NORDISK FILM PRODUCTION
ΣΙΝΕΜΑ

Τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Αθήνα

Το 1ο φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου συστήνει μια διεθνή επιλογή ταινιών κατάλληλες για όλες τις ηλικίες.

Όχι μόνο ταινίες αλλά και κάθε άλλη παράλληλη δραστηριότητα. Στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου νέοι θεατές κάθε ηλικίας θα έρθουν σε επαφή με την 7η τέχνη όχι μόνο παρακολουθώντας ταινίες προσεκτικά επιλεγμένες ανά στοχευμένο ηλικιακό γκρουπ, αλλά και μέσα από δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σινεμά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Στη διάρκεια του ερχόμενου τριημέρου, Παρασκευή 7 ως Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους θα μπορέσουν μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν λάιβ(!) μεταγλώττιση ταινιών, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά 5-7 και 8-12 ετών, να ζωγραφίσουν σκηνές από ταινίες, να συνομιλήσουν με τους καλεσμένους δημιουργούς, και φυσικά να παρακολουθήσουν τις δεκάδες μικρές και μεγάλες ταινίες για μικρά παιδιά ή για εφήβους.

Οι παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ φτάνουν μέχρι και στη διοργάνωση διαγωνισμού σεναρίου για παιδική ταινία μικρού μήκους, σε συνεργασία το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου! Η νέα αυτή διοργάνωση έρχεται να προτείνει έναν σινεφίλ, δημιουργικό χώρο για τα παιδιά που μπορούν έτσι να γνωρίσουν την 7η τέχνη με τρόπο προσαρμοσμένο στα δικά τους μέτρα. Να το τρέιλερ:

Το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, με Μεγάλο Χορηγό την COSMOTE TV, θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας). Καλεσμένοι, βραβεία, πρωτότυπες ιδέες, συνέργειες, εργαστήρια κινηματογράφου και αναγνώσεις βιβλίων είναι μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελείται από 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες.

Ρίξτε μια ματιά στα highlights:

Καλεσμένοι: Ο σπουδαίος animator Μισέλ Οσελό θα μας συστήσει τη νέα του ηρωίδα, την Dilili, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ενώ η 13χρονη Κάνσου, a.k.a. Si-G, ράπερ από τις Βρυξέλλες μετά την προβολή της ταινίας της «Si-G» (Σάββατο 8/12 στις 3 μ.μ.), θα παίξει live το κομμάτι με το οποίο έγινε γνωστή. Την 13χρονη Κανσού συνοδεύει η σκηνοθέτις της ταινίας Φρεντερίκε Μίγκομ. Η Κιμ Μπραντ, σκηνοθέτις της ταινίας μικρού μήκους «Hello Salaam» (έχει γυριστεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια), θα βρίσκεται μαζί μας (Κυριακή 9/12 στις 13:45), όπως και η σκηνοθέτις και δημοσιογράφος Έβελιν Βέχοφ για την ταινία «Ο Μπασίρ στη Χώρα των Θαυμάτων» (Κυριακή 9/12 στις 13:45), και θα συνομιλήσουν με τα παιδιά μετά το τέλος της προβολής.

Ζωντανή μεταγλώττιση: Μια καινοτομία του Φεστιβάλ για ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά τα οποία δεν είναι σε ηλικία να διαβάσουν υπότιτλους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δύο ηθοποιοί ζωντανά στη σκηνή μεταγλωττίζουν τους ρόλους της ταινίας.

Αναγνώσεις: Με σύνθημα «Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα» φίλοι του Φεστιβάλ διαβάζουν παιδικά παραμύθια και ιστορίες στους μικρούς θεατές. Στα ειδικά διαμορφωμένα, σαν παιδικά δωμάτια, φουαγιέ των δύο αιθουσών που φιλοξενούν τις ταινίες του Φεστιβάλ, οι γονείς και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια πλούσια συλλογή από παιδικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία είναι προσφορά εκδοτικών οίκων και μετά το τέλος του Φεστιβάλ θα διατεθούν σε δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων.  Οι Αναγνώσεις υποστηρίζονται από την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου/ Δήμος Αθηναίων.

Διαγωνισμός Σεναρίου: Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ανακοινώνεται Διαγωνισμός Σεναρίου για παιδική ταινία μικρού μήκους (10΄). Στις 15 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.athicff.com  θα αναρτηθούν όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού.

Βραβεία Φεστιβάλ: Θέλοντας να ενισχύσει την κριτική σκέψη των παιδιών,το Φεστιβάλ απονέμει δύο βραβεία κοινού καλύτερης μεγάλου και μικρού Μήκους ταινίας. Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι γονείς. Επίσης, απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας του σχολικού προγράμματος.

Το Φεστιβάλ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη: Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέρος του προγράμματος του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες στο Λιμάνι τον Ιανουάριο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα – Παράλληλες δράσεις στο Φουαγιέ:

  • «Μπες και συ στο… πλάνο!» Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια σκηνή από μια ταινία ή ιστορία, συνθέτουν το δικό τους μοναδικό πλάνο και με… μαγικό τρόπο μπαίνουν κι εκείνα και γίνονται ήρωες στο έργο τους.
  • «Φως στην οθόνη… με τον φακό της Σάρλοτ!» Βιβλιοεργαστήρι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης [ΜοΜΑ] «Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις»
  • Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Stop Motion Animation – Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 8-12 ετών
  • Eργαστήρια κινηματογράφου στην Αίθουσα MC2: Η μαγεία του σινεμά – Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 5-7 ετών

Info

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας)

Πότε: Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.athicff.com + www.megaron.gr

Εισιτήρια: 5 € (προπώληση) ● 6 € (πώληση κατά την είσοδο) στο 210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Επίσημο σάιτ | Facebook | Μέγαρο Μουσικής