THE WALKING DEAD

The Walking Dead S6Ε08: Αυτό που ο Sam δεν βγάζει τον σκασμό

Όλες οι 'ομορφιές' και τα 'τέρατα' (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που είδαμε στο 8ο επεισόδιο της 6ης σεζόν με τίτλο 'From Start to Finish'. Προσοχή. Ακολουθούν spoilers, πολλά, πάρα πολλά spoilers.

O λευκός πύργος (όχι της Θεσσαλονίκης, της Alexandria, ντε) έπεσε. Οι Walkers μπήκαν μέσα. Όλοι πρόλαβαν και χώθηκαν μέσα σε σπίτια για να σωθούν. Και εμείς θα πρέπει να περιμένουμε 2 1/2 μήνες, ώσπου να ξεκινήσει το 2ο μισό της σεζόν, για να μάθουμε ποιος τελικά κατάφερε να την βγάλει ‘καθαρή’.

Το μόνο σίγουρο, στο μυαλό μου, είναι ότι ο Sam, ο τρομοκρατημένος μικρότερος γιος της Jessie, δεν θα είναι ανάμεσα σε αυτούς. Εκτός και αν θεωρείς τυχαίο ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο, όχι τόσο αιματοβαμμένο θα περίμενε ή ήλπιζε κανείς, ξεκίνησε και τελείωσε με αυτόν.

 

Στην αρχή τον βλέπουμε να βγάζει έξω από το δωμάτιό του το άδειο πιάτο του, να το αφήνει στις σκάλες, και, μετά, να επιστρέφει μέσα στο ‘καταφύγιό’ του για να συνεχίσει να ακούει ‘ρετρό’ μουσική και να ζωγραφίζει ένα τύπο περικυκλωμένο από τέρατα (ωραία και συμβολική η σκηνή με τα μυρμήγκια να του τρώνε το μισοφαγωμένο μπισκότο). Ναι, ‘είμαι εκκολαπτόμενος ψυχοπαθής’ φάση.

Και στο τέλος, στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα, είναι εκείνος που αποφασίζει να αρχίσει να φωνάζει ‘μαμά’, ξανά και ξανά, όταν όλοι βρίσκονται πιασμένοι χέρι χέρι έξω στο δρόμο, με προορισμό το οπλοστάσιο, καμουφλαρισμένοι με σεντόνια αλειμμένα με εντόσθια walkers (ένα ‘κόλπο’ που θα έπρεπε να κάνουν συχνότερα).

 

Όλα αυτά αφού πρώτα βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του ο Rick μετά τέκνων (τον έσωσε η Jessie πυροβολώντας τους Walkers που του έκλειναν τον δρόμο), η Michonne, ο Gabriel και η δαγκωμένη ‘δήμαρχος’ που επίσης έσωσε τον Rick στην αρχή-όχι, όπως του είπε, επειδή είναι καλός, αλλά επειδή είναι κομμάτι της ομάδας της (Ναι, ναι, το καταλάβαμε, σε αυτό το επεισόδιο οι Αλεξανδρινοί έσωσαν τον Rick. Και εκείνος θα πρέπει να τους το ανταποδώσει).

 

Όλα αυτά αφού ο Ron (άλλος American Psycho του λόγου του, που να τον χαίρεται το μανούλι που τον γέννησε- σόρι, μανούλα εννοούσα) κλείδωσε τον Carl στο γκαράζ και επιχείρησε να τον σκοτώσει. Καταφέρνοντας μονάχα να σπάσει το τζάμι και να οδηγήσει τους Walkers πρώτα μέσα στο γκαράζ και μετά μέσα στο σπίτι (Ο Carl, χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί, είπε ψέματα στον Rick για το τι έγινε, αφόπλισε ‘prive’ τον Ron και μετά του είπε ότι ο νεκρός πατέρας του ήταν ‘βλάκας’).

Όλα αυτά αφού η ‘δήμαρχος’ φρόντισε να πει 5-6 φορές στην Michonne, για να το εμπεδώσει, ότι είναι τυχερή για το ότι κατάφερε να κάνει, από την αρχή ως το τέλος, ότι ήθελε στη ζωή της. Και μετά επίμονα να της ζητήσει να ψάξει και να βρει τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλει να κάνει.

 

Εξηγώντας της, προς το τέλος, τι σήμαιναν τα λατινικά στην άκρη των προσχεδίων της για την επέκταση της Alexandria (‘Αυτός ο πόνος θα σου είναι χρήσιμος κάποια μέρα’) και αποφασίζοντας να τερματίσει η ίδια την ζωή της ανοίγοντας την πόρτα και πυροβολώντας στο κεφάλι (έστω και αργά, το έμαθε αυτό-γιατί και στην αρχή, όταν τραυματίστηκε, πάλι στο ‘κουτουρού’ πυροβολούσε) τους Walkers που ήταν έξω από την πόρτα.

 

Ενώ, ταυτόχρονα, βρήκε το χρόνο να κάνει και ‘παράδοση παραλαβή’ της Alexandria στον Rick, να του δώσει από ένα σημείωμα για την Maggie και τον Spencer και να του ζητήσει να προσέχει τον γιο της σαν τα μάτια του. Ευτυχώς δηλαδή που πρόλαβε να φωνάξει ‘είμαι ακόμη εγώ’ όταν εκείνος πήγε να την αποκεφαλίσει με το τσεκούρι μόλις την είδε, σε ημι-Walker φάση, να έχει μπει όλη μέσα στην κούνια του μωρού (ο οποίος, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, αμέσως μετά φεύγει και την αφήνει και πάλι μόνη με το μωρό).

Πριν προχωρήσουμε στο τι συνέβη στα υπόλοιπα σπίτια, ας χειροκροτήσουμε την Jessie για άλλη μια φορά για τις ‘ικανότητές’ της ως μάνα. Το μόνο που είπε στον Sam, που ήταν δεδομένο ότι θα την κάνει την ηλιθιότητα, ήταν ‘Προσποιήσου ότι είσαι κάποιος άλλος, κάποιος που να είναι γενναίος’. Χίλιες φορές να ήταν παρούσα η Carol που τουλάχιστον θα τον έκανε να τρομοκρατηθεί ακόμη παραπάνω και να χάσει de facto την μιλιά του.

Βέβαια η Carol, δεύτερη μούρη σε αυτό το επεισόδιο, ήταν αλλού απασχολημένη. Συγκεκριμένα σε μια μάχη μέχρι θανάτου (φιλοσοφική και κυριολεκτική) με τον Morgan. Εκείνος στην αρχή την έσωσε, όταν χτύπησε το κεφάλι της. Εκείνη του το ‘ανταπέδωσε’ λέγοντάς του στη μούρη ότι είναι ο τελευταίος στην λίστα των όσων εμπιστεύεται. Και, καπάκι, παρόλο που είχε (ή προσποιούνταν πως είχε) διάσειση, του είπε ψέματα, πήρε το μαχαίρι της και πήγε στο υπόγειο αποφασισμένη να ξεκοιλιάσει τον αιχμάλωτο Λύκο.

Συγκεκριμένα τον αιχμάλωτο Λύκο με τα κίτρινα δόντια που ήταν δεμένος και κλεισμένος μαζί με την γιατρό (που προσπαθούσε να του πει ότι μπορεί να αλλάξει). Και ο οποίος, πρώτη φορά συνειδητοποιήσα, ποιον μου θυμίζει έντονα. Δηλαδή τον Πρίντεζη με μακριά μαλλιά και χωρίς τατού.

 

Ήταν, ομολογουμένως, ελαφρώς άκαιρο & ‘άκυρο’ εκ μέρους της Carol να θέλει να το/ν λήξει την συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά έτσι είναι το κορίτσι μας, θανατηφόρο και εμμονικό. Εμείς συνεχίζουμε να την αγαπάμε. Οπότε, αφού αντάλλαξαν 1-2 λόγια, άρχισε η μάχη με τον Morgan. Ο Μorgan την έβγαλε νοκ άουτ με κίνηση που μου θύμισε τον Undertaker του WWE. Ο Λύκος έβγαλε τον Morgan νοκ άουτ. Και έπιασε αιχμάλωτη την γιατρό.

Καπάκι μπαίνουν στο δωμάτιο οι Eugene (στην κοσμάρα του όπως πάντα-βλέπε σκηνή όπου διαβάζει ένα βιβλίο ιστορίας κρατώντας ένα αναπτήρα), η Rosita (που τον έσωσε στην αρχή και η οποία αισθάνεται ότι ο Abraham είναι νεκρός) και η Tara (που παραμένει ιλιγγιωδώς αισιόδοξη για τα πάντα).

 

Oι τρεις τους ήταν μέχρι τώρα αποκλεισμένοι στο γκαράζ. Μεταξύ μας, καλύτερα να έμεναν εκεί, αφού το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν στον Λύκο τα όπλα τους (μέχρι τώρα είχε το μαχαίρι της Carol). Παρόλο που είχαν την ευκαιρία να τον πυροβολήσουν. Όπως και να’ χει, εκείνος ξεκλείδωσε σαν κύριος την πόρτα και βγήκε έξω με την γιατρό αγκαλιά. Εντελώς άχρηστη εξέλιξη. Εκτός και αν, στην πορεία, ο Λύκος διασταυρωθεί με την ομάδα του Rick και ή σώσει, δικαιώνοντας τον Morgan, ή σκοτώσει κάποιον, δικαιώνοντας την Carol. (insert εδώ εικόνα του πιο κουλ Walker του επεισοδίου).

 

Eξίσου στο περιθώριο της δράσης βρέθηκε και η Maggie που είδαμε στην αρχή, πεσμένη στο έδαφος, να προσπαθεί να σωθεί από τους Walkers και, στη συνέχεια, να ανεβαίνει σε μια σκάλα και να ‘εγκλωβίζεται’ σε μια εξέδρα δίπλα στο τείχος (κοιτώντας τα μπαλόνια που ο Glenn άφησε ελεύθερα ως σήμα ότι είναι ζωντανός, στο τέλος του προηγούμενου επεισοδίου, να ‘σουλατσάρουν’ στον γαλάζιο ουρανό).Κάτι στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι. Το να την έχουν στην απέξω δηλαδή.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτείς όλο το σούσουρο με την διάσωσή του, είναι το πόσο λίγο χρησιμοποιήθηκε και ο Glenn, που απλώς τον βλέπουμε στην αρχή να προσπαθεί να πείσει την Enid να μπει από την άλλη πλευρά της Alexandria μαζί του και, στο τέλος, να κοιτάζει την Maggie από μακριά. Εκείνη και το αγέννητο παιδί του, με μια ‘θάλασσα’ από Walkers να τους χωρίζουν (αν και είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει ένα τρόπο να τη σώσει).

 

Ουσιαστικά όλο το επεισόδιο εκτυλίχθηκε ολίγον κλειστοφοβικά, μέσα στα συγκεκριμένα δυο σπίτια. Δεν είδαμε ποτέ τι συνέβη στους υπόλοιπους κατοίκους της Alexandria. Όπως δεν είδαμε το βυτιοφόρο με τους Daryl, Sasha και Abraham να γυρίζει και τον Abraham να αποφασίζει να βάλει το ρουκετιοβόλο του σε καλή χρήση.

Ναι, το ξέρω για το δίλεπτο preview όπου βλέπουμε γιατί καθυστερούν οι παραπάνω. Εκεί δηλαδή που κρύβεται όλη η ουσία. Αλλά δεν ξέρω αν είναι εντός των κανόνων του recap να κάνουμε αναφορά σε αυτό….

Στο τέλος της ημέρας, το συγκεκριμένο φινάλε, δεν μας χόρτασε φουλ. Ούτε εμάς, ούτε τους Walkers που βασικά έμειναν ατάιστοι. Αλλά μας άνοιξε την όρεξη για το τι και ποιος θα έρθει. Αυτός που ήταν εξαρχής ο στόχος του.