία έρευνα που κράτησε 40 χρόνια και απλώθηκε από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα.

Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια | Delphine Minoui

Από τη μία το καθεστώς Άσαντ, από την άλλη το ισλαμικό κράτος του ISIS, και στη μέση η εξεγερμένη Νταράγια. Μία ομάδα νεαρών επαναστατών αποφάσισε να στήσει μία βιβλιοθήκη κρυμμένη σε ένα υπόγειο στο μαρτυρικό προάστιο της Δαμασκού. Αυτή είναι η ιστορία τους όπως την αφηγήθηκαν στη Γαλλίδα δημοσιογράφο Delphine Minoui. Συγκλονιστική μαρτυρία, τόσο απλά.