REVIEWS

Το Blow the Man Down είναι ένα κρυμμένο διαμάντι στο Amazon Prime

Το Blow the Man Down του Amazon Prime είναι το Fargo των αδελφών Coen, απλά με αστακούς.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο streaming πια. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες στο Netflix, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δεν θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα ξεδιαλέγουμε ένα ναυτικό νουάρ από το Amazon Prime που σου ξέφυγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

AMAZON PRIME PICK OF THE WEEK:

Η εναρκτήρια σεκάνς του Blow the Man Down στο Amazon Prime παρουσιάζει τους ψαράδες ενός παραθαλάσσιου οικισμού του Maine να εργάζονται σκληρά με τα δίχτυα τους, τραγουδώντας μία συναρπαστική απόδοση του τραγουδιού ναυτικών από τον 19ο αιώνα που δίνει στην ταινία τον τίτλο της.

Τα shanties όπως ονομάζονται παραδοσιακά τα τραγούδια των ναυτικών, επιστρέφουν ξανά και ξανά στην ταινία του Amazon Prime, προσδίδοντας αέρα αρχαιοελληνικού Χορού φτιαγμένου από φανελοφόρους άνδρες στη νουάρ ιστορία που έστησαν η Bridget Savage Cole με τη Danielle Krudy. Είναι ένα είδος που διαχρονικά έχει χλευαστεί αρκετά, όμως στα σωστά χέρια μπορεί να γίνει φοβερά υποβλητικό, με απροσδόκητα μεγάλη συναισθηματική απήχηση. Αυτό που συμβαίνει στο μεταξύ ενδιάμεσα των τραγουδιών είναι σκοτεινό και λεπτοδοσμένο – στιγμές βίας που ωθούνται στο χιούμορ, ένταση που σιγοβράζει, μία ταινία που ευδοκιμεί καλύτερα όταν βυθίζεται σε συγκεκριμένες στιγμές παραλογισμού.

Οι αδερφές Connolly, η Priscilla (Sophie Lowe) και η Mary Beth (Morgan Saylor) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον θάνατο της μητέρας τους, όταν η μικρότερη από τις δύο αναγκάζεται να προβεί σε μία πανικόβλητη πράξη αυτοάμυνας που θα οδηγήσει τις δυο τους στο να καλύψουν μία σκηνή εγκλήματος. Μέσα στην απελπισία τους θα χρειαστεί να καταφύγουν στο σκιώδες, κρυφό μέρος της πόλης, όπου θα μάθουν μάλιστα και ότι η νεκρή τους μητέρα συμμετείχε στο στήσιμό του.

Στο μεταξύ η Enid της Margo Martindale – η ιδιοκτήτρια του τοπικού οίκου ανοχής – πρέπει και αυτή να προσέχει καθώς οι αυτοδιορισμένοι φρουροί της πόλης, οι απολαυστικές June Squibb, Marceline Hugot, και Annette O’Toole, προσπαθούν να βάλουν τέλος στους παράνομους επιχειρηματικούς δεσμούς της.

Με στόχο τη μαύρη κωμωδία ενός Fargo, οι δημιουργοί έχουν φτιάξει μία ταινία που αρχικά είναι τόσο κρύα όσο η περιοχή στην οποία κατοικούν οι χαρακτήρες της, με μία μπλαζέ προσέγγιση για τη βία και την επιμονή να παίρνει αποστασιοποιημένη θέση για τον βαρετό τρόπο ζωής των ανθρώπων του Maine. Ακριβώς όμως τη στιγμή που νομίζεις ότι η ταινία θα παραμείνει απλώς μία απόγονος των Coen, αρχίζει να κάνει δηλώσεις για τη σημασία του να μην κάνουμε τα στραβά μάτια, για τις δυναμικές σε μία μικρή πόλη και στην οικογένεια, αλλά και κάτι πιο ζεστό για την κληρονομιά που μπορούν να αφήσουν μεγαλύτερες, σοφές γυναίκες, όλες τους έχοντας δει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να ξέρεις.

Το Blow the Man Down κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας – και αναλογικά με τις συνθήκες της περιόδου για το σινεμά είχε αποκτήσει σημαντικό online buzz – αλλά πριν αναλάβει το Amazon Prime τη διανομή του, το πολυμήχανο σενάριο της Cole και της Krudy είχε προλάβει να κερδίσει το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Tribeca.