THE WALKING DEAD

The Walking Dead S7E01: Αυτό που ο Negan ποτίζει τη Lucille

Όλα όσα είδαμε, νιώσαμε και 'λουστήκαμε' στο 1ο επεισόδιο της 7ης σεζόν με τίτλο ' The Day Will Come When You Won't Be'. ΠΡΟΣΟΧΗ. Ακολουθούν ένα μάτσο spoilers.

Το επτάμηνο (και άλλη μια σεζόν του ‘μεθαδόνη’ Fear the Walking Dead) πέρασε, η γκρίνια για το cliffhanger με το οποίο τελείωσε η περασμένη σεζόν καταλάγιασε και όλοι μας καθίσαμε αναπαυτικά στον καναπέ έτοιμοι να συγχωρήσουμε και να μάθουμε επιτέλους ποιον φίλησε παθιασμένα η αγκαθωτή Lucille, το ρόπαλο του χωρατατζή ψυχοπαθή Negan. Που έπεσε, όμως, ο κλήρος;

Δεν σου λέω. Όπως δεν μας είπαν και εμάς αφού, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε, μετά από τόσους μήνες αναμονής, είναι κοντινό στο γεμάτο αίματα -από την μια πλευρά- πρόσωπο του Rick που λέει στον Negan ότι ‘όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά κάποια στιγμή θα τον σκοτώσει’. Όλα αυτά πριν εκείνος ζητήσει ένα τσεκούρι από τον δεξί του χέρι μουστακαλή Simon (‘αλήθεια εσύ Rick έχεις πλέον κάποιον για δεξί χέρι από όσους αναπνέουν;’) και μετά τον πάρει από το σβέρκο στο τροχόσπιτο για ένα prive session.

Το τελευταίο καρέ, πριν τους τίτλους έναρξης, δείχνει μια τεράστια λακούβα από αίμα. Ίσως υπερβολικά μεγάλη για ένα άτομο. Αυτό αφήνει να υπονοηθεί και ο Negan που δεν σταματά να μας μιλά για εκείνους που απέμειναν ζωντανοί, που αναπνέουν ακόμη. Μα, καλά,τόση χαρά και τόσα υπονοούμενα; Λες και είναι η πρώτη φορά που σκοτώνει. Μάλλον δεν πήρε το memo ότι οι καλύτεροι κακοί είναι οι σιωπηλοί.

Εννοείται πως ούτε μετά βλέπουμε αμέσως τι γίνεται. Αντιθέτως είμαστε στο εσωτερικό του τροχόσπιτου, με τον Negan να ετοιμάζεται να πάει ‘επιμορφωτική’ βόλτα τον ‘ατίθασο’ Rick, ενώ ταυτόχρονα τον προκαλεί να πάρει το τσεκούρι που έχει καρφώσει πάνω στο τραπέζι και να του το φυτέψει στο κεφάλι. Εκείνος, θερμόαιμος όπως πάντα, το επιχειρεί, ο Negan τον σταματά στρέφοντας απλά το πυροβόλο που έχει μαζί πάνω του. Και μετά τους βλέπουμε να οδηγούν μέσα στην ομίχλη με τον Negan να του ζητά να σκεφτεί τι έχει συμβεί και τον Rick να έχει διαδοχικά flashback με όλους τους συντρόφους του.

Ο Negan σταματά το τροχόσπιτο, οι Walkers μαζεύονται γύρω, εκείνος πετάει το τσεκούρι απέξω και διατάσσει τον Rick -που συνεχίζει να βλέπει flashback- να πάει να του το φέρει πίσω προκειμένου να γίνουν ‘φίλοι’. Τα flashback συνεχίζονται όσο ο Rick τους πολεμά και ανεβαίνει -μαζί με το τεσκούρι- στη σκεπή του τροχόσπιτου. Εκεί που γονατίζει. Ναι, αλλά ποιος πέθανε; Δεν ξέρουμε ακόμη αφού οι παραγωγοί επέλεξαν να ‘αρμέξουν’ την σκηνή όσο τους παίρνει. Το ίδιο κάνουμε και εμείς, έτσι για να θυμηθείς πόσο σούπερ εκνευριστικό είναι.

 

Επιτέλους βλέπουμε τον Negan, πίσω με τους υπόλοιπους, να παίζει το αμπεμπαμπλόμ και, όταν αυτό τελειώνει, να τους λέει να κάνουν ένα pause, να αναπνεύσουν, να ανοιγοκλείσουν τα μάτια και να κλάψουν πριν ‘αλλάξει’ γνώμη και καρφώσει το ρόπαλο στην κεφάλα του Abraham. Εκείνος μουρμουρίζει ένα ‘suck my nuts’ πριν ο Negan κυριολεκτικά πολτοποιήσει το κεφάλι του με διαδοχικά χτυπήματα.

Ομολογώ ότι, κάπου εδώ, ένοιωσα ξενερωμένος, καθώς ο Abraham ήταν μια από τις προφανείς εύκολες λύσεις. Και μετά άρχισα να χασκολογώ γιατί ξεκίνησαν τα σεξουαλικά υπονοούμενα, καθώς ο Negan πρώτα τίναξε το αίμα που είχε στο ρόπαλο στο πρόσωπο του Rick, μετά ζήτησε από όλους να θαυμάσουν το ‘βρώμικο κορίτσι του’ Lucille και καπάκι το έβαλε κοντά στο πρόσωπο της ‘επιμένω πως θυμίζει έντονα Όλγα Φαρμάκη’ Rosita υποχρεώνοντας την να το κοιτάξει. Διόρθωση. Τι υπονοούμενα, εδώ το πράγμα βρωμάει -εκ μέρους του- σεξουαλική στέρηση/ διαστροφή.

 

Ο μοναδικός που αντέδρασε ήταν ο τραυματισμένος Daryl που χάρισε στον Negan ένα ‘μπουκέτο’ στο πρόσωπο πριν τον σταματήσουν, τον πετάξουν στο πάτωμα και εμφανιστεί ο σιχαμένος Dwight πρόθυμος να τον σκοτώσει με την ίδια την βαλλίστρα του. Κάτι που ο Negan φυσικά και δεν επέτρεψε. Προφανώς και εκείνος ξέρει τον άγραφο ‘If Daryl Dies, we riot’ νόμο.

Ο λόγος του Negan συνεχίζεται, με εμένα να αναρωτιέμαι αν θα του δώσει κάποιος να πιει μια γουλιά νερό καθώς σίγουρα έχει στεγνώσει το στόμα του. Τι μας λέει; Ότι είναι άνθρωπος του λόγου του. Τους είχε πει ότι η πρώτη γροθιά/αντίδραση είναι δωρεάν, αλλά μετά θα πληρώσουν. Οπότε γυρίζει και σκοτώνει και τον Glenn, το μάτι του οποίου πετάγεται σαν βολβός έξω. Αυτό ναι, ήταν αναπάντεχο. Το ομολογώ. Και σκέψου ότι ο αγαπημένος μας ντελιβεράς ήταν ένας από τους original. Αυτή τη φορά κανείς από τους υπόλοιπους δεν αντιδρά. Τους δάμασε. Αν και σίγουρα δεν του άξιζε του ηρωικού Glenn ένα τόσο αναξιοπρεπές τέλος.

 

Για την ιστορία να πούμε ότι ούτε ο Glenn πέφτει με την μια. Συνεχίζει να ψελίζει κάτι προς τη Maggie πριν ο Negan τον αποτελειώσει και αρχίσει να μας μιλάει πάλι για την βρικολακίνα ρόπαλό του που πάντα διψάει για αίμα.

Πίσω στον Rick και στην πιο last action hero σκηνή του επεισοδίου, με τον Negan να πυροβολεί τη σκεπή του τροχόσπιτου, τον Rick να πηδάει πάνω σε έναν -κρεμασμένο από αλυσίδα κάτω από τη γέφυρα- Walker, το κεφάλι του οποίου κόβεται. O Rick πέφτει πάνω σε ένα βουνό από Walker και τους πολεμά προκειμένου να πάει το τσεκούρι στον Negan. Ενώ ταυτόχρονα τον βλέπουμε να φαντάζεται το ρόπαλο του Negan να προσγειώνεται στα κεφάλια όλων των υπολοίπων. Ιδανική χρήση των σχετικών λήψεων από τους παραγωγούς,  που προφανώς είχαν βγάλει για να μην ξέρει κανείς ποιος τελικά σκοτώνεται.

Τελικά ο Negan του ανοίγει την πόρτα και τον αφήνει να μπει μέσα, καθαρίζει το ματωμένο τσεκούρι (πρώτα πάνω στο σακάκι του Rick και μετά με κάτι απολυμαντικό) ενώ ταυτόχρονα του εξηγεί πως δεν είναι πλέον αφεντικό και πως τον ευνούχισε μπροστά στην ομάδα του. Μετά ανοίγει την πόρτα, τον επιστρέφει -από το σβέρκο- εκεί που είναι οι υπόλοιποι, του εξηγεί πως όλο το νόημα του ταξιδιού ήταν να τον κάνει να σταματήσει να τον κοιτάζει με τον ‘κάποια στιγμή θα σε σκοτώσω’ βλέμμα του και μετά τον διατάσσει να κόψει το αριστερό χέρι του Carl.

Εξηγώντας του πως αλλιώς θα φυτέψει πρώτα μια σφαίρα στο κεφάλι των υπόλοιπων και μετά θα σκοτώσει τον Carl και όλους τους υπόλοιπους στην Alexandria. Ενώ εκείνον θα τον αφήσει ζωντανό μερικά χρόνια προκειμένου να ζήσει με τις τύψεις. Ο Rick (γεμάτος δάκρυα και μύξες) περνάει το test καθώς όντως πάει να κόψει το χέρι του γιου του, πριν τον σταματήσει ο Negan. Ο οποίος και τον υποχρεώνει να επαναλάβει τον ‘You answer to me, you provide for me, you belong to me’ όρκο πίστης.

H σκηνή έχει ένταση. Αν και ομολογώ ότι έχω βαρεθεί να ακούω τον Negan να μιλάει. Και ότι θα προτιμούσα ο Rick να είχε κόψει το δικό του χέρι. Τουλάχιστον τελείωσε.

Πως; Με τον Negan να διατάσσει να βάλουν τον Daryl στο φορτηγό (‘έχει guts, δεν είναι bitch όπως εσύ’). Και γιατί τον γουστάρει και ως όμηρο. Και μετά να τους λέει πως θα έρθει σε μια εβδομάδα για να πάρει τα πρώτα πράγματα που θα έχουν μαζέψει για εκείνον.

Οι Saviors φεύγουν, με έναν από αυτούς στο background να βγάζει polaroid από τα δυο πολτοποιημένα κεφάλια. Και η Maggie αρχίζει να κλαίει (άσχημα, πολύ άσχημα,αλλά της το συγχωρούμε) και μετά να ζητάει να πάρουν βοήθεια και να τους πολεμήσουν με τον Rick να τους εξηγεί πως θα τους σκοτώσουν όλους.

 

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά η Rosita και η Sasha τα βρίσκουν πάνω από το πτώμα του Abraham, με την Sasha να προσφέρεται να πάει μαζί με την Maggie στο Hilltop προκειμένου να την πάει στο γιατρό.

Ενώ η τελευταία σκηνή δείχνει τους πάντες, νεκρούς και ζωντανούς, να τρώνε σε ένα τραπέζι  στο λιβάδι, με τον Negan ως σχολιαστή να τους εξηγεί πως έκαναν λάθος αν νόμιζαν ότι θα γεράσουν μαζί και ότι θα μοιράζονται Κυριακάτικα δείπνα. Ότι η φάση δεν λειτουργεί έτσι.

 

Ψέματα. Η τελευταία τελευταία σκηνή δείχνει τον Rick να οδηγεί το τροχόσπιτο με απλανές βλέμμα και ένα σαραβαλιασμένο Walker να τσιμπολογάει κάτι από την λακούβα με τα αίματα.

Το συμπέρασμα; Δεν ξέρω για την Lucille, πάντως δυο θάνατοι ήταν αρκετοί για να ξεδιψάσουν ακόμη και τους πιο φανατικούς του Saw και των υπόλοιπων ταινιών τρόμων του είδους του που βρίσκονται ανάμεσά μας. Τώρα, παρακαλώ, θα θέλαμε λίγο παραπάνω πλοκή και από τον Negan να βγάλει λίγο τον σκασμό.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.