© Toa Heftiba / Unsplash
SUMMER READS

Τα βιβλία που περιμένουμε φέτος το καλοκαίρι

Κράτα σημειώσεις για τις νέες εκδόσεις που θέλεις να σου κρατήσουν συντροφιά στην παραλία. Αυτό το preview θα σε βοηθήσει.

Και κάπως έτσι, μία ολόκληρη εκδοτική σεζόν έφτασε στο τέλος της. Τώρα, αυτό που μένει είναι το μεγάλο εκδοτικό καλοκαίρι όπου οι αναγνώστες θα βρουν επιτέλους λίγο χρόνο μακριά από το ατέλειωτο σκρολάρισμα των smartphones. (Ή μπορεί και όχι). Υπάρχουν, λοιπόν, εκατοντάδες βιβλία διαθέσιμα αυτό το καλοκαίρι για να επιλέξει κανείς. Λίγο πριν ετοιμάσουμε όμως βαλίτσες για τις διακοπές, ας δούμε μερικές ακόμα εκδόσεις που ξεχωρίζουν.

Βιβλία που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη αλλά σε λίγες μέρες -στη χειρότερη μέχρι τα μέσα Ιουλίου- θα βρίσκονται στα ράφια και τις ηλεκτρονικές προθήκες των βιβλιοπωλείων. Κράτα λοιπόν σημειώσεις από το πιο κάτω preview: Εδώ θα βρεις εκείνα τα βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά στην ξαπλώστρα.

«Οι "Προφήτες" του Robert Jones Jr. (τον οποίοι οι New York Times ονόμασαν λογοτεχνικό γιο του James Baldwin) είναι μια queer αφήγηση για την αγάπη δύο σκλάβων στις φυτείες του Μισισιπή»

Μεταφρασμένη Λογοτεχνία

Ας ξεκινήσουμε βουτώντας στα βαθιά με ένα ιταλικό αριστούργημα του 20ου αιώνα: Το μυθιστόρημα της Φεράρας (εκδ. Gutenberg) του Giorgio Bassani δεν είναι ένα αλλά έξι βιβλία, τα οποία συνθέτουν το πανόραμα της Ιταλίας με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επίκεντρο την εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Ήρωες γεμάτοι αντιθέσεις και αντιξοότητες που γεννούν μνημειώδεις χαρακτήρες σε ένα έργο που έδωσε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στον Vittorio De Sica το 1970.

Στις μεγάλες λογοτεχνικές επιστροφές τώρα, αναμένουμε τον Orhan Pamuk και τις Νύχτες Πανούκλας (εκδ. Πατάκη). Τι θα συναντήσουμε; Τον Τούρκο Νομπελίστα να πλάθει μία «φανταστική» ιστορία για το πώς αντιδρά ένα μικρό νησί της Μεσογείου όταν βρίσκεται χτυπημένο από την αρρώστια, κλείνοντας παράλληλα το μάτι σε όλους τους άλλους κορυφαίους συγγραφείς που τόλμησαν παλιότερα να αναμετρηθούν με την εν λόγω θεματική.

Σε άλλα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, οι εκδόσεις Διόπτρα αποφάσισαν να κλείσουν την εκδοτική τους παραγωγή με ένα εντυπωσιακό «μπαμ». Οι Προφήτες του Αφροαμερικανού Robert Jones Jr. (τον οποίοι οι New York Times ονόμασαν λογοτεχνικό γιο του James Baldwin) είναι μια queer αφήγηση για την αγάπη δύο σκλάβων στις φυτείες του Μισισιπή, η οποία ανιχνεύει τον εσωτερικό κόσμο εκείνων των ανθρώπων που η κοινωνία τους στερεί τα πάντα – όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά.

Πηγαίνοντας λίγο πιο νότια στον χάρτη, συναντάμε τον Χιλιανό Santiago Roncagliolο και τo Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού (εκδ. Καστανιώτης). Ο 45χρονος συγγραφέας ενθουσιάζει το κοινό σε κάθε του εκδοτική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια αποκτώντας στην πορεία φανατικούς αναγνώστες. Εδώ, τον βρίσκουμε να σκάβει πιο βαθιά: σε μία οικογενειακή ιστορία που φτάνει μέχρι την καθολική εκκλησία και τα σκάνδαλα παιδεραστίας.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του σπουδαίου Roberto Bolano (που έγραψε από κοινού με τον Ισπανό συγγραφέα A.G. Porta το 1983) με τίτλο Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς για λογαριασμό των εκδόσεων Άγρα. Λίγος Bolano ακόμα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν άλλωστε.

Παραμένοντας στη Λατινική Αμερική, περιμένουμε άλλη μία ενδιαφέρουσα έκδοση από τις εκδόσεις Carnivora: Το Πώς έγινα καλόγρια του Αργεντινού César Aira θίγει το θέμα της ταυτότητας ανατρέποντας συνεχώς τις προσδοκίες του αναγνώστη (κορίτσι, αγόρι ή μήπως κυρίως κορίτσι;) μέσα από τον/την κεντρικό χαρακτήρα που είναι μόλις 6 ετών.

Μιλώντας για το θέμα της ταυτότητας, περιμένουμε πώς και πώς το νέο πόνημα του τρομερού παιδιού της γαλλικής λογοτεχνίας Edouard Louis με τον χαρακτηριστικό τίτλο Η μέθοδος της αλλαγής (εκδ. Αντίποδες). Όσο για το Οικιακή Βοηθός (εκδ. Κλειδάριθμος) της Stephanie Land; Δεν είναι μόνο η επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά στο Netflix ως Maid που κάνει το βιβλίο άξιο λόγου· πρόκειται για μία πολύ εύστοχη εξερεύνηση της φτώχειας στον «υπεράνω πάσης υποψίας» Δυτικό Κόσμο.

Μες στο καλοκαίρι θα υπάρξει αρκετή κινητικότητα σε κλασικούς συγγραφείς, ας σταθούμε όμως σε έναν που έχει αγαπήσει ιδιαίτερα το θεατρικό κοινό: θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Heinrich von Kleist (1777-1811), και πέρα από το εμβληματικό Μίκαελ Κόλχαας, μέσα από τα Διηγήματα που θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις Αντίποδες. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα για μία καλύτερη γνωριμία με τη συγκλονιστική Leonora Carrington (1917-2011), την οποία μάθαμε πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα, θα μας δώσουν οι εκδόσεις Αίολος μέσα από το σουρεαλιστικό μυθιστόρημα Το ακουστικό κέρας.

Κλείνοντας και σε πιο pulp μονοπάτια, ο Steven Pressfield επιστρέφει μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στον αρχαίο κόσμο. Το τελευταίο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο Ο πολεμιστής (εκδ. Πατάκη) είναι μία ιστορία κατάκτησης, εξέγερσης, αιματοχυσίας αλλά και πίστης σε μία νέα θρησκεία που ανέτελλε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Αν μία αστυνομική καλοκαιρινή έκδοση δεσπόζει πάνω από οποιαδήποτε άλλη, αυτή είναι δικαιωματικά η κυκλοφορία του "Το νησί των αρουραίων" (εκδ. Μεταίχμιο) δια χειρός Jo Nesbo»

Αστυνομική Λογοτεχνία

Η crime fiction έχει την τιμητική της τους καλοκαιρινούς μήνες αφού αποτελεί ιδανικό beach read, αλλά ας ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα την παρουσίαση με λίγη κατασκοπία. Το Mad Dogs (εκδ. Πόλις) του James Grady είναι μία κατάδυση στην τρέλα και την παράνοια των μυστικών υπηρεσίων, και πιο συγκεκριμένα της CIA. Αν δεν σου λέει κάτι το όνομα του συγγραφέα, να σημειώσουμε απλά ότι είναι η πένα πίσω το εμβληματικό κατασκοπικό θρίλερ Οι έξι μέρες του Κόνδορα.

Φυσικά, αν μία «αστυνομική» καλοκαιρινή έκδοση δεσπόζει πάνω από οποιαδήποτε άλλη, αυτή είναι δικαιωματικά Το νησί των αρουραίων (εκδ. Μεταίχμιο) δια χειρός Jo Nesbo. Ο ροκ σταρ του crime fiction ξαναχτυπά με 5 δυνατές ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται στο κοντινό μέλλον και μας ταξιδεύουν από την Αμερική μέχρι την Ισπανία με ενδιάμεση στάση την Αφρική. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Σε πολύ πιο παγωμένο κλίμα τώρα συναντάμε τo Η ομίχλη (εκδ. Καστανιώτης) του Ragnar Jónasson, όπου στο τρίτο μέρος της αστυνομικής σειράς που υπογράφει (Το σκοτάδι, Το Νησί) μας μεταφέρει στη μέση μίας σφοδρής ισλανδικής χιονοθύελλας παραμονή Χριστουγέννων – το ρεύμα κόβεται, το θρίλερ ξεκινά. Αντίστοιχα αγωνιώδες ανάγνωσμα είναι και η Φονική Παλίρροια (εκδ. Ψυχογιός) του Sam Lloyd καθώς αφηγείται τις τρομακτικές συνέπειες και αποκαλύψεις που έχει τα φαινόμενο του τίτλου στη ζωή μίας γυναίκας.

Tέλος, περιμένουμε το ανατριχιαστικό Η θυσία της Άνοιξης (εκδ. Κέδρος) του Σουηδού μπεστσελερίστα Anders de la Motte με επίκεντρο τη -ναι, καλά κατάλαβες- θυσία ενός νεαρού κοριτσιού, και το Ο επόμενος στόχος (εκδ. Anubis) του Mark Greany από τη σειρά Γκρίζος Άνθρωπος για έναν επαγγελματία δολοφόνο που τον προδίδουν οι χειριστές του στη CIA.

«Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκ βαθέων συζήτηση του μουσικομανούς Haruki Murakami με τον Seiji Ozawa, διακεκριμένο διευθυντή ορχήστρας, στο "Περί Μουσικής και μόνο" (εκδ. Ψυχογιός)»

Ελληνικά Βιβλία και Non Fiction

Συνεχίζοντας σε αστυνομικούς ρυθμούς, η πολύ επιτυχημένη σειρά Ελληνικά Εγκλήματα 6 (εκδ. Καστανιώτης) συνεχίζει την πορεία της ενώ το παρών δίνουν για άλλη μία φορά πολύ γνωστά ονόματα του χώρου (Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Κώστας Μουζουράκης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Χίλντα Παπαδημητρίου).

Τώρα, σε κάτι τελείως διαφορετικό, αναμένουμε την επανακυκλοφορία του Αυτή η νύχτα μένει του Θάνου Αλεξανδρή από τις εκδόσεις Κάκτος, το οποίοι οι περισσότεροι μάθαμε από τη γνωστή ελληνική ταινία (σημείωση: έρχεται και η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος σε λίγο καιρό).

Από τις εκδόσεις Ίκαρος θα κυκλοφορήσει το Δημητρίου Σούτσου 36, ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αποτυπώνει τη συζήτηση δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών: του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990) και του σημαντικού μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη (1938-2006). Η Μαρία Ηλιού, μετά το γνωστό ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, επιστρέφει με το Μία φιλία στη Σμύρνη (εκδ. Κάκτος) ένα μυθιστόρημα για την ιστορία τεσσάρων φίλων από διαφορετικές θρησκείες και εθνότητες στην κοσμοπολίτικη πόλη λίγο πριν τη Μεγάλη Καταστροφή.

Μιλώντας για μουσική, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκ βαθέων συζήτηση του μουσικομανούς Haruki Murakami με τον Seiji Ozawa, διακεκριμένο Ιάπωνα διευθυντή ορχήστρας, στο Περί Μουσικής και μόνο (εκδ. Ψυχογιός). Όσο για τις ιστορικές μελέτες που έμειναν λίγο παραπονεμένες στο συγκεκριμένο preview;

Ιδού, κάτι που κυκλοφόρησε ήδη: Το Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση (εκδ. Gutenberg) του Δημήτρη Τζιόβα, είναι η προσπάθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ να αναλύσει τις κοινωνικοπολιτικές τάσεις που επικράτησαν στα χρόνια τα οποία όρισαν τη χώρα μας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η προσπάθειά του, μάλιστα, κρίθηκε τόσο επιτυχημένη ώστε να είναι υποψήφιος για το βραβείο Runciman.