ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα καλύτερα πλάνα στην ιστορία του σινεμά

Το ένα μετά το άλλο. Σε ένα μπλογκ. Ανεξαρτήτως είδους. Κινηματογραφική ομορφιά, ένα ποστάρισμα τη φορά.

Ο σκηνοθέτης Geoff Todd (που είναι, εικάζω, τόσο σκηνοθέτης όσο ο Τζόι Τριμπιάνι είναι ηθοποιός) έχει φτιάξει κάτι πολύ σημαντικό στο ίντερνετ: Μια πηγή κινηματογραφικής ομορφιάς, αρχικά μέσω του twitter account @OnePerfectShot και ύστερα μέσα από το μπλογκ One. Perfect. Shot. Η αποστολή του, εξηγεί, είναι να τιμήσει το παρελθόν του σινεμά και να εμπνεύσει μια νέα γενιά τέλειων πλάνων.

Το concept είναι πολύ απλό, όσο και το αποτέλεσμά του εντυπωσιακό: Το ένα μετά το άλλο, τα τέλεια κάδρα που ο Todd ξεχωρίζει σε μια σειρά από θρυλικές (και λιγότερο θρυλικές) ταινίες, ανεβαίνουν στο twitter και στο μπλογκ, δίχως σχόλιο, δίχως περιττό μπλα μπλα. Μόνο η εικόνα, μόνο η τελειότητα, μόνο η στιγμή η σύνθεση, τα χρώματα, το στήσιμο, το καδράρισμα, η ατμόσφαιρα, όλα είναι τέλεια.

Ο Todd δίνει ως μοναδικές πρόσθετες πληροφορίες σε κάθε εικόνα τον σκηνοθέτη, την ταινία (και τη χρονιά της) και τον διευθυντή φωτογραφίας μέσα από το φακό του οποίου γεννήθηκε η κάθε τέτοια τελειότητα.

[Περισσότερα για το τι σημαίνει διεύθυνση φωτογραφίας και το πώς αυτοί οι καλλιτέχνες γυρίζουν και καδράρουν τις τέλειες σκηνές τους, υπάρχει η συνέντευξή μας με τον άνθρωπο που γυρίζει τις ταινίες του Μίκαελ Χάνεκε.]

Και όπως συμβαίνει με όλα τα αγαπημένα μου πράγματα, έτσι κι εδώ συνδυάζονται ένα σωρό διαφορετικές και θεωρητικά αντικρουόμενες τάσεις, θα βρεις από Αντονιόνι μέχρι ας πούμε το “Incredible Hulk”. Σημασία έχει το πλάνο.

 

Χόρτασε τώρα ομορφιά, η οποία δεν περικλείεται στις προπακεταρισμένες publicity εικόνες που μοιράζει το στούντιο εδώ κι εκεί και βλέπεις ξανά και ξανα μέχρι να τις σιχαθεί η ψυχή σου. Ομορφιά πλάνων που ανακαλύπτεις μόνο αφού παρακολουθήσεις αληθινά μια ταινία. Και εδώ θα βρεις -ολοένα και- περισσότερα. Ξεκινάμε με την πιθανώς ομορφότερα φωτογραφημένη ταινία όλων των εποχών:

Days of Heaven

Hausu

The Incredible Hulk

2001: A Space Odyssey

Indiana Jones and the Temple of Doom

Once Upon a Time in America

The Machinist

Dr. No

The Thief of Baghdad

Children of Men

Pinocchio

Into the Wild

Thief

The Master

Fall of the House of Usher

Flash Gordon

Tin Drum

The Big Blue

The Outsiders

Le Cercle Rouge

Antichrist

True Romance

Kill Bill vol. 1

The Game

Fellini’s Casanova

The Proposition

Raiders of the Lost Ark

Batman: The Movie

The American

Fight Club

Trois Couleurs: Bleu

Star Wars

King Kong

The Seventh Seal

Hard Times

The 7th Voayge of Sinbad

Wizards

Big Bad Wolves

The Wizard of Oz

Alien

Και ένα που δεν υπάρχει -ακόμα- στο μπλογκ αλλά θα ήταν η δική μας προσθήκη στο πάνθεον, από το “Seconds” του Τζον Φρανκενχάιμερ: