ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τι Νύχτες Πρεμιέρας να δεις σήμερα: Πέμπτη 22/9

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Κάθε μέρα το PopCode θα ξεχωρίζει 5 ταινίες από το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας.

***

Μέρα 1η για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχει ήδη γίνει η πρεμιέρα με τη ‘Julieta’ του Pedro Almodovar (και σύντομα θα σου πούμε και πώς μας φάνηκε), έχει ήδη παιχτεί η πρώτη προβολή του ‘Blair Witch’ (για μεταμεσονύκτιο ζεσταματάκι) και τώρα περνάμε στο κυρίως πιάτο.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της σημερινής μέρας, Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου:

Κι αυτά είναι τα SOS μας:

Sausage Party

Ο εσχάτως woke af Seth Rogen κι ο Evan Goldberg του ‘Superbad’ ξαναχτυπούν με ένα κάφρικο animation που δύσκολα περιγράφεται. Η βασική ιδέα είναι ότι τα φαγητά ανακαλύπτουν ότι τα τρώμε. Μη σου τύχει τέτοια συνειδητοποίηση. Καλά δε τα περνάμε στην άγνοια του Matrix; (Ιντεάλ, 23.00)

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Κέρδισε προσκλήσεις για την αποψινή προβολή του ‘Sausage Party’

Remainder

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ μοιάζει εκπληκτικό φέτος κι από τα πιο αβανταδόρικα entries φαίνεται να είναι ετούτο το ‘φεστιβαλικός Nolan’ για έναν Λονδρέζο που χάνει τη μνήμη του και πληρώνει κόσμο να αναπαριστά στιγμές του παρελθόντος του για να θυμηθεί. Από τον video artist Omer Fast. Έχει και αρκετές επαναλήψεις που κάτι μας λέει ότι θα χρειαστούν για εμπέδωση. (Ιντεάλ, 20.15)

Nocturne

Τρεις άνθρωποι κρύβονται σε ένα υπόγειο πάρκινγκ μέχρι που ένα έγκλημα θα προκαλέσει την κατάρρευση. Όχι του πάρκινγκ, τη συμβολική. (Μπορεί και του πάρκινγκ.) Συμπαραγωγή Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το υπαρξιακό θρίλερ του Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου έχει για πρωταγωνιστή τον απολαυστικό Owen Till του ‘Game of Thrones’. Παρουσιάζεται σε μορφή work in progress, το οποίο είναι πάντα μπόνους για να μπορείτε μετά να πουλάτε μούρη ότι είδατε την ταινία πριν καν ολοκληρωθεί. (Όπερα 1, 22.00)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ταινίες που δε χάνουμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

Ασανσέρ για Δολοφόνους

Θα παίξουμε πολύ Louis Malle σε αυτά τα preview άρθρα, να το ξέρετε. Είναι γενικά εξαιρετική ιδέα και στην πράξη εξίσου εξαιρετική επιλογή ταινιών, ενδεικτική όλων των περιόδων του μεγάλου σκηνοθέτη. Και φυσικά η ρετροσπεκτίβα δε θα μπορούσε να ξεκινάει από αλλού, παρά από το εμβληματικό αυτό φιλμ νουάρ του 1958, μια από εκείνες τις ταινίες που αν μπορείς κάποια στιγμή να τις δεις στο σινεμά, ε, δες τες. (Δαναός 1, 20.00)

Διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους

Δε θα το προτείνουμε κάθε μέρα αυτό, αλλά το βάζουμε σήμερα που είναι το ξεκίνημα για να το έχεις υπόψη σου. Πάντα είναι όμορφη στιγμή το να είσαι στην αίθουσα όταν προβάλλονται οι επιλογές ταινιών μικρού μήκους. Αφενός, είναι πολλές ταινίες στην τιμή μίας κι ακόμα κι αν κάποια δε σου αρέσει, σύντομα θα φτάσει η επόμενη. Αφετέρου, είναι τέλειο γιατί βρίσκονται στην αίθουσα οι άνθρωποι της κάθε ταινίας και το κλίμα είναι πάντα φανταστικό. Το διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους απλώνεται σε 8 slots, σχεδόν καθημερινά δηλαδή στο Φεστιβάλ, και αξίζει όποτε σε βγάλει ο δρόμος σου, να τιμήσεις κάποιο εξ αυτών. Στη σημερινή επιλογή της πρώτης μέρας, να σημειώσουμε πως συμπεριλαμβάνεται και το ‘Έρικ’, για το οποίο έχουμε μιλήσει παλαιότερα στο PopCode συζητώντας με τους σκηνοθέτες του για το απίθανο θέμα του, την αναζήτηση δηλαδή του σωσία του Cantona. (Δαναός 1, 17.30 / Δαναός 2, 19/30)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη με τους σκηνοθέτες του ‘Έρικ’