THE WALKING DEAD

The Walking Dead S9Ε15: Κράτα το κεφάλι σου ψηλά

Το 15o επεισόδιο της 9ης σεζόν με τίτλο 'The Calm Before' είναι πέρα για πέρα συ-γκλο-νι-στι-κό. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τα spoilers, προχώρα άφοβα.

Τι να σου κάνει, ώρε ράστα-βασιλιά, η βαλσαμωμένη τίγρη Βεγγάλης που έχεις κοτσάρει δίπλα σου στο μπαλκόνι, καθώς ανακοινώνεις την έναρξη του μοιραίου πανηγυριού επανένωσης, όταν η -φουλ τσαντισμένη- Alpha παραμονεύει κάπου ανάμεσα στους καλεσμένους προκειμένου να τα κάνει όλα τ’ αλατιού.

Ναι, παλικάρι μου, εκείνη που πήρες -χωρίς να το ξέρεις- σε κάποια φάση αγκαζέ προκειμένου να της δείξεις που πουλάνε ζεστά πουλόβερ για τον χειμώνα που έρχεται (φάση winter is coming).

 

Σκέψου ότι, πριν καν πέσουν οι τίτλοι έναρξης του επεισοδίου, πριν καν αποτίσεις δημόσια φόρο τιμής στον Rick, τον Carl και τον Jesus, εκείνη είχε ήδη ξεκάνει το ζευγάρι από το Hilltop που αποφάσισε να έρθει καθυστερημένα. Φορώντας τα μακρυά ξανθά μαλλιά της γυναίκας (και το φλοράλ της φόρεμα) ως μεταμφίεση για να μπει στο εορταστικό Kingdom (από το οποίο μόνο ο Αη Βασίλης έλειπε).

Κρίμα στη γνήσια χαρά που νοιώσαμε όταν η Carol είδε για πρώτη φορά την ‘μου θυμίζεις τον πατέρα σου’ Judith μετά από τόσα χρόνια και αντάλλαξαν δυο κουβέντες και πέντε χαμόγελα. Ή όταν ο βασιλιάς της είπε ‘Ο γιος μας θα πάει το βράδυ σινεμά με την κοπέλα του’ (σχετικά με τους Lydia και Henry).

Κρίμα στον σπαραξικάρδιο -για τα δικά της δεδομένα- λόγο που βγάζει η Michonne, ότι δηλαδή το μέλλον της Alexandria είναι μαζί με τις άλλες κοινότητες και ότι πάντοτε τους νοιάζονταν. Πριν τους προτείνει μια συμφωνία αμοιβαίας προστασίας, ότι όταν δηλαδή επιτίθεται κάποιος σε μια από τις 4 κοινότητες, οι υπόλοιπες οφείλουν να τρέξουν να την βοηθήσουν.

 

Σκέψου πόσο ‘χαμηλά’ φτάνουμε όταν η φωνή της λογικής είναι τελικά η Tara (και μόνο η Tara) που τους λέει ότι είναι φουλ παράλογο να δεχθούν την κόρη της Alpha ως μέλος της Alexandria και ότι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει μια άμεση επίθεση εναντίον του Hilltop. Και, κάπως έτσι, αφού πέσουν οι επίσημες υπογραφές από τους 4 ηγέτες στη συμφωνία και δούμε λίγα ακόμη όμορφα και αγαπησιάρικα (καραμελωμένα μήλα, ο Eugene να κάνει τον κλόουν πέφτοντας στη δεξαμενή με το νερό, ένα μουσικό ντουέτο) ξεκινάει κανονικά το πανηγύρι.

Το οποίο περιλαμβάνει μια φοβερή και τρομερή σκηνή όπου, καθώς η Lydia παρακολουθεί την ταινία στο σινεμά, η μεταμφιεσμένη Alpha κάθεται δίπλα, της πιάνει το χέρι και της κάνει νόημα να βγάλει το σκασμό. Με τη συνέχεια, που η Lydia την απαρνιέται και της λέει να φύγει πριν βάλει τις φωνές, να αποτελεί τον συναισθηματικό πυρήνα του επεισοδίου.

Μόνο που η επίθεση των Whisperers δεν λαμβάνει χώρα στο Hilltop, αλλά στην ‘πανίσχυρη’ ομάδα κρούσης (με Daryl, Michonne, Carol και λοιπούς επιλεγμένους μαχητές) που φεύγει από το Kingdom με προορισμό εκεί. Για την ακρίβεια η ομάδα βρίσκει το νεκρό ζευγάρι από το Hilltop και αποφασίζει (όπως συμβαίνει ανεξήγητα συχνά στο Walking Dead) να χωριστεί στα δυο.

 

Το αποτέλεσμα; Ο Daryl, η Michonne, η Carol και η Yumico βρίσκονται, στη μέση του δάσους, μέσα στο σκοτάδι, περικυκλωμένοι αρχικά από ένα μάτσο Walking Deads και μετά από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό Whisperers υπό την ηγεσία του Beta.

Με την Alpha να εμφανίζεται μετά, σε φουλ paranoid mode και, όταν η Michonne της εξηγεί πως η Lydia είναι μέρος της ομάδας τους, να διευκρινίζει πως η ‘αδύναμη’ κόρη της δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και καπάκι να παίρνει τον Daryl και να του δείχνει το μέγεθος της ορδής που έχει στη διάθεσή της. Εξηγώντας του ότι δεν θέλει κάτι από αυτούς. Ότι έχει ‘μαρκάρει’ τα σύνορα. Και ότι την επόμενη φορά που κάποιος τα παραβιάσει, θα στείλει την ορδή της να πει ένα γεια.

Όχι, την Lydia δεν την σκότωσε. Απλώς της γύρισε την πλάτη. Και είπε στον Daryl ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να την προστατέψει, αλλά ότι ελπίζει να κάνει λάθος. Είδες πόσο μεγάλη είναι η καρδιά της μάνας; Πριν όμως συγκινηθείς, άκου την συνέχεια. Η οποία περιλαμβάνει την πιο βαβαβούμ στιγμή ολόκληρης της σεζόν όταν ο τραυματισμένος Siddiq τους δείχνει τα 10 ζόμπο-κεφάλια που σηματοδοτούν τα σύνορα (ναι, χρονικά, πήγαμε λίγο μπρος πίσω).

Μεταξύ των οποίων τα πιο γκράντε ονόματα ήταν αυτά της Enid, της Tara (τώρα που έφυγε, θα μου λείψει) και του Henry (το ‘δώρο’ της μαμάς της στην Lydia). Συν τους δυο Highwayman (που ποτέ δεν θα δουν την ταινία), τρεις έφηβους και την Tammy Rose (που μάλλον θα έπρεπε να ήταν πιο low key σχετικά με το Whisper μωρό που μεγάλωνε).

Αν δεν το κατάλαβες, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Red Wedding αλλά The Walking Dead. Μια υπέροχη σκηνή, με επίκεντρο τον Daryl να προσπαθεί να πείσει την Carol να μην δει το θέαμα του νεκρού υιού της (το 2ο παιδί που χάνει).

 

H αλήθεια είναι πως δεν είναι σαφές πως κατάφεραν οι Whisperers να απαγάγουν τόσα πολλά άτομα από το πανηγύρι. Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό που κανένας δεν χρέωσε στην Lydia το γεγονός ότι άργησε να πει στον βασιλιά ότι την πλησίασε η μάνα της. Γιατί, θεωρητικά, αν το είχε κάνει συντομότερα, όλο και κάποιος θα την είχε γλιτώσει.

Όλα αυτά, όμως, είναι πταίσματα μπροστά στο μεγαλείο του συγκεκριμένου επεισοδίου, το οποίο και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του πολέμου με τους Whisperers. Εκεί που θα δούμε και τι ρόλο θα κληθεί να παίξει ο Negan.

Το ‘Walking Dead‘ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.