ΣΙΝΕΜΑ

Taratsa IFF:Το ανεξάρτητο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ

Πολιτισμός δεν σημαίνει μόνο δημιουργικότητα και αισθητική. Σημαίνει και ήθος.

Σε μια δεκαετή συγκυρία που δεν χαρακτηρίζεται ως η πλέον ευνοϊκή για τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό γενικότερα, ένα φεστιβάλ καταφέρνει και δίνει το “παρών” για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Πατώντας γερά στα πόδια του από το πρώτο κιόλας βήμα του, το Taratsa διαγράφει μια πορεία συνεπή στις αρχές που το ενέπνευσαν. Αυτή την πορεία διέκρινε και το κοινό της Θεσσαλονίκης, και βρέθηκε στο πλάι του από την πρώτη κιόλας προβολή. Βραδιά με τη βραδιά, βράβευση με τη βράβευση, μεγάλωσε μέσα στη διάρκεια αυτής της πενταετίας. Και παράλληλα, μεγάλωσαν -και μεγαλώνουν- και οι ανάγκες του. Καλύτερη εικόνα και ήχος, διαρκώς βελτιωμένο περιεχόμενο, επιπλέον δράσεις και συνεργασίες. Και όλα αυτά, εξαρτώμενο ελάχιστα από τρίτους, και στηριζόμενο στο μέγιστο από τον ιδανικό συνοδοιπόρο του: όλους εσάς που μας συντροφεύετε κάθε Αύγουστο.

Μιλώντας για συντροφιά, τίποτα δεν θα ήταν τόσο δυναμικό, φρέσκο, διαφορετικό και έντονο χωρίς το πνεύμα και την ώθηση της όλο και μεγαλύτερης συντροφιάς των ανθρώπων του Taratsa. Μια μικρή αλλά ευέλικτη και αποτελεσματική οργανωτική ομάδα, που κάθε χρόνο δημιουργεί ένα πενθήμερο κινηματογραφικό γεγονός με τη στήριξη των εθελοντών της. Όλα εκείνα τα πρόσωπα που σας υποδέχονται, σας εξυπηρετούν -τόσο στις τηλεφωνικές προκρατήσεις όσο και τους χώρους των ταρατσών- ή συνδράμουν στη διαμόρφωση του προγράμματος ή το έργο των κριτικών επιτροπών. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά τα νιώθετε ήδη παλιούς γνώριμους, μιας και μας -και σας- συνοδεύουν από τον Αύγουστο του ‘14. Κάποια άλλα, αποτελούν πλέον οργανικά κομμάτια μιας διαδικασίας που δεν εξαντλείται την εβδομάδα των προβολών. Είναι μεγάλη μας λοιπόν χαρά, που κἀποια από αυτά τα πρόσωπα, δίνοντας τα καλύτερα διαπιστευτήρια ήθους και συνέπειας ως εθελοντές, μπορούν και αποτελούν πλέον αμειβόμενα στελέχη του φεστιβάλ.

Και φέτος, όλοι εμείς σας περιμένουμε από τις 21 ως τις 26 του μήνα, έτσι ώστε μαζί ν’ ανεβάσουμε αυτόν τον Αύγουστο το σινεμά εκεί που του αξίζει… ψηλά!

Ένα Φεστιβάλ από την πόλη, για την πόλη!

5TH Taratsa IFF | Pre- Event ‘The Big Time’

21.08 Θέατρο Κήπου

Η μεγάλη στιγμή του Taratsa International Film Festival. Μία ημέρα πριν την 5η διοργάνωση θα γιορτάσουμε την έναρξη της κινηματογραφικής μας γιορτής. Φίλοι και γνωστοί, θεατές και δημιουργοί, παρέα στις 21 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Στόχος είναι να βρεθούμε, να τα πούμε, να απολαύσουμε το νέο ελληνικό σινεμά. Το σινεμά όπως θα έπρεπε να είναι. Τρεις ταινίες, τρεις απόφοιτοι του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., θα μοιραστούν μαζί μας το έργο τους, ένα έργο σημαντικό με πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με το Yellow Fieber, ο Γαβριήλ Τζάφκας με το Euroman και ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης με το Astrometal σε σενάριο της Ελιζαμπέττας Ηλία-Γεωργιάδου, επιχειρούν μία αναζήτηση πίσω από το κείμενο, αναδεικνύοντας με τόλμη, τη δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Κωστής Ζαφειράκης θα αποπειραθεί να ανακαλύψει τα κίνητρα πίσω από το έργο, συζητώντας μαζί τους και όλοι εμείς θα γίνουμε λίγο πιο περήφανοι, θα θυμηθούμε με νοσταλγία την εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελούσε ρηξικέλευθο κίνημα και θα μπορούμε πάλι να ελπίζουμε σε μία νέα γενιά δημιουργών.

Τη γιορτή θα κλείσουν οι Bouche Fermee με μία σειρά υπέροχων μουσικών θεμάτων από τη μεγάλη οθόνη, αλλά και δικές τους συνθέσεις, μ᾽ένα πιάνο, ένα βιολί, μία κιθάρα, ένα σαξόφωνο και το ακορντεόν.

Στη γιορτή μας θα συμμετέχει και το περιοδικό δρόμου Σχεδία. 5 χρόνια για το Taratsa IFF, 5 χρόνια και για τη Σχεδία. Δύο διαφορετικές ιδέες με ένα κοινό όραμα από το μέλλον. Ο Χρήστος Αλεφάντης εκδότης και ιδρυτής του περιοδικού, θα μας συστήσει στους ανθρώπους της Σχεδίας και θα παρουσιάσει τη δράση τους, σε μία ανοιχτή συνομιλία με το κοινό.

H εκδήλωση στο Θέατρο Κήπου γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Tηλεφωνικές κρατήσεις από τις 20 Αυγούστου (10:00 – 18:00), καλώντας στα 6982 095 719 και 6982 095 912.

Εισιτήρια Κανονικό: 7€, Μειωμένο: 4€ (φοιτητικό, ανέρ- γων & άνω των 65)
 Με το απόκομμα του εισιτηρίου μπορείτε ν’ απολαύσετε έναν δροσιστικό μηλίτη Strongbow!

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:15| Ώρα έναρξης: 21:00

To επίσημο οπτικοακουστικό σποτ της φετινής διοργάνωσης θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/taratsaiff/videos/2364647196895550/

Το μουσικό σήμα του σποτ συνέθεσαν οι Εκμέκ.

Πόσα σινεμά χωράνε οι ταράτσες της Θεσσαλονίκης; Τόσο που φτάνει μέχρι την Αθήνα!

Το Taratsa μεγαλώνει, αλλά παράλληλα ωριμάζει κιόλας. Οι κινηματογραφικές βραδιές μπορεί να παραμένουν πέντε, αλλά το περιεχόμενό τους είναι πλούσιο όσο ποτέ άλλοτε!

54 ταινίες αποτελούν τον κορμό των 3 διαγωνιστικών τμημάτων, που φέτος πέρα από το Διεθνές Διαγωνιστικό (που φέτος έχει την ονομασία Wide Lens) δίνουν ακόμα περισσότερο χώρο έκφρασης στο ελληνικό σινεμά μικρού μήκους (στο τμήμα Greek Scene) αλλά και σε φοιτητικές δημιουργίες από κάθε γωνιά του πλανήτη στις προβολές του τμήματος Student Angle, που θα μας παρασύρουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο παλμό. Φυσικά, κυρίαρχη θέση έχουν και φέτος οι ακόμα πιο ευρείες θεματικά Παράλληλες Προβολές, που για πρώτη χρονιά φιλοξενούνται εκτός πόλης, στην ταράτσα του BIOS στην Αθήνα (Πειραιώς 84). Όλες με ελληνικούς υπότιτλους, ακόμα πιο αναβαθμισμένη εμπειρία ήχου και εικόνας, και πλαισιωμένες από πολλές εκπλήξεις!

Το πρόγραμμα Wide Lens φιλοξενούν η Λέσχη Θεσσαλονίκης (Τ1, Λεωφ.Νίκης 63) και το Ξέφωτο (Τ4, Λυκούργου 5, Λαδάδικα), ενώ οι ταινίες των Greek Scene και Student Angle θα προβάλλονται στις ταράτσες της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. (Τ2, Στρ. Καλλάρη 5) και του Stay Hostel (Τ3, Ίωνος Δραγούμη 61). Και επειδή ο καιρός φέτος το καλοκαίρι είναι προβλέψιμα απρόβλεπτος, για πρώτη φορά οι προβολές σε περίπτωση κακοκαιρίας θα φιλοξενηθούν στους κινηματογράφους Βακούρα και Μακεδονικόν (με έγκαιρη σχετική ανακοίνωση από τη διοργάνωση).

Το φετινό πρόγραμμα του Parallel Screenings αποτελείται από 6 διαφορετικές ενότητες, η καθεμιά με το δικό της αντικείμενο και ενδιαφέρον.

Η πρεμιέρα των Παράλληλων Προβολών είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ. Θεσσαλονίκης -το γνωστό μας TiSFF– μιας και την Τετάρτη 22 Αυγούστου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες της περσινής διοργάνωσης.

Η  Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει και επιμεληθεί το “Αφιέρωμα-Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους”, με επιλεγμένες δημιουργίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο.

Μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους animation για παιδιά από 6 ετών και όλη την οικογένεια από το βραβευμένο πρόγραμμα του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβάλ του αντίστοιχου χώρου περιλαμβάνει η προβολή του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

Επίσης, τα Shots of Suspense και Worlds of Mystery -με 6 ταινίες μικρού μήκους το καθένα, επιλογές της ομάδας του Taratsa- αποτελούν αντίστοιχα μια σχεδόν ανατριχιαστική συγκομιδή και ένα ταξίδι σε ασυνήθιστα μέρη, με παράξενη ατμόσφαιρα και σαγηνευτικούς εφιάλτες.

Το πρόγραμμα του τμήματος συμπληρώνει το Short Animations, μέρος του προγράμματος επιμόρφωσης “Η τέχνη της εμψύχωσης-animation” του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Σε ό,τι αφορά το εισιτήριο για φέτος, για τις προβολές των διαγωνιστικών τμημάτων (Wide Lens, Student Angle, Greek Scene) ανέρχεται στα 7€ το πλήρες και στα 4€ το μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών). Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός πακέτων 3 κουπονιών, αξίας 15€ το κάθε πακέτο, με τα κουπόνια ν’ αντιστοιχούν σε ισάριθμα εισιτήρια, τα οποία ισχύουν για οποιαδήποτε ημέρα και χώρο προβολής (με απαραίτητη την πρότερη τηλεφωνική κράτηση, έως μια μέρα πριν. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα κρατήσεων). Από τις 20 ως και τις 26.08 (10:00 – 18:00) υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης, καλώντας στα 6982 095 719 και 6982 095 912. Και σε αυτή τη διοργάνωση, η είσοδος στις προβολές του Parallel Screenings είναι δωρεάν.

Όλοι οι χώροι ανοίγουν στις 20:30, οι προβολές ξεκινούν στις 21:30, και κάθε κράτηση ισχύει μέχρι και 15’ πριν την έναρξη της προβολής. Κάθε εισιτήριο -τόσο στις προβολές όσο και τα events- συνοδεύεται και από έναν δωρεάν μηλίτη Strongbow, τον μεγάλο απολαυστικό χορηγό της φετινής διοργάνωσης, ενώ σας εξασφαλίζει εκπτώσεις και προσφορές στα συνεργαζόμενα festival spots… αναζητήστε τα, στο κέντρο της πόλης (και τον κατάλογο του Φεστιβάλ).

Taratsa όμως δεν είναι μόνο σινεμά, αλλά και εκδηλώσεις που “τρέχουν” παράλληλα με το κινηματογραφικό πενθήμερο. Πιστοί στην παράδοση, ξεκινάμε με ένα pre-event στις 21 Αυγούστου. Τίτλος του, The Big Time. Χώρος, το Θέατρο Κήπου. Τρεις κινηματογραφικές δημιουργίες αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., που διέγραψαν μια εξαιρετική πορεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Yellow Fieber της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Euroman του Γαβριήλ Τζάφκα, και Astrometal του Ευθύμη Kosemund Σανίδη σε σενάριο της Ελιζαμπέττας Ηλία-Γεωργιάδου) σε ένα event που θα περιλαμβάνει και ζωντανό διάλογο με τους δημιουργούς, και το οποίο θα ολοκληρωθεί με ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό live session των Bouche Fermée. Παρουσιαστής του Big Time, ο Κωστής Ζαφειράκης!

Σε ό,τι αφορά τις προβολές, φέτος θα έχουν ένα επιπλέον ιδιαίτερο χρώμα, τόσο σκηνογραφικά όσο και μουσικά. Το The Caravan Bed & Breakfast, παίρνει τις αποσκευές του, ανηφορίζει στις ταράτσες του Φεστιβάλ, και μας παρασύρει μαζί του σε άλλες εποχές μεταμορφώνοντάς τες. Στην Τ1 (Λέσχη Θεσσαλονίκης) θα βρείτε την αριστοκρατική δεκαετία του ‘60, στην Τ2 (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.) θα επιστρέψετε στην απελευθερωμένη δεκαετία του ‘70, στην Τ3 (Stay Hostel) θα θυμηθείτε την ποπ κουλτούρα των ‘80s, ενώ στην Τ4 (Ξέφωτο) θα μεταφερθείτε στα -όχι και τόσο μακρινά- αλλά ξέγνοιαστα ’90s!

Επιπλέον, χάρη στα Live Sessions At The Top, στις ταράτσες ανεβαίνουν μουσικοί για να μοιραστούν ρυθμούς και ήχους με τους φίλους του Φεστιβάλ, με πρωτότυπες συνθέσεις, κλασική μουσική, swing μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς, κάθε μέρα λίγο πριν τις προβολές. Μουσικοί συνοδοί μας οι: Jamies Wylie, Αντιγόνη Μπαξέ, Νίκος Παντέχης, Γιώργος Νεράντζης, Γιάννης Ποιμενίδης και Devis Rama, ενώ την επιμέλεια έχει η Ηρώ Μενέγου.

Αφιερωμένο στην πανταχού παρούσα, κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ, το πρώτο πάρτι της διοργάνωσης. Volunteers Party, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στην ταράτσα του Urania Bar, με μουσικό οικοδεσπότη τον Σάκη Τσιτομενέα του En Lefko 87,7.

Τέλος, στο κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ στις 26 του μήνα, μας υποδέχεται ο Κωστής Ζαφειράκης ως παρουσιαστής της Τελετής Λήξης & Απονομής Βραβείων, στην ταράτσα της Λέσχης Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά και την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το πάρτι στο La Doze ρίχνει αυλαία για το 5ο Taratsa…

Αν λοιπόν η ερώτηση είναι πόσο σινεμά χωράνε οι ταράτσες της Θεσσαλονίκης, η απάντηση είναι απλή… χάρη στο Taratsa, έναν ολόκληρο κόσμο! Καλές προβολές, και καλή διασκέδαση!

Facebook Event: www.facebook.com/events/1869137346735610/

Περισσότερα:

www.taratsaiff.com

[email protected]

Facebook: www.facebook.com/taratsaiff/

Instagram: www.instagram.com/taratsaiff/

Twitter: www.twitter.com/taratsaiff

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.