THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E15: Αυτό που ο Simon βρίσκει τοίχο

Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στο 15ο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'Worth'. Προσοχή, ακολουθούν ένα μάτσο spoilers.

‘Δέχομαι τη θέση του No2. Και θα σε βοηθήσω να τελειώσεις τη φάση με το Rick’, λέει ο διπρόσωπος Dwight στο Negan που έχει γυρίσει στο Sanctuary, μόλις έχει στραγγαλίσει μέχρι θανάτου τον Simon και ετοιμάζεται να στήσει ένα δίκτυο από ελεύθερους σκοπευτές γύρω από το Hilltop. Εκείνος, χαμογελώντας, του απαντά ‘Με έχεις ήδη βοηθήσει να την τελειώσω’. Και τον αφήνει να μπει μέσα στο δωμάτιό του. Εκεί που τον περιμένει στην πολυθρόνα η Savior που είχε τραυματίσει κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Alexandria και την οποία βρήκε ο Negan κατά την επιστροφή του στο Sanctuary.

Ναι, η προδοσία του Dwight έχει μόλις αποκαλυφθεί. Και ο Negan του υπόσχεται ότι δεν θα τον σκοτώσει καθώς έχει άλλα σχέδια, πιο ζοφερά, για ένα ‘διπρόσωπο σκουλήκι’ σαν την πάρτη του.

Η συγκεκριμένη σκηνή είναι με διαφορά η καλύτερη του επεισοδίου. Εκείνη μέσα από το πρίσμα της οποίας είναι χρήσιμο να δούμε ότι έχει προηγηθεί. Όπως το πρώτο τετ α τετ του Negan με τον Dwight στην αυλή. Όταν δηλαδή ο Negan του ζητά να είναι με το μέρος του και δέχεται υπερβολικά εύκολα (για τα γούστα μας) την εξήγηση του γιατί δεν τον έσωσε από το υπόγειο με το Rick. Ότι δηλαδή ‘έτσι αποφάσισε ο Simon που ήταν το No2 σου, οπότε έπρεπε να κάνω ότι μου λέει’.

Καθώς επίσης το 2ο τετ α τετ τους, μετά την συνάντηση των υπαρχηγών των Saviors και τη δημόσια συγνώμη του Simon. Όταν ο Negan εκθείασε την εξυπνάδα, την στοχοπροσήλωση και το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Dwight. Ζητώντας του να συνεχίσει να κάνει το ίδιο. Το να κάνει δηλαδή την πιο έξυπνη κίνηση για να παραμείνει ζωντανός.

Ωθώντας τον στην ουσία (τώρα που το βλέπουμε από απόσταση) να κάνει ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος. Το να τον προδώσει για άλλη μια φορά, μεταφέροντας στον Rick το (ψεύτικο) σχέδιο του Negan για να τελειώσει τον πόλεμο με το να στήσει ένα δίκτυο από φυλάκια γύρω από το Hilltop και πυροβολώντας όποιον ξεμυτίσει έξω.

Επίσης ωθώντας τον Dwight να προδώσει τον Simon και τους υπόλοιπους συνωμότες στο Negan με την απλή εξήγηση ‘Το έκανα γιατί πίστευα ότι ο Negan θα κέρδιζε’.

Ένα καλοστημένο παιχνίδι γάτας και ποντικού που κατέληξε με τον Dwight στο πουθενά, τους αποστάτες Saviors νεκρούς και τον Rick στην κατοχή ενός σχεδίου (την αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει) που θα τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι γάτας και ποντικιού έπαιξε ο Negan και με τον Simon. Με τον τελευταίο να καταλήγει αλυσοδεμένος -ως Walker πλέον- στο φράχτη έξω από το Sanctuary. Και αυτό παρόλο που, στην αρχή, ο ψυχάκιας μουστακοφόρος φάνηκε (παραδόξως) να την γλιτώνει.

Βλέπεις στην πρώτη τους συνάντηση ο Simon, φαινομενικά ντόμπρα, παραδέχθηκε ότι λόγω έλλειψης πειθαρχίας έδωσε εντολή το Hilltop να είναι αποστολή εξολόθρευσης (αλλά δεν είπε λέξη για τη σφαγή στη χωματερή). Και μετά του ζήτησε να τον συγχωρήσει. Ενώ ο Negan, αφού του θύμισε ότι ήταν εξαρχής ψυχωτικός, του ζήτησε να πέσει στα γόνατα (κάτι που έκανε) και τον προκάλεσε να κάνει κάποια κίνηση (κάτι που δεν έκανε).

Η συνέχεια είναι αυτή που είπαμε. Ο Simon ζήτησε από τον Dwight να τον βοηθήσει να σκοτώσει τον Negan (‘Να το κάνουμε γρήγορα, ήσυχα και σεβάσμια γιατί έχει προσφέρει πολλά’). Το ραντεβού, για κάποιο ακατανόητο λόγο, δόθηκε στην αυλή. Εκεί όπου όλοι μπορούσαν να τους δουν.

Οπότε ο Negan έρχεται, εξολοθρεύει όλους τους συνομώτες εκτός του Simon (και, για κάποιο λόγο, τον Gregory). Και μετά δίνει την ευκαιρία στον Simon όντως να πάρει την αρχηγία σε μια μάχη σώμα με σώμα την οποία ο μυστακιοφόρος χάνει πανηγυρικά. Την ίδια ώρα που εγώ το μόνο που σκέφτομαι είναι αν τον βολεύει τον Negan το στενό το δερμάτινο ή μήπως έπρεπε να το είχε βγάλει.

Αυτό είναι το βασικό ρεζουμέ του επεισοδίου που ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο στο στρατόπεδο των Saviors και μας προετοιμάζει για την μάχη που θα ακολουθήσει στο φινάλε της επόμενης εβδομάδας.

Ναι, έχω κάποια μικρά θεματάκια με τη φάση. Όπως το γιατί μα το Θεό ο Gregory παραμένει εντός οπτικού μας πεδίου (σ.σ. τον χρησιμοποίησε τελικά ο Dwight ως αγγελιοφόρο). Επίσης πόσο ηλίθιο είναι που ο Dwight, πάνω στο χάρτη που δίνει στον Rick, συμπεριλαμβάνει ένα προσωπικό σημείωμα που γράφει ‘Τελείωσε τον Negan. Τελείωσε τους όλους’. Το μόνο που θα έλειπε ήταν να το υπογράψει κιόλας τύπου ‘Με αγάπη Dwight, ο προδότης που ξέρεις και εμπιστεύεσαι’.

Συνολικά, όμως, μιλάμε για ένα επεισόδιο που βλέπεται ευχάριστα και μας γεμίζει ελπίδα για αυτό που είναι να δούμε παρακάτω. Επίσης για ένα επεισόδιο που ξεκινάει και τελειώνει όμορφα με άξονα τα γράμματα του Carl.

Συγκεκριμένα στην αρχή βλέπουμε τον φρεσκοπλυμένο Rick (που μόλις έσφαξε ένα μάτσο Saviors) να διαβάζει το γράμμα του Carl που του λέει όλα όσα θυμάται από την προηγούμενη ζωή του. Πως, όταν ήταν τριών ετών, του κρατούσε το χέρι και αισθανόταν ασφαλής. Και ότι τώρα θα έκανε τα πάντα για να κάνει τον Rick να αισθανθεί ασφαλής ξανά. Ζητώντας του στο τέλος να κάνει ειρήνη με τον Negan.

Ενώ στο τέλος βλέπουμε την Michonne, πάνω σε μια στέγη, να διαβάζει στον Negan το γράμμα που του έγραψε ο Carl. Εκεί όπου του ζητά να δεχθεί την ειρήνη που ελπίζει να του προτείνει ο Rick. Με τον Negan, συγκινημένο και εκνευρισμένο, να της λέει ξανά πως ο Rick φταίει για όλα (κάτι που είναι αλήθεια). Και, λίγο πριν κάνει θρύψαλα το walkie talkie, να της λέει πως τέρμα τα λόγια και πως πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να τους σκοτώσει όλους.

Είπαμε, μέχρι εδώ όλα καλά. Εκεί που η σούπα αρχίζει και χαλάει είναι στη βασική υποπλοκή που έχει σχέση με τον κατασκευαστή σφαιρών Eugene. Με την εξαίρεση πάντα της έξοχα σιχαμένης σκηνής όπου αναγκάζει τον εαυτό του να ξεράσει τα μακαρόνια με τυρί και σαρδέλες (το αγαπημένο του πιάτο στο κολέγιο) πάνω στην Rosita προκειμένου να της ξεφύγει.

Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται τίποτα. Τον απαγάγουν δηλαδή (υπερβολικά εύκολα, καλά αυτοί security δεν έχουν;) η Rosita και ο Daryl με το που βγαίνει έξω από το εργαστήριό του. Εκείνος ξερνάει πάνω στη Rosita. Κρύβεται μέσα σε κάτι απανθρακωμένα πτώματα. Και επιστρέφει στο εργαστήριό του, πιο αποφασισμένος από ποτέ να ετοιμάσει τις σφαίρες που του ζήτησε ο Negan.

Όλα αυτό δηλαδή έγινε γιατί; Για να ξεστομίσει απλώς τη φράση ‘Ήρθε ώρα να κάνουμε κάτι με την άθλια ζωή μας’. Λέγοντας δηλαδή με ύφος αυτό που του είπε λίγα λεπτά πριν η Rosita, αφού του εξήγησε ότι θα τον χώσουν σε μια ανήλιαγη τρύπα και θα τον βγάζουν έξω μόνο για να τους μάθει να κάνουν κάτι; Μακάρι δηλαδή ο Daryl να είχε πραγματοποιήσει την απειλή του και να του είχε κόψει τη γλώσσα. Τότε μια χαρά νόημα θα είχε αυτό.

Μέχρι και ο πατέρας Gabriel (απρόθυμος υπάλληλος του Eugene πλέον) θα έσκαγε χαμόγελο και θα σταματούσε να κλαίει σε κάθε ευκαιρία και να λέει δημόσια ότι φοβάται τον θάνατο και ότι έκλεισε τους ενορίτες τους έξω από την εκκλησία. Ένα πραγματικά γελοίο θέαμα.

Εκείνο που δεν σώζεται με τίποτα είναι όλη η ιστορία με τον Aaron και τις χαροκαμμένες στο δάσος. Γιατί είναι ζωντανός; Γιατί επιμένει να τις παραφυλάει στο δάσος, θεωρώντας ότι έτσι θα τους αλλάξει τη γνώμη;

Επίσης, και να τους αλλάξει τη γνώμη και να αποφασίσουν να βοηθήσουν, πως θα το κάνουν αυτό; Αφού μόνο κοφτερά καλάμια τους έχουν μείνει ως όπλα. Πιστεύει κανείς ότι οι συγκεκριμένες θα καταφέρουν να γείρουν την πλάστιγγα της σύγκρουσης;

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.