THE WALKING DEAD

The Walking Dead S7E16: Αυτό που ο Rick πιάνεται πάλι κότσος

Όλα όσα πεθαίνεις να μάθεις για το φινάλε της 7ης σεζόν με τίτλο 'The First Day of the Rest of Your Life'. Προσοχή ακολουθούν spoilers, πολλά, πάρα πολλά spoilers.

Το ‘πάλι πατάτα έκανα’ βλέμμα του Rick όταν η αρχηγός των σκουπιδανθρώπων του την κάνει γυριστή και του καρφώνει το όπλο στον κρόταφο. Την ίδια ώρα που οι δικοί της κάνουν το ίδιο στους υπόλοιπους δικούς του, που είναι οχυρωμένοι πίσω από τα τείχη της Alexandria, και ο Negan απέξω πανηγυρίζει γιατί το σχέδιό του να ξεμπροστιάσει τον Rick πέτυχε.

Αυτό για μένα ήταν το σημείο κλειδί στο επεισόδιο και όχι, λίγο μετά, η στιγμή που η Sasha, ως Walker πλέον, βγαίνει από το φέρετρο, επιτίθεται στον Negan και δίνει την ευκαιρία στους υπόλοιπους του Rick να ξεφύγουν -έστω για λίγα λεπτά, πριν μετατραπούν σε λίμνες από αίμα στη μέση του δρόμου- από τoν λάκκο γεμάτη αγκαθωτές Lucille που για άλλη μια φορά τους έριξε απερίσκεπτα μέσα.

Ούτε, αμέσως μετά, όταν ο Rick βρίσκεται στη γνώριμη θέση, δηλαδή γονατιστός, με τον Carl δίπλα του (ως άλλη Ιφιγένεια) και τον Negan να βγάζει άλλο ένα λόγο πάνω από το κεφάλι του. Λέγοντας ότι πρώτα θα σκοτώσει τον Carl με μια ροπαλιά και μετά θα του κάνει θρύψαλα τα χέρια (Αν και, σε αντίθεση με την πρώτη φορά, ο Rick συνεχίζει να έχει το βλέμμα του τρελού και διάθεση να αντισταθεί).

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ευχαριστηθήκαμε όταν η Shiva η τίγρης ήρθε καπάκι και καθάρισε την κατάσταση (αλήθεια, πως ξεχωρίζει η τίγρη ποιος είναι κακός και ποιος καλός; και πως δεν ορμάει στα άλογα των ιπποτών;). Όσο και σουρεάλ να ήταν αυτό (βλέπε το ίδιο με το φτερό στο κεφάλι του ρασταφάρι βασιλιά).

Μισό, όμως, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ναι, η Sasha, όπως όλοι περιμέναμε (αφού σε λίγο ξεκινάνε τα γυρίσματα του Star Trek Discovery, στο οποίο είναι πρωταγωνίστρια) είναι νεκρή. Για την ακρίβεια αυτοκτόνησε, παίρνοντας το χάπι που της είχε δώσει σε προηγούμενο επεισόδιο ο Eugene.

Όλα αυτά ενώ μπήκε οικειοθελώς μέσα στο κυριλέ φέρετρο που ο Negan πήρε μαζί του στην Alexandria με στόχο να την βάλει να πεταχθεί από μέσα και να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο ηθικο του Rick και των υπολοίπων. Εκείνη συμφώνησε μαζί του με δάκρυα στα μάτια, αφού τον παρακάλεσε να σκοτώσει μόνο ένα άτομο ως τιμωρία και όχι τρία, όπως είχε αρχικά στόχο. Με τον Eugene να της δίνει ένα mp3 για να μην βαρεθεί και εκείνη να του λέει ότι δεν έχει χάσει την ελπίδα στο μέλλον να τον δει να φέρεται σωστά (βλέπε προετοιμάζει το έδαφος για μια μελλοντική προδοσία του).

Βέβαια, μέχρι όντως να πεθάνει, βαρεθήκαμε λίγο να βλέπουμε -υποτίθεται συγκινητικά- στιγμιότυπα με εκείνη και το φάντασμα του Abraham να μιλάνε στο ψιλο-σουρεάλ για το πόσο σημαντική είναι η Maggie και το παιδί της. Αλλά, εντάξει, μας αποζημίωσε ότι παραλίγο να φάει τον Negan όταν πετάχτηκε έξω, ενώ μετά δάγκωσε ολόκληρο το πρόσωπο ενός Savior (τελικά την σκότωσε ο Jesus, στο δάσος, αφού είχε τελειώσει η μάχη).

Όσον αφορά τον Rick, αυτόν φαινομενικά τον πρόδωσε τόσο ο Dwight, το σχέδιο του οποίου να σκοτώσουν τον Negan όταν έρθει στην Alexandria, μετά να επιστρέψουν στο Sanctuary και στη συνέχεια να ξεπαστρέψουν κάθε φυλάκιο, ήταν προσυμφωνημένο με τον Negan (αν και κρατάμε μια πισινή αφού άφησε ένα σημείωμα -βλέπε χαραγμένο ξύλινο στρατιωτάκι- που βρήκε ο Daryl στο οποίο και έλεγε ότι δεν το ήξερε).

Όσο και η -έξοχη- αρχηγός των σκουπιδανθρώπων που, αφού ήρθαν στην Alexandria καβάλα σε 4 σκουπιδιάρικα και μερικά ποδήλατα, αφού ρώτησε στο χαλαρό την Michonne αν έχει πρόβλημα μετά να κοιμηθεί με τον Rick, του έβαλε το όπλο στο κεφάλι, του εξήγησε ότι έκανε απλά καλύτερη συμφωνία με τον Negan και, μετά, όταν ξέσπασε ο κακός ο χαμός, του φύτεψε μια σφαίρα στο στομάχι και τον έριξε κάτω από τον πυργίσκο.

Καλό είναι εδώ να επισημάνουμε πως τραυματίας είναι η και η Rosita. Ενώ και το πρόσωπο της Michonne, μετά το ξύλο που έφαγε από την σκουπιδιάρα πάνω στον πύργο που είχε ακροβολιστεί, δεν το λες ακριβώς για φίλημα. Επίσης, να τα λέμε αυτά, δεν βοήθησε καθόλου στη μάχη.

Μια μάχη που ήρθαν και καθάρισαν η Maggie και το Kingdom. Συγκεκριμένα στην αρχή είδαμε απλώς την Maggie να σκέφτεται να παρακούσει τις εντολές του Rick και να κατεβαίνει μαζί με τα παιδιά από το Hilltop στην Alexandria. Αφού πρώτα μας ενημερώσε ότι ο Gregory την έχει κάνει. Κάτι που σημαίνει ότι παίζει να έχει ήδη σφυρίξει ότι είναι αυτοί συνένοχοι (άρα ο Dwight είναι όντως αθώος). Και στη συνέχεια έκανε ακριβώς αυτό.

Το ίδιο που συνέβη και με την Carol (πολύ υποτονική η παρουσία της εδώ, την είδαμε βία 60 δευτερόλεπτα), που μάζεψε πρώτα τον Morgan από τον δρόμο και καπάκι βγήκε στο μονοπάτι του πολέμου παρέα με τους ιππότες του Kingdom, τον χοντρό σημαιοφόρο με το λάβαρο και, φυσικά, τον βασιλιά με την τίγρη δίπλα του.

Τι άλλο μένει να ειπωθεί; Ότι ο Eugene κυριολεκτικά γλίτωσε από του χάρου τα δόντια αφού ο Rick έδωσε εντολή στην Rosita, όταν ήρθε καβάλα στο φορτηγό ως απεσταλμένος του Negan, να πατήσει το κουμπί που πυροδοτούσε την βόμβα (την οποία, τελικά, οι Saviors είχαν ήδη εξουδετερώσει).  Και, στο τέλος, από την Lucille, αφού ο Negan τον υποψιάστηκε αμέσως ότι εκείνος κάτι έδωσε στη Sasha (αν και είναι ακατανόητο γιατί ο Dwight βρέθηκε υπεράνω υποψίας).

Ότι η αρχηγός των σκουπιδανθρώπων έχει πολύ νιονιό, αφού, όταν είδε ότι η μάχη χάνεται, έδωσε εντολή να πετάξουν καπνογόνα προκειμένου να εξαφανιστούν. Με χαρά θα τους συναντήσουμε μαζί την επόμενη σεζόν.

Ότι ο Negan, που έφυγε από την Alexandria με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού, έχει ήδη ετοιμάσει τον στρατό του για τον πόλεμο.

Και, τέλος, ότι ο Rick απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι εντελώς άχρηστος όσον αφορά τη στρατηγική. Καιρός να μπει και επίσημα η Maggie αρχηγός των πάντων.

Μια χαρά επεισόδιο. Μια χαρά χορταστικό φινάλε. Άντε, και του χρόνου σε ανώτερα.