ΒΙΒΛΙΟ

Τα βιβλία που μας έμαθαν τι πάει να πει αθλητισμός

8 Coffee Table Books με τις πιο συναρπαστικές ιστορίες και τις καλύτερες φωτογραφίες από τον κόσμο της ορειβασίας, του μποξ, της ποδηλασίας και του τριάθλου.

Έχεις καταλάβει ότι εδώ σε αυτή τη στήλη μας αρέσει να σου δίνουμε έμπνευση. Πιο πολύ από το να τους δίνουμε συμβουλές που δεν ταιριάζουν ούτε στο σωματότυπό σου, ούτε στην εμπειρία σου, ούτε στις ανάγκες σου. Κουβέντα θα κάνουμε, εξυπακούεται. Και θα συζητούμε κάθε βδομάδα τα θέματα fitness που μας αφορούν όλους. Αλλά αυτή τη φορά αντί για λόγια είπαμε να προτείνουμε coffee table books. Κι ας μείνουν στο τραπεζάκι. Δεν έγινε τίποτα. Χαμένα δεν πρόκειται να πάνε (γίνονται και ωραιότατα δώρα).

Mountaineers: Great Tales of Bravery and Conquest

Αν αυτό δε σε κάνει να πάρεις τα βουνά, τίποτα δεν πρόκειται. Ποτέ. Κρίμα, όμως, γιατί η ορειβασία δεν είναι μόνο θέα στο ψηλότερο σημείο αλλά ένα από τα πιο απαιτητικά σπορ. Πίστεψε με αυτοί που ανεβαίνουν στο Everest είναι πραγματικοί υπεράνθρωποι. Χρειάζεται τρελή εμπειρία, πνευμόνια και πόδια, και ένα σωρό άλλα πράγματα που δυστυχώς έρχονται μόνο με τα χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και μια πεζοπορία στον Υμηττό μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό workout. Μπορεί να γίνει ένα πιο σύνθετο και απαιτητικό workout αλλάζοντας τη διαδρομή, την κλίση, το πόσο γρήγορα ανεβαίνεις κλπ. Τέλος πάντων θα τα μάθεις στην πορεία.

A Beautiful Game

Προφανώς και το υπονοούμενο είναι “ποδόσφαιρο μία φορά την εβδομάδα.” Αλλά κάθε εβδομάδα. Με ένταση αλλά με προσοχή στους τραυματισμούς. Και σε βάθος χρόνου αποκτάς φυσική κατάσταση που ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα. Στο βιβλίο, τώρα, θα διαβάσεις τις ιστορίες διάσημων ποδοσφαιριστών όπως ο Μέσι, ο Καναβάρο, ο Μπέκαμ με έμφαση στα παιδικά τους χρόνια, πως ήρθαν σε επαφή με το άθλημα και κυρίως τι ήταν εκείνο που του έκανε να αφιερώσουν τη ζωή τους.

Sports Illustrated: Athlete

Αυτό

Κι αυτό

Το βιβλίο εδώ.

Loose Balls: The Short, Wild Life of the American Basketball Association

Μπασκετάκι. Ή γιατί δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να κατέβεις σε ένα εργασιακό πρωτάθλημα, με μια ομάδα Ω’ Εθνικής, κάτι τέλος πάντων. Εδώ διαβάσεις απίστευτες ιστορίες από την American Basketball Association, τη πάλαι ποτέ δεύτερη εθνική του αμερικάνικου μπάσκετ, που με τα χρόνια έγινε το τελευταίο καταφύγιο των αποτυχημένων, τραυματισμένων ή απλά όσων NBAers έψαχναν για ένα μεροκαματάκι. Χρήμα μπορεί να μην υπάρχει παντού αλλά υπάρχει δόξα.

Knockout: The Art of Boxing

Ένας δημοσιογράφος παρακολουθεί τον επικό αγώνα του Mohammed Ali με το Sonny Liston. Εκεί ερωτεύεται το άθλημα και αφιερώνει μια καριέρα παρακολουθώντας τους καλύτερους μαχητές, τους καλύτερους αγώνες της εποχή τους και το παρασκήνιο του αθλήματος από τις προπονήσει μέχρι τα weigh-ins. Απλώς για να δεις πόσο σημαντικές είναι οι πλειομετρικές, τα ΗΙΙΤ που τόσο πολύ συζητάμε εδώ και ότι δε χρειάζεται να φουσκώσεις για να έχεις δύναμη.

Bicycles: Vintage People on Photo Postcards

Εδώ break. Δεν χρειάζεται να είναι όλα επιδόσεις, κατορθώματα και ιστορίες επιτυχίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότηττες. Μπορεί να είναι και photosharing εποχής, με φωτογραφίες ποδηλάτου, κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο πριν την εμφάνιση της τηλεόρασης και του ίντερνετ. Ένα λεύκωμα από τις δεκαετίες του 1930 και 1950. Γιατί και η κουλτούρα στην άθληση έχει τη δική της σημασία.

Argyle Armada by Mark Johnson

Για να μη ασχολούμαστε όλη την ώρα με το θέμα των συμπληρωμάτων και των αυξητικών ουσιών. Η ιστορία της πιο “ηθικής” ομάδας όλων των εποχών, της Garmin, που κέρδισε το ομαδικό στο γύρο της Γαλλίας το 2011 συμμορφώνοντας τους αθλητές της με τους πιο αυστηρούς ελέγχους στο άθλημα (δημιουργία βιολογικών δεικτών οπου κάθε αθλητής ελέγχεται περιοδικά μέχρι να αποτυπωθεί ένα προφίλ και του απαγορεύεται η συμμετοχή όταν οι δείκτες δεν είναι κοντά στο κανονικό).

Ιron War: Dave Scott, Mark Allen, and the Greatest Race Ever Run

Για το Dave Scott και το Mark Allen, τα είχαμε πει παλιότερα. Είναι οι πολυνίκες του Iron Man Hawai (δηλαδή της ιστορικής διαδρομής) και αυτή εδώ η ιστορία της κούρσας του 1989 που τελείωσε με 58 δευτερόλεπτα διαφορά. Στις 8 ώρες. Μετά από 4 χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδηλασία και 40 χλμ τρέξιμο. Αναμφισβήτητα το βιβλία θα σε βάλει στον κόσμο του τριάθλου.