ΒΙΒΛΙΟ

Τι κάνει τέλος πάντων ένας Barista;

Με αφορμή τον 2ο διαγωνισμό ροφήματος σοκολάτας 'Master Chocolate Barista 2016 by Nestle Chocolate' αποφασίσαμε να μιλήσουμε για μία απορία που κακά τα ψέματα όλοι κάπου κάπως κάποτε, έχουμε εκφράσει.

Κάθε φορά που ακούω τη λέξη barista, σκέφτομαι το Χρήστο Ιακώβου και το αλώβητο στο χρόνο ‘μπες κάτω από την μπάρα‘ του. Πράγματι, το ενδεχόμενο να βρίσκομαι εντελώς εκτός θέματος εκείνη την ώρα είναι εξαιρετικά ισχυρό ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω. Αν μου ζητούσε κάποιος να του φτιάξω μία λίστα με τους πιο αποπροσανατολιστικούς τίτλους επαγγελμάτων, τότε ο barista θα είχε δίχως αμφιβολία την πρωτιά. Και μεταξύ μας, ξέρεις ότι δεν υπερβάλλω.

*Ας κάνουμε ένα γρήγορο flashback στην πρώτη φορά που άκουσες αυτή τη λέξη και την εικόνα που έκανες χάρη σε αυτήν για να σου το αποδείξω. Τώρα ήρθες στα λόγια μου;

Ούτε που θυμάμαι πόσα ερωτηματικά άφησα να γεμίσουν το κεφάλι μου με την επαναλαμβανόμενη ατάκα ‘τι κάνει ο barista, ρε παιδιά’ να προηγείται αυτών σε μπολνταρισμένα, πλαγιαστά γράμματα. Κάθε φορά που στη συζήτηση ακουγόταν το συγκεκριμένο , εγώ έκανα την άρρωστη, την πάπια, πήγαινα τουαλέτα, χαζογελούσα με κάποιο ανύπαρκτο μήνυμα που δεν λάμβανα στο κινητό μου ή έπαιρνα την έκφραση του το Τζόι στο επεισόδιο με την εγκυκλοπαίδεια.

Δηλαδή, έκανα κάπως έτσι:

Τέλος πάντων, με την εφευρετικότητα μου να βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση και το θέμα του επαγγέλματος ενός barista παρότι πολλά υποσχόμενο να μη βρίσκεται ακόμη στα sos των συζητήσεων που γίνονται στην πόλη, πίστευα ότι δεν θα βρεθώ ποτέ στην απέναντι όχθη. Να πρέπει να απαντήσω εγώ δηλαδή στην ερώτηση που καιρό τώρα τριβέλιζε το μυαλό μου.

Πώς το είχε πει ο μεγάλος φιλόσοφος, ‘μηδένα προ του τέλους μακάριζε’; Ή μάλλον πώς το λέει ο σοφός λαός ‘μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις’, βρέθηκα ενώπιον παρέας που συζητούσε για τον περσινό διαγωνισμό Master Chocolate Barista της Nestlé Chocolate και συγκεκριμένα μίας κοπέλας που με μία ωραιότατη αφέλεια με ρώτησε αν ο barista είναι ένας μπουφετζής με ταλέντο.

Μου πήρε χρόνο μέχρι να της σφίξω το χέρι και να πνίξω την ντροπή μου μέσα στη υπέροχη ζεστή σοκολάτα στην οποία ο barista του μαγαζιού που βρισκόμασταν είχε την ιδέα να προσθέσει λίγο λικέρ (υπέροχη).  Φυσικά, μετά από εκείνη την ημέρα αποφάσισα να βγάλω επιτέλους τα ερωτηματικά από το κεφάλι μου και να μάθω ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο τύπος που κάποιοι αποκαλούν ως ‘απλό καφετζή’.

Ο barista είναι πράγματι καφετζής, αλλά καφετζής που έχει τελειώσει την Καλών Τεχνών της εστίασης. Είναι ο άνθρωπός σου στο κομμάτι του καφέ και των ροφημάτων γενικότερα καθώς είναι εκείνος που πρέπει να εμπιστευθείς όταν αναζητάς εκείνο το χαρμάνι που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου και όχι να πιεις απλώς έναν καφέ και είναι και  ο καλλιτέχνης που θα αμέσως μόλις διαλέξεις, θα κάνει την επιλογή σου όσο πιο ευπαρουσίαστη γίνεται.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί baristi ακολούθησαν το λεγόμενο 3o κύμα καφέ, γνωστό και ως ‘speciality coffee’, το οποίο αποτελεί την τελευταία τάση στο χώρο της καφεστίασης και ασχολείται με τον καφέ ακόμη πιο επισταμένα. Γνωρίζει τις φάρμες, τις περιοχές και τις συνθήκες καλλιέργειας, βιώσιμες και υπεύθυνες μεθόδους καλλιέργειας,  νέους τρόπους παρασκευής. Γενικότερα, όσο περισσότερο έχει εντρυφήσει στο θέμα προέλευσης και επεξεργασίας του καφέ ένας barista τόσο υψηλότερο coffeee expertise διαθέτει και άρα τόσο πιο ειδήμων θεωρείται στο χώρο του. 

Οι αρμοδιότητες ενός barista ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Αν θέλει κάποιος να ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα δεν αρκεί μόνο να ξέρει από καφέ και να έχει σταθερό χέρι. Χρειάζεται φαντασία και εφευρετικότητα. Και να μην επαναπαύεται ποτέ. Να ψάχνει καινούριες μυρωδιές, καινούριες γεύσεις, τρόπον τινά καινούριες αισθήσεις. 

 

Μπορεί να πάρει μπαχάρια, αλκοόλ, φρούτα, ξηρούς καρπούς και να τα αναμείξει με το πιο δυνατό χαρμάνι ή να τα περιχύσει στο κακάο την ώρα που αυτό ετοιμάζεται για τον πιο απαιτητικό πελάτη. Λευκή σοκολάτα με λικέρ από αμύγδαλο ή σκούρα σοκολάτα με τρίμμα από πάπρικα και ροζ πιπέρι (τα έχω δοκιμάσει και τώρα που γράφω τουρτουρίζει η γλώσσα μου από ηδονή). Μιας και αφορμή για το θέμα που συζητάμε σήμερα αποτέλεσε ο διαγωνισμός της Nestlé Chocolate ο οποίος παρεμπιπτόντως θα επαναλαμβάνεται και φέτος το Φεβρουάριο, θα ήθελα να μείνω κάπως στο θέμα της σοκολάτας και να πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιο φιλήδονο πράγμα από τη δοκιμή μίας ‘διαφορετικής’ ζεστής σοκολάτας.

Ναι, στη φωτογραφία βλέπεις το Στέλιο Παρλιάρο (ξέρεις κάποιον καλύτερο στο είδος να αξιολογήσει την επιτυχία ενός συνδυασμού στη σοκολάτα;) στον περσινό διαγωνισμό Master Chocolate Barista για τον οποίο ήρθε η ώρα να σου μιλήσω λίγο περισσότερο για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Ο πιο «γλυκός» διαγωνισμός λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, έδωσε τη δυνατότητα σε baristi από όλη την Ελλάδα να αποδείξουν τις δεξιότητες τους στην τέχνη της παρασκευής ροφημάτων σοκολάτας. Χάρη στην πρωτοτυπία των συνταγών τους, δέκα φιναλίστ ξεχώρισαν και διαγωνίσθηκαν στο μεγάλο τελικό ενώπιον τριμελούς κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο το γνωστό patissier Στέλιο Παρλιάρο. Αξιολογώντας τη γεύση, την εφευρετικότητα και το food styling η κριτική επιτροπή ανέδειξε τους δύο πρώτους Master Chocolate Baristi, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ελβετία για να μάθουν τα μυστικά του αγαπημένου ροφήματος μέσα από επισκέψεις σε κέντρα έρευνας & ανάπτυξης ροφημάτων της Nestlé και εξειδικευμένα εργαστήρια σοκολάτας.

 

*Οι Χρήστος Καβράκος, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρήστος Λουκάκης, Γιώργος Λουκάς & Στέλιος Ρουμελιώτης θα επιλέξουν μέσα από tasting των 15 συνταγών που θα προκριθούν από την πρώτη φάση τις 5 καλύτερες, οι οποίες θα διαγωνισθούν στην τελική φάση. Οι συγκεκριμένοι baristi θα αναλάβουν στη συνέχεια το ρόλο του trainer, επιλέγοντας ο καθένας έναν από τους πέντε φιναλίστ. Ο trainer θα μοιραστεί με τον διαγωνιζόμενο του μυστικά & tips και θα τον προετοιμάσει για το μεγάλο τελικό, που φέτος θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Επίσης, αν όντως είσαι barista, ελπίζω να μη με μίσησες πολύ που δεν ήξερα τι ακριβώς ‘σημαίνεις’.

Χωρίς να θέλω να σε καλοπιάσω για αυτό μου το ατόπημα, οφείλω να παραδεχτώ πριν κλείσω το σημερινό κείμενο, ότι ο συνδυασμός σοκολάτας με έναν άντρα που ξέρει πώς να την ‘διαχειρίζεται’ είναι ίσως η πιο αισθησιακή μίξη που μπορεί να υπάρξει. Και αυτή είναι μία άποψη που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των γυναικών.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου που θα διεξαχθεί ο τελικός του διαγωνισμού Master Chocolate Barista 2016 by Nestlé Chocolate, και πριν ευχηθώ δημιουργικότητα και καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, θέλω να ευχηθώ η επόμενη φορά που θα ασχοληθούμε με μία απορία, να συλλέγουμε τόσο γλυκιές πληροφορίες γύρω από αυτήν όπως η σημερινή.