ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το 1883 είναι το επικό γουέστερν που δεν ήξερες ότι έψαχνες

Το «βάρβαρο» prequel του bestseller Yellowstone είναι ιδανικό για όσους νομίζουν ότι έχουν ξεπεράσει το «καουμπόηδες και Ινδιάνοι» στάδιο της ζωής τους.

Δεν ξέρω γιατί και πως, αλλά το 1883 έχει γίνει από το πουθενά η νέα τηλεοπτική εμμονή μου. Εκείνη η «Άγρια Δύση» σειρά, κάθε επεισόδιο της οποίας περιμένω καρτερικά να δω.

 

Και σκέψου ότι ούτε το αδελφάκι του, το -σούπερ επιτυχημένο όσον αφορά την τηλεθεάση- Yellowstone με τον Kevin Costner (αυτό με τους ραντσέρηδες στη σύγχρονη Μοντάνα που έχουν τα δικά τους οικογενειακά προβλήματα με καταπατητές και τους ινδιάνους του γειτονικού καταυλισμού) έχω καταφέρει ποτέ να δω.

Ούτε το συγκεκριμένο τηλεοπτικό-κινηματογραφικό υποείδος, αυτό του γουέστερν, είναι στα αγαπημένα μου- από τότε τουλάχιστον που τελείωσα το λύκειο και μετά.

Τι θα δεις στο 1883

 

Μιλάμε για το επικό ταξίδι ενός καραβανιού μεταναστών-αποίκων από την Ευρώπη που προσπαθεί να φτάσει από το Fort Worth στο Τέξας στη γη της επαγγελίας που για αυτούς αποτελεί η «αγνή και παρθένα» Μοντάνα.

Έχοντας στην πορεία να αντιμετωπίσουν ληστές, και άλλους λήστες, Ινδιάνους, και άλλους Ινδάνους, την πείνα, αρρώστιες και -τον μεγαλύτερο εχθρό από όλους- τα ορμητικά ποτάμια που πρέπει να διασχίσουν.

Πρωταγωνιστής εδώ (στην ουσία, όχι στα χαρτιά) είναι ο «γεννήθηκα για τέτοιους ρόλους» 77χρονος Sam Elliott. Εκείνος ο σκληροτράχηλος και αυτοκτονικός (επειδή πέθανε μόλις η γυναικά και η κόρη του από ευλογιά) βετεράνος αξιωματικός του στρατού ο οποίος, μαζί με το μουστάκι του και τον βοηθό του (επίσης βετεράνος του εμφυλίου-πειστικός εδώ ο Garrett που έπαιζε τον βοηθό σερίφη στο Sons of Anarchy), είναι οι έμπειροι οδηγοί του καραβανιού.

Ο ρόλος έκπληξη του Tim Μcgraw

Εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τουλάχιστον οι μισοί άποικοι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους. Εκείνοι που, κατανοώντας τους άγριους νόμους της Άγριας Δύσης, δεν διστάζουν να «καταδικάσουν» σε θάνατο όποιον είναι άρρωστος, κλέφτης ή δεν τους ακούει, προκειμένου να σώσουν τους πολλούς.

Εξίσου σκληροτράχηλος είναι και ο έτερος πρωταγωνιστής της σειράς, ο -βετεράνος του πολέμου (από την πλευρά των νότιων αυτή τη φορά) James Dutton, προπάππους του κεντρικού χαρακτήρα του Yellowstone (ουσιαστικά βλέπουμε πως κατέληξε η οικογένεια να φτιάξει το ράντσο), που δέχεται να συμπορευτεί -εκείνος και η οικογένειά του- με το καραβάνι χωρίς να αποτελεί ποτέ ουσιαστικά μέρος του.

Ένας ρόλος που απογειώνει απρόσμενα ο σούπερσταρ της country Tim Μcgraw, την σκληρόπετση γυναίκα του οποίου υποδύεται η -επίσης σουπερσταρ- Faith Hill που είναι και σύζυγος του στην πραγματικότητα εδώ και 25 χρόνια.

Οι σούπερ guest star παρουσίες

Δυο από τους επώνυμους που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο project που επίσης έχει δικαίωμα να «κοκορεύεται» για τις guest star εμφανίσεις του Billy Bob Thorton ως ο αδέκαστος σερίφης και των Tom Hanks και Rita Wilson ως στρατηγού και ιδιοκτήτριας καταστήματος αντίστοιχα.

Το δικό μας entry point σε αυτόν τον κόσμο είναι η αθώα ματιά της έφηβης επαναστάτριας κόρης του Dutton, την ξανθομαλλούσας Isabel May (Alexa & Katie, Young Sheldon), που γοητεύεται από την άναρχη ελευθερία της άγριας φύσης. Μαθαίνοντας, πολύ σύντομα και πολύ μικρά, ότι εδώ ο θάνατος και η λύπη καραδοκούν κυριολεκτικά πίσω από κάθε πέτρα.

Αυτή η σκληρότητα των χαρακτήρων και των βγαλμένων από την πραγματικότητα καταστάσεων (όπως το κοριτσάκι που πεθαίνει από δάγκωμα οχιάς ενώ είχε πάει να κάνει την ανάγκη της πίσω από ένα δέντρο, ο πατέρας που καταπλακώνεται από μια ρόδα κάρου, η χήρα που αυτοκτονεί), σε συνδυασμό με τις επικολυρικές εικόνες μιας θάλασσας από γρασίδι, είναι που τελικά αποτελεί το μυστικό της σειράς.

Εκείνο το χαρακτηριστικό του 1883, ο ωμός ρεαλισμός, που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό ήδη από το πρώτο επεισόδιο. Ένας ρεαλισμός που χαρακτηρίζει συνολικά τον βίο και πολιτεία του δημιουργού της σειράς (καθώς και του Yellowstone), τoυ Taylor Sheridan που ίσως θυμάσαι -ως ηθοποιό- στον ρόλο του David Hale στο Sons of Anarchy.

Αν και πιο σχετική πληροφορία εδώ είναι ότι έχει γράψει το σενάριo για τα Sicario και έχει σκηνοθετήσει και το νέο-γουέστερν Wind River με τους Jeremy Renner και Elizabeth Olsen.

Το ομολογώ ότι το voice over δεν είναι πάντοτε εξίσου αποτελεσματικό ή ενδιαφέρον. Το ομολογώ ότι ο δημιουργός της σειράς έχει όντως, όπως τον κατηγορούν, την τάση να εξυμνεί τις γυναίκες μόνο όταν αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο ή επιδεικνύουν μάτσο χαρακτηριστικά.

Το ομολογώ ότι το 1883 μοιάζει να είναι βγαλμένο από άλλη -πιο μάτσο- εποχή με χαρακτήρες που προτιμούν να μιλούν με μουγκρητά. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό είναι το καραβάνι του Sam Elliott. Ενός ηθοποιού το βλέμμα του οποίου αξίζει 1.000 λέξεις. Οπότε απλώς κάτσε και απόλαυσε την -όχι και τόσο άνετη- βόλτα.