2017, Christophe Ena, File/AP Photo
EXPLAINED

Τι συμβαίνει τελικά με το μοίρασμα των κωδικών στο Netflix

Πολύ σύντομα, οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί θα αποτελούν παρελθόν και το “love is sharing a password” που είχε υποσχεθεί κάποτε ο κολοσσός του streaming μοιάζει με ανέκδοτο.

Τον τελευταίο χρόνο, είναι γνωστό ότι το Netflix βρίσκεται σε μία διαδικασία αλλαγής πλεύσης, μία φάση γενικής αναθεώρησης των πραγμάτων προκειμένου να αντισταθμίσει τη μεγάλη απώλεια συνδρομητών και άρα εσόδων που καταγράφθηκε στα τέλη του 2021 και στα πρώτα τρίμηνα του 2022.

Στο πλαίσιο αυτού του restart και ενώ ο ανταγωνισμός ολοένα και γιγαντώνεται με την έλευση νέων, πολλά υποσχόμενων παικτών  (Apple TV και Disney +), το Netflix προχώρησε το περασμένο φθινόπωρο σε μία πιο οικονομική συνδρομή που περιλαμβάνει διαφημίσεις, ώστε να δελεάσει περισσότερους να εγγραφούν στην πλατφόρμα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Εισήγαγε σε συγκεκριμένες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Καναδάς) το «Βασικό πρόγραμμα με διαφημίσεις», που κοστίζει 6,99 δολάρια τον μήνα, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν πήγε καθόλου καλά όλο αυτό.

Όπως διευκρίνισε το The Verge, χρησιμοποιώντας στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Antenna, μόνο το 9% των νέων χρηστών στο Netflix στις ΗΠΑ επέλεξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά τον μήνα Νοέμβριο, ενώ μόνο το 0,1% των ήδη υπαρχόντων συνδρομητών άλλαξε τη συνδρομή του.

Αυτή ήταν η μία από τις δύο βασικές αλλαγές πολιτικής που γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το Netflix έχει στα σκαριά και στην εκπνοή του 2022 την εφάρμοσε έστω και σε περιορισμένη -και όχι παγκόσμια- κλίμακα. 

Η δεύτερη είναι η καταπολέμηση της κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασηςεκτιμάται ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως μοιράζονται τον κωδικό τους-, που θα είναι γεγονός μέχρι τα τέλη Μαρτίου και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους χρήστες.

Κάπως έτσι, ένα tweet του κολοσσού streaming από τα παλιά έγινε ξανά viral.

“Love is sharing a password” ανέβαζε το 2017 το Netflix. Τώρα, έχει απ’ ό,τι φαίνεται διαφορετική άποψη. Αυτό όμως που δεν έχει, τη στιγμή που απέχουμε σχεδόν ένα μήνα από την εφαρμογή της παύσης των κοινόχρηστων κωδικών και η οποία συζητιέται ήδη από πέρυσι, είναι μία επίσημη ανακοίνωση που να εξηγεί ξεκάθαρα πώς θα γίνει στην πράξη όλο αυτό, ποιοι θα είναι οι κανόνες και αν θα υπάρξει πράγματι το φημολογούμενο πρόσθετο κόστος (γύρω στα 2,5 με 3 ευρώ) για όσους θέλουν να συνεχίζουν να μοιράζονται κωδικούς μέσα στο ίδιο σπίτι· μόνο μία «κατά λάθος» διαρροή. 

Το έγγραφο που διέρρευσε online 

Δεδομένου ότι το Netflix γνωρίζει πολλά για σένα, από τις streaming συνήθειές σου, το τι βλέπεις μέχρι τις αναγνωριστικές συσκευές IDs και τις IP διευθύνσεις, που μπορούν να αποκαλύψουν την τοποθεσία σου αν δε χρησιμοποιείς VPN, μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα για να καταστείλει την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε κατά λάθος στο διαδίκτυο από την πλατφόρμα και εντοπίστηκε την 1η Φεβρουαρίου από τον ιστότοπο The Streamable. Σε αυτό περιγράφονταν αναλυτικά οι νέοι κανόνες για το μοίρασμα κωδικών που περιόριζαν τη χρήση αποκλειστικά και μόνο στο νοικοκυριό (όπως το αποκαλούν). 

Αναφερόταν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι: 

  • Θα συνδέεσαι μόνο με το Wi-Fi του σπιτιού σου και θα πρέπει να μπαίνεις στο Netflix τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στις συσκευές που χρησιμοποιείς διαφορετικά όσες συσκευές δεν χρησιμοποιούνται θα αποκλείονται.
  • Αν χρησιμοποιείς συσκευή εκτός του νοικοκυριού επανειλημμένα, το Netflix θα σου ζητήσει να επαληθεύσει τη συσκευή κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα αποστέλλεται στο email ή στον αριθμό τηλεφώνου σου και μέσα σε 15 λεπτά θα πρέπει να εισάγεις έναν κωδικό για να συνδεθείς.
  • Αν ταξιδεύεις και θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον λογαριασμό σου εκτός σπιτιού για παράδειγμα στην τηλεόραση του ξενοδοχείου ή σε ένα εταιρικό λάπτοπ, θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής προσωρινού κωδικού με ισχύ 7 ημερών.

Το The Streamable εντόπισε όλα τα παραπάνω στη σελίδα βοήθειας των χρηστών του Netflix στις ΗΠΑ και αφού έγιναν viral στο διαδίκτυο, το συγκεκριμένο έγγραφο αφαιρέθηκε. Η απάντηση του εκπροσώπου της πλατφόρμας ήταν άμεση στον ιστότοπο: «Για σύντομο χρονικό διάστημα, ένα κείμενο του κέντρου βοήθειας που περιέχει πληροφορίες που ισχύουν μόνο για τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού, κυκλοφόρησε κατά λάθος και σε άλλες χώρες».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στη Λατινική Αμερική έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τον περασμένο Οκτώβριο η επιπλέον χρέωση για το μοίρασμα των κωδικών.

Σύμφωνα με το Forbes, που προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Netflix για να λάβει εξηγήσεις σχετικά με τη διαρροή, έλαβε την ίδια απάντηση, ελαφρώς εμπλουτισμένη με παραπομπή σε ένα κοινής χρήσης έγγραφο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο και στο οποίο αναγράφονταν τα εξής: «Οι αλλαγές θα βελτιώσουν την εμπειρία θέασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των μελών να ελέγχουν ποιες συσκευές χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους.

Καθώς προωθούμε την επί πληρωμή κοινή χρήση, τα μέλη σε πολλές χώρες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να πληρώσουν επιπλέον εάν θέλουν να μοιραστούν το Netflix με άτομα με τα οποία δε ζουν στο ίδιο σπίτι. Όπως συμβαίνει σήμερα, όλα τα μέλη θα μπορούν να παρακολουθούν ενώ ταξιδεύουν, είτε σε τηλεόραση είτε σε φορητή συσκευή.

Το Netflix θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους χρήστες για τις επικείμενες αλλαγές».

Με τη διαδικασία του crackdown της κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης να ξεκινά τον Μάρτιο και όσο η ακριβής στρατηγική δεν καθορίζεται και δεν ανακοινώνεται επίσημα -δηλαδή δεν έχουμε καταλάβει αν θα σταματήσει εντελώς να υπάρχει το μοιράσμα ή απλά όποιος θέλει να έχει αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω-, η προ ημερών διαρροή είναι ουσιαστικά η μοναδική εικόνα που έχουμε σχετικά με το πώς θα μοιάζει αυτό το οριστικό τέλος στο μοίρασμα, που εκ πρώτης φαντάζει μάλλον περίπλοκο.