ΛΙΣΤΕΣ

Τα ξέρεις, κάθε ταινία θέλει και διαφορετική παρέα στον καναπέ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζουν να συνθέτουν το σκηνικό γύρω σου ενώ βλέπεις μια ταινία από τον καναπέ σου. Το πιο σημαντικό απ' αυτά θα είναι πάντα η παρέα.

Δεν θα σου μάθουμε εμείς τη ζωή. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα από εμάς. Κι επειδή αυτή η συνθήκη είναι αληθής, γνωρίζεις εδώ και χρόνια ότι όπως το να βλέπεις μπάλα απ’ τον καναπέ απογειώνεται με τις σωστές μπύρες και την αγαπημένη σου πίτσα, έτσι και το να βλέπεις ταινία από τη θαλπωρή του σπιτιού σου απογειώνεται με τη σωστή παρέα.

Το μοναδικό μας πρόβλημα με την παραπάνω αλήθεια είναι ότι κάθε ταινία ‘απαιτεί’ και διαφορετική παρέα για την παρακολούθησή της. Είναι το ίδιο να βλέπεις το Φονικό Όπλο με την κοπέλα σου και το ίδιο με ένα τσούρμο κολλητούς; Όχι, δεν είναι το ίδιο.

Τώρα μπορούμε να αναλύσουμε τέσσερις περιπτώσεις ταινιών που κάνουν πρεμιέρα αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema και ‘σηκώνουν’ διαφορετική παρέα στον καναπέ. Πρώτα διαβάζεις και μετά καλείς αυτούς που πρέπει.

Περίπτωση 1: Ελεύθερος Σκοπευτής

Τελευταία επιλογή για παρέα: Το κορίτσι σου, ή η μητέρα σου

Ιδανική επιλογή για παρέα: Οι κολλητοί σου

Γιατί πρέπει να το δεις με τους κολλητούς σου: Προφανώς δεν μιλάμε για ένα σενάριο επιπέδου Grown Ups 2, το οποίο μπορείς να αφομοιώσεις μόνο με τους κολλητούς σου, γελώντας έκαστος και με διαφορετική καφρίλα. Ο Ελεύθερος Σκοπευτής είναι μια καθόλα σοβαρή ταινία και οι κολλητοί σου είναι υπεραπαραίτητοι εδώ για έναν απλούστατο λόγο: Για όλες τις φορές που θα βγείτε από εδώ και πέρα και θα αναλύσετε την ταινία σε κάποιο μπαρ ή σε κάποιο σπίτι. Για κάθε φορά που θα πιάνετε σκεπτικοί τα ποτά σας και θα φαντάζεστε πώς είναι να σκοτώνεις. Για κάθε φορά που θα προσπαθείτε να μπείτε στα παπούτσια ενός ελεύθερου σκοπευτή. Αν θες τη γνώμη μου, ο Ελεύθερος Σκοπευτής είναι μια κατεξοχήν ταινία που πρέπει να δεις με τους φίλους σου, για ακόμη έναν λόγο. Γιατί αυτός ο Bradley Cooper είναι γεμάτος ‘υλικό κολλητού’. Θα μπορούσε να είναι φίλος σου, θα ήθελες να είναι φίλος σου και να βλέπετε μαζί κάποιον άλλο στο ρόλο του Ελεύθερου Σκοπευτή.

Περίπτωση 2: Cake

Τελευταία επιλογή για παρέα: Oι κολλητοί σου

Ιδανική επιλογή για παρέα: Η κοπέλα σου ή η μητέρα σου

Γιατί μαζί τους: Γιατί το Cake είναι μια πολύ καλή, αλλά ιδιαιτέρως βαριά ταινία που δεν σηκώνει χαβαλέδες και αστειάκια. Η Τζένιφερ Άνιστον υποδύεται καλά έναν ρόλο πολύ μακριά από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Ως Κλερ που πάσχει από χρόνιους πόνους και είναι εμφανώς απογοητευμένη από τη ζωή, η Άνιστον κλέβει την παράσταση σε ένα φιλμ που χαρακτηρίζεται από μια γλυκύτητα που ταιριάζει στο να τη δεις με το κορίτσι σου, αλλά και μια τόσο κυνική ενδοσκόπηση στη ζωής ενός ατόμου που πάσχει (γενικώς) που θα μπορέσει να χωρέσει στον καναπέ έναν ακόμη πιο δικό σου άνθρωπο, δηλαδή τη μητέρα σου.

Περίπτωση 3:  Γυναίκα Από Χρυσό

Τελευταία επιλογή για παρέα: Οι κολλητοί σου

Ιδανική επιλογή για παρέα: Η κοπέλα σου και οι φίλες της

Γιατί με αυτές: Το ‘Γυναίκα Από Χρυσό’ δεν είναι η τυπική ταινία που θα έβλεπες με αγοροπαρέα. Όχι γιατί απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινά (καμία σχέση, είναι ένα δικαστικό δράμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινά και διδάσκει και λίγη ιστορία), αλλά γιατί οι άντρες είμαστε πάντα επιρρεπείς στο να αποσπόμαστε. Η Έλεν Μίρεν παίζει τη Μαρία Άλτμαν που δεκαετίες μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Αυστρία προσπαθεί να ανακτήσει τα οικογενειακά κειμήλια που της έκλεψαν. Στο πλευρό της ο Ράιαν Ρέινολντς στο ρόλο του δικηγόρου που μάχεται στο πλευρό της. Η ταινία απαιτεί την προσοχή σου και αμέριστη σοβαρότητα. Οι κολλητές της φίλης σου ή οι δικές σου κολλητές (αν έχεις) είναι η τέλεια παρέα εδώ.

Περίπτωση 4: Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία

Τελευταία επιλογή για παρέα: Οι γονείς σου

Ιδανική επιλογή για παρέα: Οι κολλητοί σου, το κορίτσι σου και ο μικρός της αδερφός

Γιατί με όλους αυτούς: Γιατί αυτή η χαρούμενη, έξυπνη και κοφτερή περιπέτεια είναι φτιαγμένη για όλους. Ενδεχομένως και για τους γονείς σου, που βιάστηκα να αποκλείσω. Η ταινία τεχνηέντως φέρνει σε πολλές στιγμές της κάτι από James Bond, είναι επίτηδες άβολη και καυστική και έχει όλα τα όπλα για να διασκεδάσει άπαντες. Δεν ξέρω αν το ‘χεις προσέξει, αλλά κάθε ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φερθ είναι μια ταινία για γεμάτους από ετερόκλητους χαρακτήρες καναπέδες. Διαφωνείς;