Netflix
NETFLIX

The Man With 1000 Kids: Η αληθινή ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ του Netflix

Ποιος είναι ο Jonathan Jacob Meijer, ο κατά συρροήν δωρητής σπέρματος με χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο που έστησε μία ανατριχιαστική απάτη για να ξεγελάει τους μελλοντικούς γονείς. 

Έκανε πρεμιέρα στις αρχές του Ιουλίου και είναι ήδη ένα από τις πιο streamable σειρές του Netflix, για την ακρίβεια βρίσκεται μία ανάσα από την πρώτη θέση του τηλεοπτικού Top10

Το The Man With 1000 Kids είναι ένα docuseries, που θα ξεδιπλωθεί σε τρία μέρη -προς το παρόν, έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα τρία επεισόδια- και το σκηνοθετεί ο Josh Allott.

Φέρνει στο φως μία απίστευτη, ανατριχιαστική αληθινή ιστορία, αυτή του Jonathan Jacob Meijer, ενός κατά συρροήν δωρητή σπέρματος -φέρεται να έχει πάνω από 500 παιδιά σε όλο τον κόσμο-, που αγνοώντας νομοθεσία και ηθική, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας το σπέρμα του σε όσες περισσότερες κλινικές, μεταξύ αυτών και η Cryos International και σε όσες περισσότερες χώρες μπορούσε.

Την ιστορία αφηγούνται ζευγάρια και single γυναίκες, που έγιναν γονείς χάρη στον Meijer και ανακάλυψαν εκ των υστέρων ότι ο άντρας από την Ολλανδία έκανε δωρεές σε 11 τράπεζες σπερματοζωαρίων στη χώρα και αμέτρητες ιδιωτικές δωρεές.

«Έχεις μια ζωή σε αυτή τη Γη και είναι απορίας άξιο γιατί να επιλέξει κάποιος να χρησιμοποιήσει τη γοητεία, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητά του για να προσπαθήσει να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα και να εξαπατήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους;», αναρωτιέται ο σκηνοθέτης μιλώντας στο Tudum. «Έχοντας επικοινωνήσει με πολλούς από τους γονείς που τον γνώρισαν και από ανθρώπους ήταν στο στενό του περιβάλλον, αποδεικνύεται ότι όλο αυτό του έγινε εθισμό, εμμονή».

Ποιος είναι ο Jonathan Jacob Meijer;

Ο Jonathan Jacob Meijer είναι μουσικός και YouTuber. Σε βίντεο που ανέβασε τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε ότι εμπνεύστηκε να γίνει δότης σπέρματος όταν ένας συμμαθητής του τού εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν υπογόνιμος. Σε ένα άλλο βίντεο, εξήγησε ότι επειδή δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, διαβήτη ή γενετικών ασθενειών, θεώρησε ότι η δωρεά σπέρματος θα ήταν μία ευγενική, γενναιόδωρη κίνηση εκ μέρους του, σύμφωνα με το People.

Ο Meijer προέρχεται από μία μεγάλη οικογένεια και έχει επτά αδέλφια. Μια από τις φίλες του, η Patricia μιλά στα ντοκιμαντέρ για τα παιδικά του χρόνια, αναφέροντας ότι ως νεαρός ο Meijer πάλευε να βρει τον εαυτό του και ότι διαρκώς πειραματιζόταν με τις δουλειές και την εμφάνισή του.

Μία από τις γυναίκες που έγιναν μητέρες μέσω σπερματέγχυσης από τη δωρεά του και εμφανίζεται επίσης στο docuseries, τον περιέγραψε ως έναν άντρα που είχε “a God-like complex”, πίστευε δηλαδή ότι έμοιαζε με τον Θεό επειδή είχε μακριά, λαμπερά ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια.

Κι ενώ δώριζε το σπέρμα του στην Ολλανδία και σε όλο τον κόσμο, ο Meijer, όπως αναφέρεται στο Forbes, έκανε συχνά αναρτήσεις στο κανάλι του στο YouTube, όπου μοιραζόταν τις απόψεις του για τα πάντα: από τα κρυπτονομίσματα, μέχρι τη διατροφή του με ωμό κρέας.

Γιατί τον κατηγορούν οι γονείς;

Courtesy of Netflix

Ο Jonathan Jacob Meijer κατηγορείται ότι είπε ψέματα στους γονείς, ότι τους εξαπάτησε για να χρησιμοποιήσει τις δωρεές σπέρματος και να αποκτήσει παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το The Man With 1000 Kids περιγράφει λεπτομερώς πώς άλλαζε ταυτότητες, χρησιμοποιώντας πολλά ονόματα όπως Jacob, Ruud, Walter και Maarten για να επικοινωνεί με τους μελλοντικούς γονείς και τις μελλοντικές μητέρες, που ήθελαν να συλλάβουν και δεν μπορούσαν βιολογικά. 

Οι serial donors ή αλλιώς, οι κατά συρροήν δότες, όπως είναι η περίπτωση του Meijer ενέχουν σημαντικούς κινδύνους λόγω της πιθανότητας εκατοντάδων παιδιών να μοιράζονται τα ίδια γονίδια. Οι μαζικές δωρεές του δηλαδή θέτουν σε κίνδυνο αιμομιξίας τα βιολογικά του παιδιά, παραβιάζοντας ταυτόχρονα, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η απειλή της αιμομιξίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ολλανδία, όπου ο Meijer έχει κάνει εκατοντάδες δωρεές σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή. Μάλιστα, τρεις από τους απογόνους του κατέληξαν στον ίδιο παιδικό σταθμό, σύμφωνα με το Time.com.

Τι συνέβη με τις οικογένειες που τεκνοποίησαν από τον Jonathan Meijer;

Οι δωρεές σπέρματος του Meijer έχουν επηρεάσει εκατοντάδες οικογένειες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στο The Man with 1000 Kids. Ανάμεσά τους η Suzanne και η Natalie από την Ολλανδία, που πίστευαν ότι ήταν μόνο ένα από τα λίγα ζευγάρια που βοηθούσε να γίνουν γονείς. Υπάρχουν επίσης η Joyce και ο John, ένα ζευγάρι που δεν μπόρεσε να συλλάβει εξαιτίας μιας μη αναστρέψιμης βασεκτομής που υπέστη ο John κατά τον πρώτο του γάμο.

Στην Αυστραλία, η Laura και η Kate με έδρα το Σίδνεϊ έμαθαν για τον Meijer από μία ομάδα στο Facebook. Η Nicolette, ανύπαντρη μητέρα και δασκάλα προσχολικής ηλικίας, πληροφορήθηκε ότι μια από τις συναδέλφους της είχε επίσης γεννήσει ένα από τα παιδιά του Meijer. Τελικά, ανακάλυψε περισσότερα ετεροθαλή αδέρφια στην κοινότητά της, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Netflix.

Το 2021, οι New York Times πήραν συνέντευξη από μια Ολλανδή ονόματι Vanessa van Ewijk σχετικά με την περίπτωση του Meijer, χάρη στον οποίο έκανε πρώτα μία κόρη και μετά έναν γιο. Τότε, της είχε πει ότι η κόρη της θα είναι το όγδοο παιδί του. Τελικά, χρόνια μετά, ανακάλυψε το ψέμα του όταν γνώρισε μια άλλη ανύπαντρη μητέρα στο Facebook που είχε χρησιμοποιήσει τον Meijer ως δότη σπέρματος και της ανέφερε ότι είχε αποκτήσει τουλάχιστον 102 παιδιά στην Ολλανδία μέσω της συνεργασίας του με πολλές κλινικές γονιμότητας.

Η van Ewijk επικοινώνησε μαζί του ζητώντας του εξηγήσεις. Της παραδέχτηκε ότι είχε κάνει τουλάχιστον 175 παιδιά, μπορεί και περισσότερα. «Βοηθάω απλά τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη επιθυμία τους», θυμάται ότι της είχε πει χαρακτηριστικά με την ίδια να του απαντά εξοργισμένη: «Βοηθάς; Πώς θα πω στα παιδιά μου ότι θα μπορούσαν να έχουν 300 αδέλφια;»

Πώς «πιάστηκε» ο Jonathan Meijer;

Courtesy of Netflix

Περισσότεροι από 150 γονείς των παιδιών του Meijer συνδέθηκαν στο διαδίκτυο και επικοινώνησαν με το Donorkind Foundation για βοήθεια. Η οργάνωση, η οποία βοηθά τα παιδιά της δωρεάς σπέρματος να εντοπίσουν τις ρίζες τους, έλαβε περισσότερες από 30 κλήσεις μέσα σε μία εβδομάδα από μητέρες που ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους είχαν τον ίδιο πατέρα, όπως αναφέρεται στο People.

Σύμφωνα με τις ολλανδικές ιατρικές οδηγίες, ένας δότης μπορεί να κάνει μέχρι 25 παιδιά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής αιμομιξίας. Από την άλλη, η υπέρβαση αυτού του αριθμού δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα, ανέφερε το ABC News το 2023.

Το 2017, ο Meijer έλαβε απαγόρευση δωρεάς από την Ολλανδική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (NVOG). Έξι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2023, έχασε μια πολιτική αγωγή από το Donorkind Foundation. Ολλανδικό δικαστήριο τον διέταξε να σταματήσει να δίνει σπέρμα και του υπέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μελλοντική παράβαση. Σύμφωνα με το Tudum, του ζητήθηκε επίσης «να ζητήσει από τις τράπεζες σπέρματος να καταστρέψουν το σπέρμα του που ήταν διαθέσιμο προς νέους γονείς».

Πόσα παιδιά έχει τελικά ο Jonathan Jacob Meijer;

Ο ακριβής αριθμός των παιδιών που ο Jonathan Jacob Meijer βοήθησε να συλληφθούν παραμένει άγνωστος. Η Eve Wiley, ακτιβίστρια που ασχολείται ενεργά με τις απάτες γύρω από τη γονιμότητα, τονίζει στο Tudum ότι θα μπορούσε να έχει 3.000 παιδιά.

Η παραγωγός του The Man With 1000 Kids, Natalie Hill δηλώνει ότι ενώ τα παιδιά θα επηρεαστούν -όπως και τα παιδιά των παιδιών τους- οι επιπτώσεις θα είναι πολύ βαθύτερες. «Όλοι όσοι θα γίνουν σύντροφοι αυτών των παιδιών θα επηρεαστούν στη συνέχεια. Τα αδέρφια, οι αδερφές, τα ανίψια, οι ανιψιοί του Jonathan, όλοι όσοι συνδέονται ή θα συνδεθούν κάνοντας μια νέα οικογένεια θα επηρεαστούν από τις πράξεις του».

Τι λέει για όλα αυτά ο Jonathan Jacob Meijer;

Ο Jonathan Meijer συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύει βίντεο στο YouTube από τα ταξίδια του. Πιο πρόσφατα, βρισκόταν στη Ζανζιβάρη, αρχιπέλαγος της Τανζανίας στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής. 

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Josh Allott σημειώνει στο Tudum ότι όντως συναντήθηκε με τον Jonathan για να του μιλήσει για τη συμμετοχή του στα ντοκιμαντέρ. «Τον πλησιάσαμε πολλές φορές για να του πάρουμε συνέντευξη και να του δώσαμε το δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες των γονιών. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει».

Μιλώντας ωστόσο πριν λίγο καιρό αποκλειστικά στο LADbible, ο Jonathan Jacob Meijer ξεκαθάρισε ότι δεν έχει 1.000 παιδιά. Στην πραγματικότητα ισχυρίζεται ότι έχει 550 και τους θέλησε να τους μεταφέρει το εξής μήνυμα: «Θέλω να ξέρουν ότι αυτό είναι απλά μια φάση, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα βρίσκονται για πάντα στο προσκήνιο και μπορούμε να γιορτάσουμε πώς είναι να είσαι παιδί από δωρητή και να είσαι δωρητής ή δωρητής με ανοιχτή ταυτότητα που είναι πάντα εκεί για τα παιδιά του και δεν πρέπει να νομίζετε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα έχει διαρκή επιρροή». 

Για να καταλήξει με την προτροπή: «Να γίνετε δωρητές σπέρματος. Αν υπήρχατε περισσότεροι, θα είχα συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα».

Επίσης, σε βίντεο που ανήρτησε πριν από μερικές μέρες, κατηγορεί το Netflix για ψευδείς ισχυρισμούς -ανάμεσά τους και το ότι είχε συνεργό και όταν δεν μπορούσε ο ίδιος, πήγαινε εκείνος στη θέση του- και απειλεί την εταιρεία με μηνύσεις.