ΜΟΥΣΙΚΗ

Τελικά ισχύει ότι το Woodstock έγινε εν μέσω πανδημίας;

Ο ισχυρισμός αυτός μοιράστηκε αρκετά στις ΗΠΑ μέσω memes στο Facebook και σε συντηρητικές ομάδες και σελίδες.

Εδώ και κάποιες μέρες έχουν ακουστεί κάποιοι ισχυρισμοί ότι οι φόβοι απέναντι στον κορονοϊό είναι υπερβολικοί διότι το 1969, το Woodstock πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πανδημίας. Ο ισχυρισμός αυτός μοιράστηκε αρκετά σε memes στο Facebook και σε συντηρητικές ομάδες και σελίδες. Ενώ αναπαράχθηκε και από τα φιλοδεξιά ΜΜΕ. Όχι τόσο στη χώρα μας, αλλά στις ΗΠΑ, όπου το debate για το lockdown είναι ίσως μεγαλύτερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πέτρα του σκανδάλου υπήρξε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου.

Το άρθρο αυτό έλεγε πως όταν το 1969 έλαβε χώρα το Woodstock, ο πλανήτης αντιμετώπιζε τη γρίπη H3N2. «Τίποτα δεν έκλεισε. Τα περισσότερα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Οι επιχειρήσεις επίσης. Το ίδιο και τα σινεμά. Και τα μπαρ και τα εστιατόρια », έγραψε ο συγγραφέας του άρθρου Jeffrey A.Tucker.

Το κείμενο του Tucker, από τότε που δημοσιεύθηκε, είναι πλέον γεμάτο ενημερώσεις και διορθώσεις. Στο αρχικό του κείμενο ισχυρίστηκε ότι κανένα σχολείο δεν είχε κλείσει λόγω του H3N2, το οποίο δεν είναι αλήθεια – 23 πολιτείες έκλεισαν τα σχολεία και τα κολλέγιά τους. Η αρχική βερσιόν επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν περιείχε τη λεπτομέρεια ότι η πανδημία της γρίπης H3N2 ξεκίνησε το 1968, είχε δύο μεγάλες εξάρσεις κατά τους χειμερινούς μήνες και ενώ διήρκεσε μέχρι το 1969, ο Woodstock συνέβη τον Αύγουστο, μεταξύ των εξάρσεων δηλαδή της πανδημίας και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Woodstock Festival of Arts and Music at Bethel, New York, August 1969. (AP Photo)

Στις 7 Μαΐου, η ομάδα του Reuters Fact Check χαρακτήρισε το άρθρο «παραπλανητικό» γράφοντας: «το μουσικό φεστιβάλ Woodstock πραγματοποιήθηκε μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της γρίπης του Χονγκ Κονγκ (H3N2) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και επρόκειτο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα στις ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα, είναι παραπλανητικό να λέμε ότι συνέβη «στη μέση μιας πανδημίας».

Η ιολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Angela Rasmussen είπε στο BuzzFeed News ότι ενώ υπήρχαν κάποιες ομοιότητες μεταξύ COVID-19 και H3N2, η πιο σημαντική διαφορά ήταν ότι το ποσοστό θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1968-1969 ήταν εντελώς διαφορετικό από ό,τι του COVID-19 . Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη γρίπη του 1968-1969 ήταν 100.000. Οι θάνατοι όμως από τον COVID-19  στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τους 100.000 την επόμενη εβδομάδα. Και η πανδημία είναι ακόμα πολύ μακριά από το τέλος της.