ΘΕΑΤΡΟ

Το ‘Αλίμονο στους Νέους’ είναι η ωραιότερη αναβίωση ελληνικής ταινίας

Στο θέατρο Coronet, o Γιώργος Γαλίτης και η Νεφέλη Κουλούρη σε ταξιδεύουν στην Αθήνα των 60s.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς μεταφορές αγαπημένων ελληνικών ταινιών στο θέατρο. Αυτό δεν είναι κάτι περίεργο, αφού πολλές από αυτές τις ταινίες ήταν αρχικά θεατρικά έργα. Μία από τις πιο ωραίες ελληνικές ταινίες είναι το ‘Αλίμονο στους Νέους’, το οποίο ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Coronet.

Παρόλο λοιπόν, που πολλές ελληνικές ταινίες υπήρξαν πρώτα ως θεατρικά κείμενα, εμπεριέχεται πάντα το ρίσκο της σύγκρισης με την ταινία. Ειδικά όταν πρόκειται για μία ταινία με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Χορν και τη Μάρω Κοντού το ρίσκο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ο Γιώργος Γαλίτης με τη Νεφέλη Κουλούρη όμως όχι μόνο στέκονται αντάξιοι του βάρους των ρόλων τους, αλλά και τους κάνουν δικούς τους.

Το ‘Αλίμονο στους Νέους’ γράφτηκε από τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο αρχικά για το θέατρο. Η υπόθεση αποτελεί παραλλαγή του μύθου του Φάουστ, και δεν το κρύβει. Όταν ο ηλικιωμένος Ανδρέας συνομιλεί με τον φίλο του Αγησίλαο, του λέει πόσο θα ήθελε να συναντήσει τον διάβολο όπως στο ‘Φάουστ’ και να ανταλλάξει την ψυχή του για τα νιάτα. Τον ρόλο του Ανδρέα έπαιζε στο θέατρο ο Δημήτρης Χορν, όταν όμως ήταν να γυριστεί η ταινία ο Φίνος θεωρούσε τον Χορν αντιεμπορικό και πρότεινε τον ρόλο στον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ο Ηλιόπουλος αρνήθηκε και ο Σακελλάριος έκανε ο ίδιος την παραγωγή με τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, και πρωταγωνιστή τον Χορν.

Γυρνώντας τώρα στο Coronet, το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει πριν καν ακόμα αρχίσει η παράσταση, είναι τα πολύ όμορφα σκηνικά. Αρχικά βρισκόμαστε στο καθιστικό του Ανδρέα. Έρχεται ο Αγησίλαος ο φίλος του και ενώ συζητούν για αρρώστιες και θανατικά έρχεται η δροσερή Ρίτα, την οποία καλοβλέπουν και οι δύο.

Στην πρώτη πράξη, γνωρίζουμε όλους τους ήρωες της ιστορίας. Οι ηθοποιοί είναι όλοι γνώριμοι στο κοινό. Ο πρωταγωνιστής, Γιώργος Γαλίτης, με χρόνια παρουσία στην τηλεόραση από τους ‘Διαπλεκόμενους’ μέχρι τα ‘Μυστικά της Εδέμ’, αλλά και στο θέατρο. Ένας από τους συμπαθέστερους ηθοποιούς της τηλεόρασης, που στο ‘Αλίμονο στους Νέους’ πραγματικά σε εντυπωσιάζει με το ατελείωτο μπρίο του.

Η πρωταγωνίστρια, Νεφέλη Κουλούρη, είναι γνωστή από τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη σειρά ‘Πέτα τη φριτέζα’ στον Αντ1. Στον ρόλο της ως Ρίτα, καταφέρνει να σου μεταδώσει όλο εκείνο τον ρομαντικό αέρα μιας περασμένης εποχής και να σε περάσει από το συναίσθημα της απόλυτης ευτυχία σε εκείνο της απόλυτης απόγνωσης. Έχει εξιδανικεύσει τον έρωτα, όπως πολλοί έχουμε εξιδανικεύσει την Ελλάδα των 60s, η πραγματικότητα όμως την προσγειώνει. Νιώθεις μαζί με τη Ρίτα το αδιέξοδό της, το οποίο ενισχύεται από την επεμβατικότητα της μητέρας της.

Τον ρόλο της μητέρας της Ρίτας, υποδύεται η Φωτεινή Ντεμίρη, γνωστή στο κοινό και ως η Κανέλλα από το ‘Καφέ της Χαράς‘. Επεμβατική, αυταρχική και συμφεροντολόγα, η κυρία Ελένη μαζί με τον Αγησίλαο μπαίνουν εμπόδιο στον έρωτα των δύο φτωχών νέων. Στον ρόλο του Αγησίλαου, ο Κοσμά Ζαχάρωφ, ο οποίος έχει επίσης χρόνια παρουσίας στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Μία από τις πιο ωραίες εκπλήξεις της παράστασης, είναι η συμμετοχή του Σπύρου Μπιμπίλα σε διάφορους αναπάντεχους ρόλους σε όλη τη διάρκεια του έργου. Κάθε φορά που τον βλέπεις με δυσκολία συγκρατείς τα γέλια σου.

Ένα πολύ ωραίο στοιχείο του να βλέπεις μία παράσταση που έχεις ξαναδεί σε ταινία, είναι ότι προσέχεις λεπτομέρειες που δεν πρόσεχες παλιά. Ατάκες, κρυμμένα αστεία και νοήματα, και πληροφορίες, που ίσως δεν είχες παρατήρησει. Η Πλάκα, στην οποία είναι το δώμα που νοικιάζουν η Ρίτα και η μητέρας της στον Ανδρέα, τότε ήταν φτωχογειτονιά. Προσωπικά δεν θυμόμουν ότι η δράση του ‘Αλίμονο στους Νέους’ είναι τοποθετημένη στην Πλάκα (εδώ πάλι πρέπει να αναφέρουμε τα πολύ όμορφα σκηνικά της παράστασης για την αποτύπωση της Πλάκας). Αυτό με έκανε να σκέφτομαι το πόσο αλλάζουν οι καιροί όχι μόνο κοινωνικά, αλλά ακόμα και στη μορφολογία της πόλης. Άλλα πάλι μένουν ίδια, όπως η νοσταλγία των νιάτων.

Το ‘Αλίμονο στους Νέους’ είναι μία παράσταση που θα ευχαριστηθείς πραγματικά.

Χρήσιμες Πληροφορίες

CORONET THEATER
Φρύνης 11, Παγκράτι, 11634 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7012123 – 210 7012511

Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια: 12-15 στο viva.gr

Οι θεατές του Θεάτρου CORONET μπορούν να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στο Parking Αυτοκινήτων παραπλεύρως του θεάτρου, με είσοδο από την οδό ΑΣΠΑΣΙΑΣ 5 (Εμπορικό Κέντρο Athens Millenium), σε προνομιακή τιμή με την επίδειξη του εισιτηρίου.