REVIEWS

Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει γι’ αυτό που θα δεις στο The Rehearsal

Για τον Nathan Fielder τα σενάρια είναι όλα πιθανά και για αυτό και δεν κολλάει πουθενά.

Το The Rehearsal είναι η καλύτερη και η πιο meta-κωμωδία εκεί έξω και είναι πιθανότερο να σε κάνει να κλάψεις απ’ το να γελάσεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ τι ωραία που θα ήταν να μπορούσες να πατήσεις “don’t save” στην πραγματική ζωή, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, και να γυρίσεις στο σημείο εκκίνησης, όπως κάνουμε στα παιχνίδια; 

Το The Rehearsal, η νέα docu-reality σειρά του Nathan Fielder, κάνει ακριβώς αυτό. Με λίγο Συνεκδοχή, Νέα Υόρκη μαζί. Για να μιλήσεις για το The Rehearsal πρέπει απλά να το έχεις δει. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει επαρκώς για αυτό που θα ακολουθήσει. Ούτε καν αν έχεις δει το Nathan for You, την προηγούμενη, υπέροχη δουλειά του Fielder.

Για αυτό και εμείς θα κάνουμε μία μικρή ρέπλικα του πρώτου επεισοδίου, προσπαθώντας να σου εξηγήσουμε ακριβώς αυτά που θα δεις.

Όλα στο The Rehearsal ξεκίνησαν από μία αγγελία στο Craigslist

Ο Nathan Fielder ανέβασε μία λακωνική αγγελία στο Craigslist. «Ευκαιρία για τηλεόραση. Υπάρχει κάτι το οποίο αποφεύγεις εδώ και καιρό; Καταχώρησε το βίντεό σου».

Στο πρώτο επεισόδιο του The Rehearsal βλέπουμε την απάντηση του Kor Skeet, ενός 50χρονου άνδρα που του αρέσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς γνώσεων. Είναι μέλος μίας trivia ομάδας μάλιστα, με την οποία σχετίζεται αυτό που αποφεύγει εδώ και καιρό.

Είχε πει ψέματα στην ομάδα ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master, ενώ στην πραγματικότητα έχει μόνο Bachelor. Το ψέμα του, τον κατατρώει εδώ και χρόνια και θέλει να πει σε όλους την αλήθεια. Αυτό που φοβάται όμως, είναι η αντίδραση ενός συγκεκριμένου μέλους του γκρουπ, της Tricia, για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να γίνει μέχρι και βίαιη αν μάθει την αλήθεια.

Ο Nathan λοιπόν του αποκαλύπτει ότι μπορεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να πει δηλαδή την αλήθεια χωρίς να χάσει τη φιλία της Tricia, αν κάνει πρόβα. Παρακινεί τον Kor να προσκαλέσει την Tricia σε μία βραδιά γνώσεων στο μπαρ που συχνάζουν. Το ραντεβού κλείνει και το μόνο που χρειάζεται είναι ο Kor να κάνει πρόβα για τη μεγάλη βραδιά.

Η πρόβα όμως δεν περιορίζεται μόνο στον διάλογο που θα έχει με την Tricia. Η πρόβα θα γίνει σε ένα ακριβές αντίγραφο του μπαρ, το οποίο ο Nathan έστησε μέσα σε μία αποθήκη. Ο Kor θα προβάρει τη μεγάλη συζήτηση, με μία ηθοποιό που την έχει γνωρίσει και μελετήσει ώστε να μιλάει και να συμπεριφέρεται όπως η Tricia.

Τα πάντα θα είναι υπολογισμένα και μετρημένα, ακόμα και οι θέσεις που θα καθίσουν στο μπαρ, οι παραγγελίες, τα αστεία του Kor που θα σπάσουν τον πάγο και όλοι οι πιθανοί τρόποι που η Tricia θα απαντήσει στην εξομολόγησή του.

Έτσι, όταν φτάσει η μεγάλη μέρα δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα αρνητικής έκβασης, αφού όλα τα πιθανά σενάρια έχουν προβαριστεί αναρίθμητες φορές.

Τα γκεστάλτ είναι πολλά

Αυτό όμως είναι μόνο ένα από τα γκεστάλτ των όσων συμβαίνουν στο The Rehearsal. Εκτός από τις πρόβες που κάνει ο Kor για την επικείμενη συνάντησή του με την Tricia, και ο ίδιος ο Nathan Fielder προβάρει με έναν ηθοποιό τις συναντήσεις του με τον Kor.

Ενορχηστρώνει καταστάσεις που θα κάνουν τους δυο τους να συνδεθούν, για να τον εμπιστευτεί ο Kor, και σκηνοθετεί περιστατικά που θα του περιορίσουν το άγχος για τη μεγάλη βραδιά.

Στη θέα όλου αυτού του μεγαλουργήματος μένεις να αναρωτιέσαι αν παρακολουθείς κωμωδία, ντοκιμαντέρ, ριάλιτι, ψυχολογικό πείραμα, αν αυτό που βλέπεις είναι αλήθεια ή ψέματα, αν ο Nathan Fielder είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Το τελευταίο μάλιστα φαίνεται να απασχολεί και τον ίδιο, και φυσικά το κάνει πρόβα. Τα υπόλοιπα, αξίζει να τα ανακαλύψεις μόνος σου, βλέποντας τη σειρά. Καμία περιγραφή δεν είναι ικανή να μεταδώσει το μεγαλείο της.