ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΛΙΣΤΕΣ

Τα πιο εμβληματικά κουνέλια στην ελληνική ποπ κουλτούρα

Τιμάμε το Πάσχα, τιμώντας τα καλύτερα ελληνικά κουνέλια.

Το δυτικό Πάσχα είναι συνυφασμένο με τo Easter Bunny, που κρύβει τα πασχαλινά αυγά για να τα βρούνε τα παιδιά. Είναι το πασχαλινό αντίστοιχο του Άγιου Βασίλη. Το ανατολικό Πάσχα δεν γιορτάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα κουνέλια και τους λαγούς, παρά περιορίζεται στις σοκολατένιες εκδοχές τους. Όσο όμως η ποπ κουλτούρα γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη, τόσο τα κουνέλια ταυτίζονται και με το ελληνικό Πάσχα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν συγκεντρώσαμε τα πιο εμβληματικά κουνέλια της ελληνικής ποπ κουλτούρας και σας τα παρουσιάζουμε.

Ο Διονύσης Δάγκας ντύνεται κουνέλι στο προ-Πάσχα πάρτι

Στο επεισόδιο των Οι Μεν και οι Δεν Η Βιτρίνα, η Νανά και ο Τίμος ξεγελούν για ακόμα μία φορά τους Δάγκες, καλώντας τους σε ένα υποτιθέμενο προ-πασχαλινό πάρτι με αρνιά. Στην πραγματικότητα, η Νανά είχε προσληφθεί ως διακοσμήτρια βιτρίνας ενός πολυκαταστήματος και σκοπεύει να ντύσει τον Διονύση και την Βάνα, κούνελο και κότα, και να τους παρουσιάσει ως ζωντανή βιτρίνα, για να κερδίσει έναν διαγωνισμό.

Το σχέδιό της στέφεται με απόλυτη επιτυχία, κερδίζει τον διαγωνισμό και ο Διονύσης Δάγκας γίνεται περίγελος. Η ροζ κουνελοστολή του έχει Chandler Bing vibes, αν και το επεισόδιο προβλήθηκε πέντε χρόνια πριν από τα FRIENDS. Πολύ μπροστά.

Το κουνέλι Βησσαρίωνας/Ιφιγένεια

Ένα ακόμα πιο εμβληματικό κουνέλι σε σειρά, ήταν το κουνέλι της Λίλας στο Άκρως Οικογενειακόν, το οποίο γνωρίσαμε ως Βησσαρίωνα. Στην πορεία όμως ο Βησσαρίωνας έγινε μητέρα και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για θηλυκό κουνέλι. Έτσι η Λίλα το μετονόμασε σε Ιφιγένεια.

Το Κουνέλι της Ζέτας Θεοδωροπούλου

Στις αρχές των 2010s, η Ζέτα Θεοδωρόπουλου ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα των δελτίων του Star. To κουνέλι της, το οποίο λεγόταν Μπαγκς Μπάνι, ήταν ακόμα πιο διάσημο από την ίδια και χάρη σε εκείνο είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «κουνελομάνα». Το κουνέλι εμφανίστηκε αρκετές φορές και στο πλατό της εκπομπής Μην μου Πεις, την οποία συμπαρουσίαζε με τον Αλέξανδρο Πετρίδη.

Πλέον συστήνεται ως Lady Ταχτσίδη και ζει στην Ιταλία με την οικογένειά της. Μιλώντας για την εποχή του κουνελιού, έχει πει ότι προσπαθούσε να προκαλέσει με αυτά που έλεγε, για να γίνει διάσημη. Δεν μετανιώνει όμως, για τα λάθη του παρελθόντος την οδήγησαν στο σήμερα, που πλέον νιώθει δικαιωμένη από τη ζωή.

Το κουνέλι του Ντάνι στο Xenia

Καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του Ντάνι και του Όντι προς τη Θεσσαλονίκη, τους συντροφεύει το κουνέλι του Ντάνι. Σε μια από τις πολλές ονειρικές σκηνές του Xenia, ο Ντάνι συναντά το κουνέλι του και σε ανθρώπινη διάσταση.

Τα 17 κουνελάκια του The Favourite

Στον κινηματογράφο, τα κουνέλια έχουν λιγότερο ανάλαφρη παρουσία από ό,τι στην τηλεόραση. Στο The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, τα 17 κουνελάκια της Βασίλισσας Άννας συμβολίζουν τα 17 παιδιά, που είχε χάσει. Δείχνουν ακόμα τις πραγματικές προθέσεις της Abigail, του χαρακτήρα της Emma Stone, αφού αρχικά τους συμπεριφέρεται καλά, ενώ στη συνέχεια τα κακομεταχειρίζεται.

Το Είσαι σαν Κουνέλι του Μιχάλη Ρακιντζή

Και στην ελληνική μουσική σκηνή έχουμε παρουσία κουνελιών και δεν εννοούμε μόνο το Αχ Κουνελάκι. Η επιτυχία Είσαι σαν Κουνέλι του Μιχάλη Ρακιντζή από το 1989 είναι ένας ύμνος στην αγάπη και στα κουνέλια. Το κουνέλι εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του δίσκου Δικαίωμα για 1+1, στον οποίο περιλαμβάνεται το τραγούδι, αλλά και στο βιντεοκλίπ του σε μορφή animation.

Μιχάλης Κουινέλης

Στο επίθετο του Μιχάλη Κουινέλη συναντούμε επίσης κουνέλι. Στα τραγούδια του δυστυχώς ακόμα όχι.

Το κουνέλι στην Ελληνοφρένεια

Κουνέλι έχουμε συναντήσει και στη σατιρική εκπομπή Ελληνοφρένεια, στα χέρια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Καθώς προχωρά το βίντεο, το θέαμα γίνεται αρκετά γκροτέσκο, για αυτό μην το δείτε όσοι αγαπάτε τα κουνέλια.

Καρότα στα Κουφώματα

Μία ακόμα σατιρική εκπομπή από το παρελθόν, τα ιστορικά Κουφώματα, δεν ασχολήθηκε με τα κουνέλια, ασχολήθηκε όμως με τα καρότα. Θα συμπεριλάβουμε με σουρεαλιστική διάθεση τη συγκεκριμένη σκηνή σε αυτό το αφιέρωμα, γιατί δεν είναι κακό να τιμάς με κάθε ευκαιρία την πιο σουρεάλ εκπομπή που έχει περάσει από την ελληνική τηλεόραση.