ΛΙΣΤΕΣ

Τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα επεισόδια των ξένων τηλεοπτικών σειρών

Υπάρχουμε κι εμείς που κάθε Χριστούγεννα βλέπουμε ξανά τον Μώλντερ με τη Σκάλι να τα βάζουν με δυο φαντάσματα και τον Σεθ Κόεν να γιορτάζει μια γιορτή που δεν υπάρχει.

Δεν είναι απαραιτήτως τα πιο αγαπημένα, γιατί σε μια γιορτή τόσο προσωπική όσο τα Χριστούγεννα μπορεί ο καθένας να θυμάται ένα διαφορετικό θαύμα με πιο πολλή αγάπη. (Υπήρξε κάποτε ένα Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο Μπέβερλι Χιλς που έχω ακόμα την ελαφρά υποψία πως το ονειρεύτηκα, κατέληγε με μια νταλίκα να διαπερνά σα φάντασμα το σχολικό του Ντίλαν και της Μπρέντα.) Είναι όμως τα πιο γνωστά.

Από το εορταστικό Αρμαντίλο του Ρος μέχρι τον λυρισμό του Άαρον Σόρκιν στη Δυτική Πτέρυγα κι από τα γκρινιάρικα φαντάσματα των X-Files ως τις φανταστικές γιορτές του Σεθ Κόεν και του Φρανκ Κοστάντζα, αυτή είναι μια χαρακτηριστική δεκάδα επεισοδίων από σειρές της τελευταίας 20ετίας που μας έρχονται κατευθείαν στο νου όποτε κάποιος σκεφτεί Χριστούγεννα στην τηλεόραση.

Friends

Επεισόδιο: The One With the Holiday Armadillo

Χρονιά: 2000

Ή αλλιώς, εκείνο όπου ο Ρος προσπαθεί να μάθει στον μικρό Μπεν τι είναι το Χάνουκα, καταλήγοντας τελικά να συνδυάζει τις δύο παραδόσεις επειδή αυτές οι γιορτές σημαίνουν παραπάνω από το τι πιστεύεις. Στην όλη διαδικασία βέβαια το highlight είναι η έμπνευσή του να ντυθεί Αρμαντίλο επειδή, βασικά, αυτό μπόρεσε να βρει. Και ως Αρμαντίλο, εξηγεί στον γιο του την παράδοση του Χάνουκα. Λίγο αργότερα ο Τσάντλερ θα εμφανιστεί ως Άγιος Βασίλης και ο Τζόι ως Σούπερμαν επειδή γιατί όχι. Το Holiday Armadillo του Ρος παραμένει ως σήμερα η διασημότερη ίσως Χριστουγεννιάτικη μασκότ της τηλεοπτικής ιστορίας. Δίκαιο.

The O.C.

Επεισόδιο: The Best Chrismukkah Ever

Χρονιά: 2003

Βέβαια δε χρειάζεται να φτάνει κανείς σε τέτοια ακραία μέτρα προκειμένου να βρει τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε αυτές τις δύο γιορτές. (Έχουν κι αυτά τα προβλήματα στην Αμερική, τι να κάνεις.) Ο Σεθ Κόεν σκέφτηκε κάτι εξυπνότερο: Πάρε τα Χριστούγεννα, πάρε το Χάνουκα και φτιάξε το Κρίσμουκα. Ναι ακούγεται σαν Αφρικάνικη αρρώστια αλλά στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη γιορτή του κόσμου, συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω σε ένα μείγμα που κάνει ακόμα και τους -πάντα μπλεγμένους σε δράματα- ήρωες του “O.C.” να παραμερίσουν τις σκοτούρες τους και να γιορτάσουν αυτές τις 8 μέρες γεμάτες δώρα τις οποίες ακολουθεί μία μέρα γεμάτη δώρα. Δε σε χάλασε έτσι όπως ακούστηκε τώρα αυτό.

Seinfeld

Επεισόδιο: The Strike

Χρονιά: 1997

Βέβαια πριν το Chrismukkah υπήρχε το Festivus, βασικά το ακριβώς ανάποδο πράγμα σε συμβολικό επίπεδο. Μία από τις άπειρες συνεισφορές του “Seinfeld” στην ποπ κουλτούρα, είναι μια γιορτή εναλλακτική στο πνεύμα της ‘υποχρεωτικής’ χαράς και του πνεύματος καταναλωτισμού των Χριστουγέννων, με παραδόσεις όπως: Το Festivus Pole (όχι δέντρο, απλά ένας στύλος που κάθεται εκεί γυμνός στη γωνία), το Airing of Grievances (μια μέρα πριν το μεγάλο δείπνο όλα τα μέλη της οικογένειας κάθονται και λένε ό,τι τους στραβώνει στον άλλον και στην κοινωνία γενικότερα, τον τελευταίο χρόνο), τα Feats of Strength (στη διάρκεια του δείπνου η κεφαλή της οικογένειας προσκαλεί κάποιον σε έναν αγώνα πάλης!) και φυσικά το ίδιο το δείπνο (με πράγματα όπως μακαρονάδα και M&Ms).

Η γιορτή αυτή αποτελούσε αληθινή οικογενειακή παράδοση του συγγραφέα του επεισοδίου για δεκαετίες πριν, και έκτοτε γιορτάζεται όντως (σε χιουμοριστικό έστω επίπεδο) από ανθρώπους κάθε 23 του Δεκέμβρη.

The West Wing

Επεισόδιο: Noel

Χρονιά: 2000

Ο Τζος (ο αγαπημένος μας χαρακτήρας από τη “Δυτική Πτέρυγα”) αντιμετωπίζει τα ψυχολογικά τραύματα από ένα περσινό περιστατικό, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μια καθηλωτική ψυχογραφία που ξεκινά με γκάιντες, κορυφώνεται με το συναισθηματικό κονσέρτο με τσέλο του Yo-Yo Ma, για να φτάσει τελικά στη λύτρωση όπου μια χορωδία ψέλνει Χριστουγεννιάτικους ύμνους έξω από το Λευκό Οίκο. Ο Άαρον Σόρκιν πάντα στις σειρές του γράφει φανταστικά Χριστουγεννιάτικα επεισόδια (έχει πάρει κι ένα μάτσο Έμμυ γι’αυτά) αλλά ετούτο είναι ίσως το εντονότερο.

Arrested Development

Επεισόδιο: Afternoon Delight

Χρονιά: 2004

Φυσικά η πιο ξεκαρδιστικά λάθος οικογένεια της Αμερικάνικης τηλεόρασης θα απολάμβανε και το πιο ξεκαρδιστικά άβολο Χριστουγεννιάτικο στιγμιότυπο, καθώς στη διάρκεια ενός εορταστικού καραόκε ο θείος Μάικλ τραγούδησε με την ανιψιά Μέιμπι το “Afternoon Delight” συνειδητοποιώντας στην πορεία τι ακριβώς είναι το afternoon delight. Κλαίμε.

The X-Files

Επεισόδιο: How the Ghosts Stole Christmas

Χρονιά: 1998

Καμία σειρά δεν έκανε αυτοτελή επεισόδια σαν τα ιδιοφυή πειραματικά 40λεπτα των “X-Files”. Εδώ ο Μώλντερ και η Σκάλι ερευνούν μια στοιχειωμένη έπαυλη για να διαπιστώσουν πως πίσω από όλα βρίσκονται τα φαντάσματα ενός γέρικου ζευγαριού (σκέτη απόλαυση ο Εντ Άσνερ και η Λίλι Τόμλιν στους ρόλους) που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν από το να σκαρώνουν φάρσες σε νεαρά ζευγάρια που έρχονται να τους ζαλίσουν, με συχνότερο αποτέλεσμα την αλληλοεξόντωσή τους. Όχι, δεν είσαι όσο creepy ακούγεται. Είναι ό,τι πιο κεφάτο κάναν τα “X-Files” (σε όχι καθαρά χιουμοριστικό επεισόδιο τουλάχιστον), και η χημεία του Ντουκόβνι με την Άντερσον εδώ βγάζει σπίθες. Εορταστικό fun πρώτης τάξεως.

Community

Επεισόδιο: Abed’s Uncontrollable Christmas

Χρονιά: 2010

Το “Community” σταθερά δάνειζε τον εαυτό του σε κάθε πιθανό homage για την ποπ κουλτούρα, όμως εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του: Έστησε ένα Χριστουγεννιάτικο stop-motion επεισόδιο στην παράδοση παλιών εορταστικών specials που ήταν δημοφιλή στην Αμερικάνικη τηλεόραση, για να αφηγηθεί μια ιστορία για τον πιο ξεχωριστό της ήρωα. Τον Άμπεντ που αναζητά το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από μια περιπέτεια που συμβαίνει μέσα στο ίδιο του το μυαλό, για να βρει τελικά κατανόηση και αγάπη σε αυτό το γκρουπ έτερων κοινωνικών απόκληρων. Το οποίο νόημα έχει να κάνει με ένα box set της 1ης σεζόν του “Lost”, by the way. Απλά το αναφέρουμε.

The Office

Επεισόδιο: Christmas Party

Χρονιά: 2005

Σαν σωστή κωμωδία για την καθημερινότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, το “Office” πάντα χτυπάει 10άρια με τα εορταστικά του επεισόδια, είτε είναι Χριστουγεννιάτικα, είτε για τη μέρα των Ευχαριστιών είτε (τα καλύτερα όλων) για το Halloween. Από όλα όμως τα Χριστουγεννιάτικα αυτό είναι το καλύτερο, με τους συναδέλφους να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον και, αξέχαστα, το iPod (iPod φίλε) που ο Τζιμ είχε πάρει για την Παμ, να καταλήγει φυσικά στον Ντουάιτ. Βάλε και λίγο Άγιος Βασίλη Μάικλ Σκοτ και το έχεις έτοιμο το γλυκό.

Doctor Who

Επεισόδιο: Τα Christmas Specials

Χρονιά: 2006+

Από την αναβίωσή της η σειρά δε σταμάτησε να έχει μία σταθερά στις σεζόν της: Το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που παίζεται πάντα ανήμερα των Χριστουγέννων. (Κάποιος δε βλέπει την ώρα να πάει 11 το βράδυ απόψε, αχέμ). Όλα αξίζουν τον κόπο έστω κι αν σπάνια θα τα δεις να αναφέρονται μες στα καλύτερα επεισόδια της σεζόν, αλλά είναι αξιόπιστο εορταστικό fun. Έχουμε δει από παραλλαγές του μύθου της Νάρνια μέχρι ταξίδια στο διάστημα με υπεργαλαξιακούς Τιτανικούς και την Κάιλι Μινόγκ σε ρόλο συντρόφου (μη ρωτάς), αλλά το καλύτερο όλων ήταν το προ διετίας ‘A Christmas Carol’, ένας πολύ συγκινητικός φόρος τιμής στον Ντίκενς με τον Μάικλ ‘Ντάμπλντορ’ Γκαμπόν να παίζει με αξέχαστο τρόπο έναν φανταστικό Σκρουτζ.

30 Rock

Επεισόδιο: Ludachristmas

Χρονιά: 2007

Υπάρχει το καπέλο της εικόνας, υπάρχει το Χριστουγεννιάτικο πάρτι του Ludacris που περιγράφεται στον τίτλο του επεισοδίου (άφωνος), ο Τρέισι τρελαίνεται γιατί δε μπορεί να μπει, η Λιζ Λέμον υποδέχεται τους αφασικούς γονείς της, και το όλο  φρενήρες 20λεπτο καταλήγει με τους εργαζόμενους στο NBC να βγαίνουν από το Rockefeller Center και να γκρεμίζουν το πιο θρυλικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Υόρκης. Φυσικά, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;