THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E14: Αυτό με το μακελειό στο bar

Όλα όσα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στο 14ο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'Still Gotta Mean Something'. Προσοχή, ακολουθούν ένα μάτσο spoilers.

Χειρότερο επεισόδιο από το προηγούμενο, αυτό με την πανηλίθια επίθεση των Saviors στο Hilltop, δεν παίζει να δούμε. Δεν γίνεται, δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό. Οπότε, τα πάντα από εδώ και εμπρός, μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν. Σωστά;

Αυτή ήταν η εντελώς χάλια διάθεση με την οποία ξεκίνησα να βλέπω το συγκεκριμένο επεισόδιο. Εκεί όπου στην αρχή βλέπουμε στα γρήγορα το πως ξέφυγε εξαρχής η Jadis από τον αιματοχαρή Simon κατά την διάρκεια της ‘Σφαγής στη Χωματερή’ (το έπαιξε νεκρή μέχρι να φύγουν) και που φυλάει τον αλυσοδεμένο Negan (μέσα σε ένα container στον σκουπιδότοπο).

Ειδική μνεία στο δικό της δωμάτιο στον Σκουπιδότοπο, το οποίο επίσης βλέπουμε, που θυμίζει κανονικά showroom της IKEA. Κομπλε με κολαριστά λευκά σεντόνια.

Εκεί, λοιπόν, που ξεκίνησαν όλα ωραία, πήγε να μου στραβώσει κανονικά το στόμα όταν συνειδητοποίησα ότι η Tara θα μείνει ζωντανή. Βλέπεις ο Dwight της έριξε τελικά καθαρό / μη μολυσμένο βέλος. Γιατί είναι με το μέρος μας. ΟΚ Daryl; Αποδέξου το επιτέλους.

Οπότε, η πλέον αχώνευτη κατ’ εμέ, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ από τους τραυματίες που είναι ΟΚ. Αλήθεια τώρα, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί την κρατάνε ζωντανή; Κάποιο μέσο θα έχει, δεν εξηγείται η φάση αλλιώς.

Και μετά τα πράγματα πήραν το συνηθισμένο δρόμο τους. Οι συγκεντρωμένοι δηλαδή υπερασπιστές του Hilltop άρχισαν πάλι να σκορπάνε στα 4 σημεία του ορίζοντα. Κάτι που ποτέ μου δεν κατάλαβα σεναριακά (γιατί προφανώς και από άποψη budget βγάζει νόημα).

Πρώτος που πήγε να την κάνει ήταν, όπως φαντάζεσαι, ήταν ο Rick. Αλλά η Michonne τελικά τον έπεισε να ακολουθήσει αυτά που του έγραφε στο γράμμα ο Carl και να δώσει τόπο στην οργή.

Ψέματα. Τον έπεισε για λίγο. Μετά ο Rick ρώτησε τον καλό -πρώην αιχμάλωτο- Savior που μπορεί να είναι οι υπόλοιποι. Εκείνος κάτι του είπε για ένα κ@λ#ομπαρο. Και μετά τον παρακάλεσε να μην σκοτώσει παραπάνω άτομα από ότι χρειάζεται. Του ζήτησε να τους δείξει ότι υπάρχει και άλλη επιλογή. Το να τους φέρει πίσω.

Επόμενος χρονικά ο -ψυχωτικός πλέον- Morgan (που πλέον βλέπει παντού το φάντασμα του μικρού Henry), μαζί με τον οποίο πήγε και η Carol για να τον προσέχει.

Θεωρητικά ψάχνουν να βρουν τους Saviors που απέδρασαν. Ναι, το ίδιο με τον Rick. Απλώς για κάποιο λόγο κανείς δεν φαίνεται να συνεννοείται με κανέναν σε αυτό το show.

Στην πραγματικότητα αυτό που έχει σημασία είναι το σταυροδρόμι στο οποίο καταλήγουν να είναι. O Morgan, που επιμένει ότι η Carol σώζει κόσμο ενώ εκείνος καταλήγει να τους βλέπει να πεθαίνουν, θέλει να πάει από τη μια πλευρά. Εκείνη που θα τον οδηγήσει, όπως όλοι ξέρουμε, στην επόμενη σεζόν του Fear the Walking Dead. H Carol του λέει να πάνε από την άλλη. Και ρίχνει και ένα δάκρυ.

Μοναδική φουλ ρεαλιστική σκηνή μέχρι τώρα είναι αυτή που η πραγματική αρχηγός της ιστορίας, η Maggie, ενισχύει τους τσιλιαδόρους της ώστε να την προειδοποιήσουν αν επιστρέψουν οι Saviors και ρωτάει να μάθει τι γίνεται με τα πυρομαχικά τους. Τα οποία δεν είναι αρκετά.

Οπότε, μετά από προτροπή της Rosita, αρχίζουν και ψάχνουν τον Eugene και το εργαστήριο παραγωγής που έχει στήσει. Κάτι που τελικά συμβαίνει, προς το τέλος του επεισοδίου, όταν η Rosita εξηγεί στον Daryl ότι στόχος τους δεν είναι να χαλάσουν τις μηχανές αλλά να σκοτώσουν τον άνθρωπο που τις κάνει να λειτουργούν. Τα ακούς προδότη Eugene; Οι μέρες σου είναι μετρημένες.

Εννοείται πως το καλύτερο κομμάτι του επεισοδίου είναι οι σκηνές μεταξύ του Negan και της Jadis. Εκείνη κρατάει αμίλητη την Lucille ενώ πετάει αλάτι στη φωτιά για να μην μυρίζει πτωμαίλα. Και ο Negan της εξηγεί ότι είναι δικό του λάθος η σφαγή των ανθρώπων της. Και ότι της δίνει το λόγο του ότι ο Simon θα βλαστημήσει την μέρα που γεννήθηκε.

Μόνο που, καθώς εκείνη πάει να φέρει το πιο τρομακτικό υβρίδιο καροτσιού και Walker που έχω δει στη ζωή μου (εύγε στα παιδιά που φτιάχνουν τους Walkers-μακάρι να έγραφαν και το σενάριο), ο Negan τσουλάει λίγο -μην ρωτάς το πως, απλά το κάνει-  και καταλήγει μαγικά με ένα όπλο στο ένα χέρι και μια φωτοβολίδα στο άλλο.

Πιο επικίνδυνο από τα δυο είναι, παραδόξως, η φωτοβολίδα, καθώς με αυτή ετοιμάζεται να κάνει μπουρλότο τις φωτογραφίες που είχε η Jadis (η οποία είπαμε, πλέον μιλάει κανονικά) στην τσάντα της και οι οποίες έχουν συναισθηματική αξία για αυτή.

Επίσης, παρότι δεν το περίμενα, είναι συγκινητικό να ακούς -έστω και για 2η φορά- τον Negan να εξηγεί στην Jadis γιατί ονόμασε το ρόπαλο του Lucille (το όνομα της γυναίκας του) και πόσο μεγάλη αξία έχει για εκείνον αφού είναι το τελευταίο της κομμάτι που παραμένει ζωντανό. Πάνω στη μάχη που ακολούθησε η φωτοβολίδα σβήνει. Και, πριν προλάβει η Jadis να ανάψει την επόμενη, το ελικόπτερο που ήταν να προσγειωθεί σηκώνεται και φεύγει.

Αν και δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως δουλεύει το σύστημα ‘Ανάβεις φωτοβολίδα, έρχεται ελικόπτερο’. Τι ακριβώς σύστημα είναι αυτό; Επίσης ποια είναι η Jadis; Προφανώς είναι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας που διαθέτει και ελικόπτερα. Σωστά;

Μεγάλη πραγματικά στιγμή η συνάντηση των δυο ψυχωτικών, Rick και Morgan, λίγο έξω από το κρησφύγετο των Saviors. Οι οποίοι πριν προλάβουν να ξεκινήσουν το μακελειό, ξαφνικά, από το πουθενά, τους αιφνιδιάζουν λες και είναι η πρώτη τους φορά στο δάσος.

Και μετά έχουμε μια από τα ίδια. Ο Rick (που τον έχουμε δει να παραβαίνει το λόγο του ξανά και ξανά) τους λέει ότι τους δίνει το λόγο του ότι αν επιστρέψουν στο Hilltop δεν θα τους σκοτώσουν.

Ο μακρυμάλλης αντιπαθητικός Savior επιμένει ότι τους λένε ψέματα. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που το σκέφτονται. Ο Morgan αρχίζει και φωνάζει ότι εκείνος δεν πεθαίνει. Η ορδή τον ακούει και μπουκάρει μέσα. Κάποιος ελευθερώνει τα αγόρια μας. Κάποιος σώζει τα αγόρια μας.

Και, μετά, εκείνοι, με ένα βλέμμα, συνεννοούνται και σκοτώνουν εν ψυχρώ τους σωτήρες τους. Με τσεκούρια, ραβδιά και όπλα. Και, στο τέλος, κρατώντας απλά τον μακρυμάλλη την ώρα που ένα μάτσο Walkers πέφτουν πάνω του.

Είδες Carl πόσο σέβονται την κληρονομιά τους; Είναι τώρα αυτό κατάσταση; Πως μπορείς από εδώ και πέρα να είσαι μαζί τους; Είναι πραγματικά σιχαμένοι και οι δυο τους. Τόσο ψυχολογικά διαταραγμένοι που, κανονικά, δεν υπάρχει επιστροφή για την πάρτη τους.

Για αυτό σου λέω. Ρε, μπας και είναι προτιμότερος ο Negan που και κρατάει το λόγο του και επιμένει πως εκείνος δεν σπαταλάει έτσι ανθρώπινες ζωές;

Το πιο κουλό; Αφού ο Rick φυτέψει την τελευταία σφαίρα στον τελευταίο τραυματισμένο Savior. Αφού σταθεί γεμάτος αίματα στην μέση του μπαρ, με πτώματα παντού γύρω του. Τότε του έρχεται να ρωτήσει τον Morgan γιατί παλιά, όταν ξεκινούσαν όλα, παρότι του ήταν άγνωστος, βγήκε και τον έσωσε. Εκείνος του εξήγησε ότι το έκανε γιατί ήταν μπροστά ο γιος του.

Τι μένει για το τέλος; Η Jadis δεν καίει την Lucille. Ο Νegan της προτείνει να έρθει μαζί του. Εκείνη αρνείται. Και οι δρόμοι τους, έστω και προσωρινά, χωρίζουν.

O Henry, o μικρός ψυχωτικός Henry, αυτός που άνοιξε το μαντρί με τους Saviors και βγήκαν όλοι έξω, τελικά είναι ζωντανός. Τον βρίσκει η Carol, περικυκλωμένο από Walkers, μέσα στις ρίζες ενός δέντρου, δίπλα στο ποτάμι.

O γεμάτος αίματα Morgan λέει με χαρά στον Henry, όταν τον βλέπει, ότι σκότωσε επιτέλους τους άντρες που σκότωσαν τον αδελφό του. Εκείνος, όμως, αντί να χαρεί, τον κοιτάζει με οίκτο και του λέει ‘Συγνώμη’.

O Rick, αφού ξεπλύθηκε από το αίμα των Saviors, διαβάζει τελικά το γράμμα που του άφησε ο Carl. Κάτι που μου θύμισε αυτό που κάνω εγώ πριν ξεκινήσω την δίαιτα. Ότι κάνω δώρο στον εαυτό μου ένα τελευταίο τσιμπούσι.

Και, το πιο σημαντικό, ο Negan επιστρέφει στο Sanctuary (με ένα μυστηριώδη συνεπιβάτη), αλλά ζητάει από τα παιδιά στην είσοδο να μην πουν τίποτα.

Έχει, βλέπεις, διάθεση να κάνει εκπλήξεις. Τα ακούς Simon; Τα ακούς Dwight; Για ποιον είπαμε ότι χτυπάει η καμπάνα; Ίσως και για τους δυο αν ο συνεπιβάτης που τσίμπησε δεν είναι ο Gregory (που δεν τον έχουμε δει να πεθαίνει) αλλά η Laura, εκείνη η Savior που τραυμάτισε ο Dwight και η μοναδική μάρτυρας της προδοσίας του.

Συνολικά το 14ο αυτό επεισόδιο ήταν αρκετά δυνατό. Αλλά δεν τολμώ να το εκθειάσω παραπάνω γιατί, μέχρι τώρα, αυτή τη σεζόν, δεν έχουμε ποτέ δυο να μας σερβίρουν δυο καλά συνεχόμενα. Τι να πεις, η Walking Dead ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.