ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το COSMOTE HISTORY κλείνει 5 χρόνια και υπόσχεται τα σπουδαιότερα για το μέλλον

Το μοναδικό κανάλι με ντοκιμαντέρ για την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό έχει ήδη φέρει εκατοντάδες ώρες πρωτότυπου τηλεοπτικού προγράμματος και σχεδιάζει τη συνέχεια με ξεκίνημα το αφιέρωμα στο ‘21.

Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το COSMOTE History HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη κι έθιμά της. Σε αυτή την πορεία έγινε το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 100 παραγωγές και πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού.

«Δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης για τη συμπλήρωση 5 χρόνων του καναλιού. Δηλώνοντας ταυτόχρονα περηφάνια για το γεγονός πως έχει συμβάλλει ώστε ακόμα και η νέα γενιά να γνωρίσει καλύτερα διάφορες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι άνθρωποι του COSMOTE History τόνισαν το πώς το εγχείρημα ξεκίνησε ως κάτι οργανικό και παθιασμένο παρά εξαρχής εμπορικά στοχευμένο. Μέσα από το μέχρι σήμερα περιεχόμενο του καναλιού προκύπτει εξάλλου μια τέτοια σχέση δημιουργικότητας, μέσα από συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Μεταξύ αυτών, η ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επιστήμη και τα σημαντικά ανθρώπινα επιτεύγματα, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα.

Πολύ σημαντική επίσης και η αναγνώριση: Πολλές από τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές του καναλιού έχουν εξάλλου αποσπάσει μεγάλα βραβεία σε διαθνή Φεστιβάλ, από τη Θεσσαλονίκη ως το Βερολίνο. Η συμπαραγωγή Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες θυμίζουμε πως είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα 92α Όσκαρ. (Η ταινία είχε τιμηθεί και με βραβείο Ίρις πέρυσι, με αφορμή το οποίο είχαμε μιλήσει και με τη σκηνοθέτη.) Ακόμα, το COSMOTE History παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρώτη του συμπαραγωγή με το National Geographic, με τίτλο Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη θερμή ανταπόκριση που είχε η ελεύθερη μετάδοση περιεχομένου στο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube, κατά τη διάρκεια του lockdown. Όπως σημειώθηκε, στόχος για το κανάλι είναι να λειτουργεί ως πηγή γνώσης, ανοικτή σε όλους και ειδικά στους νέους. Εκεί βασίστηκε και η απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ να διαθέσει δωρεάν το COSMOTE HISTORY HD στα σχολεία, μέσα από τη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV. Τα πρώτα σχολεία έχουν ήδη αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ «η πόρτα μας ήταν και παραμένει ανοιχτή για όποιο σχολείο της χώρας εκφράσει ενδιαφέρον».

Μεγάλο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821

Όσο για τη συνέχεια; Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το COSMOTE HISTORY HD έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο αφιέρωμα με θέμα τον αγώνα για την ελευθερία, το οποίο αποτελείται από 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές COSMOTE TV. Συνολικά, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάστασ, ενώ πρεμιέρες ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD για την ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Πέρα από το αφιέρωμα στην ελληνική Επανάσταση, το πρόγραμμα του καναλιού για το 2021 περιλαμβάνει πολλές ακόμη νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές. «Στόχος μας παραμένει η διάδοση σημαντικών στιγμών της ιστορίας μας στα νεανικά κοινά», δήλωσε σχετικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής COSMOTE TV, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης. Μεταξύ άλλων, έρχονται οι σειρές ντοκιμαντέρ Αλφάβητος – Κοινός κώδικας για την πορεία του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, Η μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής, για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης και Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο, με θέμα την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στην σύγχρονη τεχνολογία.

Μαζί, θα δούμε και συμπαραγωγές όπως τον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου), τη σειρά ντοκιμαντέρ Ξόρκια και Προφητείες (για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια!) και το ντοκιμαντέρ Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο, μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.