REVIEWS

Η μιζέρια του ‘The Woods’ στο Netflix είναι εθιστική

Το 'The Woods' είναι μία ακόμα τηλεοπτική διασκευή του Harlan Coben που ξέρει ακριβώς τι κάνει. Στο Top 10 του ελληνικού Netflix αυτή τη στιγμή.

Στην εισαγωγική σκηνή του πολωνικού ‘The Woods’, ένας άνδρας με δάκρυα στα μάτια κοιτάει την κάννη ενός όπλου. «Τίποτα δεν επιβραδύνεται όταν κοιτάς επίμονα ένα όπλο», προλαβαίνει να πει μια φωνή πριν ακουστεί ο πυροβολισμός.

Το ‘The Woods’ είναι μέρος της ίδιας συμφωνίας του Netflix με τον συγγραφέα Harlan Coben για 14 από τα βιβλία του που μας έχει δώσει ως τώρα το ‘Safe’ και το ‘The Stranger’. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήταν τοποθετημένο στην Πολωνία αλλά στο Νιού Τζέρσεϊ αρχικά, αλλά αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι δημιουργίες του Coben προσφέρονται τόσο εύκολα για διασκευές. Τα μυστήριά του είναι ιντριγκαδόρικα χωρίς να είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, και οι πρωταγωνιστές τους αρκετά καθημερινοί ώστε να είναι προσβάσιμοι, με τις εσωτερικές διαμάχες όμως που θα τους κάνουν ενδιαφέροντες για τους περισσότερους από εμάς. Από τη στιγμή κιόλας που ο Coben δεν συνηθίζει να περιλαμβάνει κάποιον κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό σε ειδική σχέση με το περιβάλλον των ηρώων του, οι διασκευές του μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον πλανήτη. Το ‘Stranger’ για παράδειγμα, επίσης αρχικά στο Νιού Τζέρσεϊ, μεταφέρθηκε τηλεοπτικά στη Μεγάλη Βρετανία.

To ‘Woods’ συγκεκριμένα μοιράζεται μεταξύ Βαρσοβίας και μιας εφηβικής κατασκήνωσης στο δάσος, χωρίζεται χρονικά μεταξύ 2019 και 1994, και χρησιμοποιεί πολωνικά χιτ των ‘80s και ‘90s όπως το ‘Konstytucje’ του Lech Janerka για να μπούμε στο κλίμα της εποχής.

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Paweł Kopiński, ομαδάρχης κάποτε της κατασκήνωσης και ερωτευμένος με τη Laura, μία νεαρή κοπέλα που γίνεται συχνά στόχος για την εβραϊκή της καταγωγή, γίνεται στο περίπου μάρτυρας ενός εγκλήματος στην κατασκήνωση, όταν καταφεύγει στο δάσος για να μείνει μόνος του με τη Laura. Την επόμενη μέρα, τέσσερα άτομα από την κατασκήνωση έχουν εξαφανιστεί, ανάμεσά τους και η αδερφή του Paweł, αλλά μονάχα δύο από αυτά βρίσκονται νεκρά.

Ο Paweł (Grzegorz Damięcki), εισαγγελέας τη Βαρσοβία πλέον και οικογενειάρχης, δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ την απώλεια της αγαπημένης του αδερφής. Τώρα, η νέα περίπτωση δολοφονίας ενός άντρα που φαίνεται να είναι ο φίλος του που επίσης χάθηκε το ‘94, ξυπνούν ξανά οι ελπίδες του. Μπορεί η αδερφή του να ήταν κι αυτή ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια; Η Laura, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο και παντρεμένη πια, θα ανακατευτεί και αυτή στην υπόθεση και θα βρεθεί ξανά με τον Paweł μετά από δεκαετίες.

Το ‘Woods’ θα συνδεθεί σίγουρα με το γερμανικό ‘Dark’, κυρίως λόγω της μουντής αισθητικής του και του εφηβικού καστ. Όντως ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς βλέποντας τη σειρά είναι το πόσο καλογυρισμένη είναι. Ο Paweł Flis, ο διευθυντής φωτογραφίας της έξοχης ταινίας τρόμου ‘Demon’, έχει γυρίσει πανέμορφα, μελαγχολικά καρέ, σε απόλυτη συνέργεια με την αφήγηση της σειράς. Στο ‘Demon’ είχε διαχειριστεί έναν αδιάκοπο θρήνο που δεν ανακουφίστηκε ποτέ. Στο ‘Woods’ διαχειρίζεται τα ανεπίλυτα ζητήματα που θα ανακύψουν στη ζωή σου, όσο καλά και αν νομίζεις ότι τα έκρυψες κάτω από το χαλάκι.

the woods pawel laura

Οι ερμηνείες του Grzegorz Damięcki και της Agnieszka Grochowska, παράλληλα με αυτές του Hubert Milkowski και της Wiktoria Filus ως εφηβικές εκδοχές των πρωταγωνιστών, αποδίδουν πολύ καλά την ταραχώδη εξέλιξη των χαρακτήρων τους, κάνοντας πειστικά τη μετάβαση από ανέμελα παιδιά, σε τραυματισμένους εφήβους, και σε ταλαιπωρημένους τελικά ενηλίκους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια και καλή τη μιζέρια τους.

Το ‘Woods’ δεν είναι καινοτόμο. Σίγουρα, επίσης, θα μπορούσε να έχει λιγότερα επεισόδια από τα έξι που κυκλοφόρησαν. Σίγουρα όμως είναι τόσο εμβυθιστικό όσο χρειάζεται για να γίνει εύκολο binge.

Το ‘The Woods’ στριμάρει στο Netflix και είναι η δεύτερη ορίτζιναλ πολωνική σειρά της πλατφόρμας μετά το ‘1983’.

* Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’ και μια καραντίνα αργότερα, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Μετά από ένα χρονικό άλμα 3 μηνών, ολοκληρώνουμε την περιήγηση στον κόσμο της θρυλικής σειράς, αναλύοντας τα κυριότερα σημεία της 6ης σεζόν και το πολυσυζητημένο φινάλε.