ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αυτά είναι τα 3 σποτάκια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 61ο Φεστιβάλ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, παρουσιάζει την μεγάλη μας κινηματογραφική ανάγκη μέσα από τα 3 φετινά του σποτάκια, σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου.

«Σε μια περίοδο φόβου και αβεβαιότητας, ήθελα να φτιάξω τρεις μικρές ιστορίες που να αφηγούνται την ιδέα ότι συνεχίζουμε να κάνουμε και να βλέπουμε σινεμά με κάθε τρόπο», λέει η σκηνοθέτης Σοφία Εξάρχου, που πριν λίγα χρόνια μας είχε δώσει ένα από τα εντυπωσιακά ντεμπούτα του σύγχρονου Ελληνικού σινεμά, με το ‘Park’.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο αναθέτει σε αξιοσημείωτους δημιουργούς την σκηνοθεσία των σποτ με τα οποία θα ανοίξει κάθε προβολή, και τα φετινά μίνι φιλμάκια, γυρισμένα από την Εξάρχου, αντικατοπτρίζουν αυτή ακριβώς τη δίψα μας για σινεμά μέσα κι από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Κατά τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε και να δούμε τα πάντα σαν από την αρχή.

To 61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 5-15 Νοεμβρίου.

Έτσι, βλέπουμε ένα σποτάκι στο οποίο μια νεαρή παρέα σινεφίλ παίζουν στο δικό τους χειροποίητο sci-fi διαμαντάκι, ένα σποτάκι όπου παρακολουθούμε τη γέννηση μιας αισθηματικής σκηνής αλλά από το πίσω μέρος της οθόνης, κι ένα τρίτο -το πιο όμορφο όλων, ίσως- όπου το φόκους περνά πια στους θεατές. Τους θεατές που απολαμβάνουν με σχεδόν βιωματικό τρόπο μια γκερίλα προβολή σε ταράτσες, καθένας και κάθε μία στο δικό τους χώρο, μα τελικά όλοι μαζί.

«Προσέγγισα το κάθε σποτ από μια διαφορετική οπτική γωνία», εξηγεί η Εξάρχου. «Το πρώτο είναι από τη μεριά των δημιουργών, αυτών που κατασκευάζουνε μια κινηματογραφική ταινία. Μια κωμική ιστορία για την ιδιαιτερότητα της κινηματογραφικής σύνθεσης, τη μαγεία, τη δυσκολία και την τρέλα της».

«Το δεύτερο σποτ είναι από τη μεριά των θεατών, για την εμπειρία της κινηματογραφικής θέασης».

«Και το τρίτο είναι αφιερωμένο σε όλα τα cinema geeks- στους σινεφίλ, τους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας», καταλήγει η σκηνοθέτης.

H Σοφία Εξάρχου ταξίδεψε με το ‘Park’, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, στο Φεστιβάλ του Τορόντο και του Σαν Σεμπαστιάν, όπου απέσπασε το Βραβείο New Directors. Κατά την κυκλοφορία του φιλμ στις Ελληνικές αίθουσες μας είχε μιλήσει εξηγώντας πώς ο εγκλεισμός παράγει βία και τι διεστραμμένο πιστεύει πως συμβαίνει στη Δύση. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην προετοιμασία της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινία της, ‘Animal’, το οποίο επιλέχθηκε στο L’ Atelier του Φεστιβάλ των Καννών τον Ιούνιο του 2020.

*Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 5-15 Νοεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, το Oneman θα καλύψει το μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός.