Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

The K2: Αξίζει να δεις την κορεάτικη σειρά που κάνει πρεμιέρα μετά το MasterChef;

Το 'The Κ2' δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει το κανάλι, ωστόσο θα πρέπει να καλωσορίσουμε την ιστορική αυτή στιγμή.

Στο Oneman μιλάμε με στοιχεία. Δεν λέμε (για την ακρίβεια γράφουμε) λόγια του αέρα. Εν όψει λοιπόν, της προβολής του πρώτου Κ-drama στην ελληνική τηλεόραση (το Κ2 θα κάνει πρεμιέρα τα μεσάνυχτα στο Star Channel), είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως αυτή η ‘βιομηχανία’ έχει -εδώ και χρόνια- κοινό παγκοσμίως.

Πώς ήταν τα αργεντίνικα, τα μεξικάνικα και τα βραζιλιάνικα τη δεκαετία 2000 και τα τούρκικα το πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας; Έτσι είναι έκτοτε τα κορεάτικα, για την υφήλιο με το trend να φτάνει -επιτέλους- και στην Ελλάδα.

Προσοχή: τα K-drama. Όχι οι άλλες παραγωγές που όπως θα ξέρεις και από το Parasite, οι Κορεάτες μπορούν να σε οδηγήσουν πολύ εύκολα στα φάρμακα (αφού πρώτα πάθεις ψυχοπλάκωμα), παρουσιάζοντας με τον πιο ωμό τρόπο το πόσο, ξέρεις τι, μπορεί να είναι η ζωή.

Όταν μου ζήτησε ο Κωνσταντίνος (Αμπατζής) να συστήσω το Κ2, δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Κατέληξα στο ότι θα ήταν χρήσιμο να σου συστήσω το νέο αυτόν ‘κόσμο’ και έτσι αποφάσισα να σε παραπέμψω στις πρώτες μου διαπιστώσεις για το K-drama, όπως τις κατέθεσα τον περασμένο Ιούλιο.

Σε περίπτωση που το θες σε quick facts, θα σου πω ότι οι παραγωγές είναι εξαιρετικές, με προσοχή στη φωτογραφία, τη μουσική, το location -την κάθε λεπτομέρεια-, οι Κορεάτες είναι οι ψηλοί Ασιάτες, τα επεισόδια είναι 16 και η διάρκεια του καθενός κοντά στη μία ώρα. Ναι, κάνουν μια ταινία για κάθε επεισόδιο. Και δεν τσιγκουνεύονται σε τίποτα.

Αν σκέφτεσαι ‘τι σχέση έχουμε εμείς με τους Ασιάτες;’ θα με αναγκάσεις να σε ρωτήσει ‘γιατί τι σχέση είχαμε με τους Βραζιλιάνους;’ Βλέπεις, η βάση της ‘αγάπης’ που αναπτύσσεται κατά καιρούς με παραγωγές συγκεκριμένων χωρών, περισσότερο έχει να κάνει με τις ιστορίες που αφηγούνται και είναι παγκόσμιες.

Δηλαδή, στα K-drama θα βρεις την Ελληνίδα μάνα σε κορεατική έκδοση (δεν το ‘χουμε μονοπώλιο το ‘εγώ θα σου πω πώς θα ζήσεις τη ζωή σου’) και θα διαπιστώσεις ότι ενώ μας χωρίζουν 8.573 χιλιόμετρα, το φαγητό είναι ο κοινός τρόπος που ‘χουμε για να ‘δεθούμε’. Πώς εδώ η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν οι γηραιότεροι είναι ‘έφαγες;’. Το ίδιο ισχύει κι εκεί.

Γενικά, έχε πρόχειρο ότι η ζωή στην Κορέα είναι διασταύρωση αυτής στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, με τις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις του πλανήτη. Ναι, υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της προόδου και του αναχρονιστικού και αυτό ‘βγαίνει’ προς τα έξω. Όπως είδες και στο Parasite, αν δεν έχεις -πολλά- λεφτά, δύσκολα έχεις ελπίδα -για οτιδήποτε. Σε περίπτωση που θες να μάθεις περισσότερα για την κουλτούρα, μπορείς να κάνεις click εδώ.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στο θέμα μας

Η συγκεκριμένη παραγωγή του 2016 δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να διαλέξει το Star Channel, ως γνωριμία με τα K-drama, αλλά ας του ‘δώσουμε’ ένα buy, επικεντρώνοντας στο ότι πήρε το ρίσκο της πρώτης δοκιμής -της αρχής.

Πρωταγωνιστεί ο Ji Chang-wook, 32 χρόνων, απόφοιτος υποκριτικής και αυτό νιώθω την ανάγκη να στο πω, γιατί όποιον θα βλέπεις στο εξής, στα K-drama κατά 90% είναι και μέλος boy band ή girl group της Kpop. Κάτι που ισχύει για την πρωταγωνίστρια, Im Yoon-ah (υπήρξε μέλος των Girls’ Generation). Σε αυτήν τη γωνιά της γης, όποιος είναι στη showbiz εξυπακούεται πως έχει ‘περάσει’ μαθήματα υποκριτικής και μουσικής. Αν χορεύει κι όλας καλά, δεν θα πεινάσει ποτέ.

Ποια είναι η υπόθεση του Κ2

✎ Κ2 είναι το κωδικό όνομα εταιρίας security.

✎ Ιδιοκτήτρια της εταιρίας είναι μια ζάμπλουτη γυναίκα (το όνομα της είναι Choi Yoo-Jin), η οποία από σύμπτωση διαπίστωσε πόσο ικανός είναι ο -‘παγιδευμένος’ για φόνο- πρώην στρατιωτικός Kim Je-ha και του έδωσε δουλειά.

✎ Ο Kim Je-ha δέχεται την πρόταση, γιατί έχει δική του ατζέντα -θέλει να εκδικηθεί αυτόν που τον ‘παγίδευσε’ και δολοφόνησε την αγαπημένη του. Είναι ο ανταγωνιστής του άνδρα της εργοδότριας του.

✎ Η αποστολή του νέου σωματοφύλακα της εταιρίας (Kim Je-ha) είναι η Go An-na, θετής κόρης της -φιλόδοξης και αμείλικτης- ιδιοκτήτριας της εταιρίας.

✎ Η Go An-na είναι το παιδί παράνομης σχέσης του συζύγου της Choi You-Jin και ως εκ τούτου η ύπαρξη της πρέπει να παραμείνει κρυφή, με ό,τι συνεπάγεται αυτού.

✎ Βλέπεις, ο πατέρας της Go An-na είναι υποψήφιος, για πρόεδρος της χώρας. Και είναι υποψήφιος, χάριν των δολοπλοκιών και των εκβιασμών της συζύγου του.

Μάλλον δεν χρειάζεται να σου πω πως όσο γνωρίζονται οι πρωταγωνιστές, ερωτεύονται. Αυτό που πρέπει να σου εξηγήσω είναι ότι στα k-drama συνήθως δικό σου φιλί σε τοίχο έχει δέκα φορές περισσότερο πάθος, από το φιλί του ζευγαριού. Και ο λόγος είναι τα χιλιάδες τηλεφωνήματα των τηλεθεατών στο τηλεοπτικό κανάλι, για παράπονα που αναφέρουν πως οι δημιουργοί δεν σεβάστηκαν τα χριστά ήθη της κοινωνίας. Ναι, είναι τόσο συντηρητικοί -στα του θεαθήναι, τουλάχιστον.

Αυτά προς το παρόν. Θα επιστρέψω με προτάσεις, αν όντως θες να δώσεις την ευκαιρία, τώρα που έρχεται και καλοκαιράκι.

Κ2