© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΑΙ

Tο ChatGPT έγραψε τραγούδι σε στυλ Nick Cave. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι τελείως χάλια.

Μέχρι στιγμής σημειώστε «1» στη μάχη ανάμεσα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Ή μήπως όχι;

«Η αντιγραφή ως παρωδία». Αυτά είναι τα καθόλου κολακευτικά λόγια που χρησιμοποίησε ο Nick Cave ώστε να περιγράψει με λίγες λέξεις τα συναισθήματά του για τους στίχους που έφτασαν στο email του. Ήταν η απάντηση στο μήνυμα ενός ενθουσιώδους fan, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί με τον Αυστραλό καλλιτέχνη την ανακάλυψή του: ζήτησε από το ChatGPT να γράψει ένα τραγούδι σε στυλ Cave και εκείνο το έκανε. Το αποτέλεσμα δεν το δικαίωσε – τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τον τελευταίο.

Πώς όμως φτάσαμε να μιλάμε για το AI και μάλιστα σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης; Το ChatGPT μπήκε εδώ και λίγους μήνες πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα που δίνει είναι τόσο εντυπωσιακά, ώστε η πρώτη -φυσιολογική- αντίδραση να κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στον θαυμασμό, το δέος και ίσως τον τρόμο.

Είναι ακόμα λίγο δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το νέο αυτό εργαλείο που φιγουράρει σχεδόν καθημερινά πια στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Αν έπρεπε να το περιγράψουμε χωρίς να τηρούμε επιστημονικούς όρους θα το ονομάζαμε ψηφιακό αρθρογράφο. Ένα ψηφιακό εργαλείο που γράφει ή μάλλον απαντά σε όσα του ζητάς.

Αν έπρεπε πάλι να κινηθούμε πιο κοντά σε έναν επιστημονικό ορισμό θα λέγαμε ότι είναι ένα τρομερά εξελιγμένο chatbot (καμία σχέση με τα bots των chats που έχουμε συνηθίσει). Ή αλλιώς ένα λογισμικό που εκτελεί κάποιες λειτουργίες μιμούμενο -όσο το δυνατόν καλύτερα- τον ανθρώπινο λόγο.

Ναι, με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Γιατί λοιπόν έχει διαφορετική άποψη ο Nick Cave;

Αποκαθηλώνοντας το ChatGPT

“I am the sinner, I am the saint / I am the darkness, I am the light / I am the hunter, I am the prey / I am the devil, I am the savior”. Αυτοί είναι οι στίχοι που «σκάρωσε» το chatbot, όταν του ζητήθηκε να μιμηθεί τον Nick Cave. Ειλικρινά, αν σου έλεγαν ότι οι στίχοι προέρχονται από τον νέο δίσκο του εμβληματικού για τη σύγχρονη μουσική Αυστραλού θα σου φαινόταν περίεργο; Προσωπικά, μου ακούγονται απόλυτα ταιριαστοί. Άλλωστε, κουβαλούν κάτι από τη μαυρίλα της Παλαιάς Διαθήκης - τη βασική πηγή έμπνευσης του Cave, δηλαδή. «Αρκεί να πω ότι δε νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό γύρω από αυτήν την τεχνολογία», έγραψε απαντώντας στον fan του. «Καταλαβαίνω πως το ChatGPT βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά ίσως αυτός να είναι και ο αναδυόμενος τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης – ότι θα βρίσκεται για πάντα στα σπάργανα, καθώς θα πρέπει πάντα να προχωρά μπροστά, και η κατεύθυνσή της θα είναι πάντα προς τα εμπρός, πάντα πιο γρήγορη». Αν κάποιος ήθελε να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, γιατί είναι τόσο σίγουρος για τη διαφαινόμενη αποτυχία; O Cave όμως δεν είπε μόνο αυτά. ««Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω, δεν μπορεί να επιβραδύνει, καθώς μας οδηγεί προς ένα ουτοπικό μέλλον ή προς μία ολοκληρωτική καταστροφή. Ποιος μπορεί να προβλέψει σε πιο από τα δύο; Ωστόσο, αν κρίνουμε από το τραγούδι, δεν τα πάει και τόσο καλά. Η Δευτέρα Παρουσία βρίσκεται καθ’ οδόν. Αυτό το τραγούδι είναι τελείως χάλια». Ναι, η ετυμηγορία του διάσημου συνθέτης/ερμηνευτή/τραγουδοποιού είναι απόλυτα καταδικαστική. Είναι όμως ο καλύτερος και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το πώς ακριβώς του φαίνονται κάποιοι «δικοί» του στίχοι που δε γράφτηκαν όμως από αυτόν. Άλλωστε, ο Nick Cave δεν έμεινε μόνο εκεί. Εξήγησε αρκετά αναλυτικά το πόσο επίπονη είναι η δημιουργική διαδικασία για έναν καλλιτέχνη, το πώς πρέπει κανείς να παλέψει με τις δικές του ανασφάλειες, τη δική του αίσθηση κινδύνου, τη μικρότητά του απέναντι στο συναίσθημα μία ξαφνική και σοκαριστικής (προσωπικής) ανακάλυψης. Για το πώς, δηλαδή, πρέπει να αφήσει πάνω στο χαρτί το αίμα του και τον κόπο του, έτσι ώστε ο ακροατής να αναγνωρίσει την υπογραφή του. © Eduardo Verdugo / AP

“I am the sinner, I am the saint / I am the darkness, I am the light / I am the hunter, I am the prey / I am the devil, I am the savior”. Αυτοί είναι οι στίχοι που «σκάρωσε» το chatbot, όταν του ζητήθηκε να μιμηθεί τον Nick Cave. Ειλικρινά, αν σου έλεγαν ότι οι στίχοι προέρχονται από τον νέο δίσκο του εμβληματικού Αυστραλού θα σου φαινόταν περίεργο; Προσωπικά, μου ακούγονται απόλυτα ταιριαστοί. Άλλωστε, κουβαλούν κάτι από τη μαυρίλα της Παλαιάς Διαθήκης – τη βασική πηγή έμπνευσης του Cave, δηλαδή.

«Αρκεί να πω ότι δε νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό γύρω από αυτήν την τεχνολογία», έγραψε απαντώντας στον fan του. «Καταλαβαίνω πως το ChatGPT βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά ίσως αυτός να είναι και ο αναδυόμενος τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης – ότι θα βρίσκεται για πάντα στα σπάργανα, καθώς θα πρέπει πάντα να προχωρά μπροστά, και η κατεύθυνσή της θα είναι πάντα προς τα εμπρός, πάντα πιο γρήγορη».

Αν κάποιος ήθελε να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, γιατί είναι τόσο σίγουρος για τη διαφαινόμενη αποτυχία; O Cave όμως δεν είπε μόνο αυτά. ««Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω, δεν μπορεί να επιβραδύνει, καθώς μας οδηγεί προς ένα ουτοπικό μέλλον ή  προς μία ολοκληρωτική καταστροφή. Ποιος μπορεί να προβλέψει σε πιο από τα δύο; Ωστόσο, αν κρίνουμε από το τραγούδι, δεν τα πάει και τόσο καλά. Η Δευτέρα Παρουσία βρίσκεται καθ’ οδόν. Αυτό το τραγούδι είναι τελείως χάλια».

Ναι, η ετυμηγορία του διάσημου συνθέτη/ερμηνευτή/τραγουδοποιού είναι απόλυτα καταδικαστική. Είναι όμως ο καλύτερος και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το πώς ακριβώς του φαίνονται κάποιοι «δικοί» του στίχοι που δε γράφτηκαν όμως από αυτόν.

Άλλωστε, ο διάσημος καλλιτέχνης δεν έμεινε μόνο εκεί. Εξήγησε αρκετά αναλυτικά το πόσο επίπονη είναι η δημιουργική διαδικασία για έναν καλλιτέχνη, το πώς πρέπει να παλέψει με τις δικές του ανασφάλειες, τη δική του αίσθηση κινδύνου, τη μικρότητά του για να βρεθεί μπροστά σε μία σοκαριστική (προσωπική) ανακάλυψη. Για το πώς, δηλαδή, πρέπει να αφήσει πάνω στο χαρτί το αίμα του και τον κόπο του, έτσι ώστε ο ακροατής να αναγνωρίσει την υπογραφή του.

Τάδε έφη, Nick Cave. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, σημειώστε «1» στη μάχη ανάμεσα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Ή μήπως όχι;