ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To διαιτολόγιο των Άλιεν κι άλλες σημειώσεις

Με αφορμή την έξοδο του “Προμηθέα” στις αίθουσες, είδαμε και τα 4 “Άλιεν” σε μια μέρα. Τι τρώνε τα άλιεν, πώς τα ξεπλένεις από ένα διαστημόπλοιο, ποιους χαρακτήρες μισήσαμε, κι ό,τι άλλο κρατάμε.

Κατ’αρχάς να επιβεβαιώσουμε πως η σειρά αξίας πάει “Alien” (αριστούργημα), “Aliens” (αριστούργημα), “Alien: Resurrection” (τόσο ό,τι νά’ναι που καταλήγει απίστευτα απολαυστική ασυναρτησία), “Alien 3” (χωρίς ιδέες αλλά γαμάτα σκηνοθετημένο και με τρομακτικό σήμα αρχής). Γενικά αυτό που κάνει αυτό το franchise να ξεχωρίζει από κάθε άλλο στην ιστορία του σινεμά, είναι ότι όλες οι ταινίες έχουν κάτι να προσφέρουν και ότι είναι όλες γυρισμένες από σημαντικούς σκηνοθέτες, με ξεχωριστά στυλ και διαφορετική προσέγγιση σε μια όλο και πιο πλούσια μυθολογία.

Ο “Προμηθέας” δεν έχει τρομερή σχέση με όλα αυτά, μόνο με κάποια στοιχεία του πρώτου φιλμ αποκλειστικά, αλλά αυτό δε μας εμπόδισε από το να αρπάξουμε την αφορμή και να επιστρέψουμε στον συναρπαστικό κόσμο της Ρίπλεϊ. Να τι θα θυμόμαστε – από τους καλύτερους θανάτους μέχρι τους χειρότερους χαρακτήρες, κι από τα πιο κουλ υπο-είδη άλιεν μέχρι αποκλειστικά αποσπάσματα από το μπεστ-σέλερ της Έλεν Ρίπλεϊ, “100 τρόποι για να ξεπλύνεις ένα άλιεν από ένα διαστημόπλοιο”. (Κάτι έβγαλε κι αυτή από όλη την ιστορία.)

(Ακολουθούν spoilers για τις ταινίες.)

Alien

H Ρίπλεϊ: Τρίτη αξιωματικός σε ένα εμπορικό σκάφος που στην αρχή της ταινίας δεν έχεις καν ιδέα ότι είναι εκεί, από όλους, που επιβιώνει. Εντάξει, δηλαδή έχεις επειδή πρωταγωνιστεί σε όλες τις ταινίες, αλλά λέμε τώρα, στην υποθετική περίπτωση που έβλεπες την ταινία του 1979, δε θα είχες ιδέα.

Το άλιεν: Ένα και να καίει. Γεννιέται μες στο σκάφος και κυνηγάει τα μέλη του πληρώματος σαν μπαμπούλας από slasher movie, σκοτώνοντάς τους έναν-έναν. Ή δύο-δύο, ότι προκύψει βασικά.

Πιο ενοχλητικός χαρακτήρας: Να πω Λάμπερτ; Θα είμαι κακός αν πω Λάμπερτ; Από ένα σημείο και μετά η τύπισσα δεν έκανε τίποτα άλλο από το να φρικάρει και να κλαίει.

Το σκάφος: Νοστρόμο, εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ για το οποίο ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ είπε “θα προτιμούσα να είχε γράψει αυτό παρά οποιοδήποτε άλλο βιβλίο”.

Το διαιτολόγιο του άλιεν: Μόνο άνθρωποι, αλλά δεν υπήρχε και κάποια τρελή ποικιλία ομολογουμένως. Ένα γατάκι έκοβε βόλτες αλλά το έσωσε η Ρίπλεϊ.

Καλύτερη σκηνή θανάτου: Η πρώτη όλου του franchise παραμένει και η καλύτερη. Ο Κέιν του Τζον Χερτ πίνει τον καφέ του και τρώει το πρωινό του, όταν ξαφνικά αρχίζει να βήχει και να έχει σπασμούς εκτός ελέγχου, γυρνάει ανάσκελα στο τραπέζι ενώ όλοι φωνάζουν και βρίσκονται σε πανικό, και ξανικά ακούγεται το πρώτο κρακ και μια κηλίδα αίματος σχηματίζεται στο λευκό του μπλουζάκι. Σοκ και νεκρική σιγή. Κανείς δεν έχει ιδέα τι στα κομμάτια μόλις συνέβη.

“100 τρόποι για να ξεπλύνεις ένα άλιεν από ένα διαστημόπλοιο”: Κεφάλαιο 27, Αν το άλιεν βρεθεί μέσα στο ατομικό σωστικό σκάφος, δεθείτε σφικτά στη θέση πλοήγησης και ανοίχτε την πόρτα εξόδου. Κεφάλαιο 28, Για την περίπτωση που το άλιεν καταφέρει να πιαστεί από την πόρτα παρόλο που το κενό του διαστήματος το ρουφάει με δύναμη προς τα έξω, καλό είναι να έχετε εύκαιρο κάποιο είδους όπλο, όπως πχ έναν γάντζο που θα το εξωθήσει. Κεφάλαιο 43, Αν το άλιεν έχει γραπωθεί στις τουρμπίνες, περίμενε την κατάλληλη στιγμή που θα έχει χωθεί αρκετά βαθιά σε αυτές, και πάτα το κουμπί της ώθησης για να το κάψεις. Κεφάλαιο 0/Εισαγωγή, ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΣ.

Aliens

H Ρίπλεϊ: Κάτι σαν σύμβουλος επιβίωσης άλιεν, οδηγεί ένα τάγμα πεζοναυτών στην άλλη άκρη του διαστήματος για να εξοντώσουν μια αποικία από άλιεν.

Το άλιεν: Γνωρίζουμε τη μαμά άλιεν, γνωστή και ως Βασίλισσα, γνωστή και ως “bitch”. Επική μάχη Βασίλισσας-Ρίπλεϊ σώμα με μηχανή στο τέλος της ταινίας.

Πιο ενοχλητικός χαρακτήρας: Με τόσους πεζοναύτες θα ήταν θεωρητικά δύσκολο τι να πρωτοδιαλέξεις, αλλά την έκπληξη έρχεται να κάνει ο χαρτογιακάς Κάρτερ Μπερκ, ο douchebag που βασικά στέλνει όλη την αποικία στο θάνατό της απλά για να μπορέσει να φέρει το άλιεν πίσω στη Γη. Μες στους εμετικότερους χαρακτήρες όλων των εποχών!

Το σκάφος: Σουλάκο, εμπνευσμένο και πάλι από το “Νοστρόμο” του Κόνραντ, στο οποίο είναι το όνομα μιας φανταστικής πόλης.

Το διαιτολόγιο του άλιεν: Δεδομένου πως είναι και πολλά και πως έφαγαν μια ολόκληρη αποικία από ανθρώπους, μπορείς να βάλεις με το μυαλό σου τι άλλο περιλάμβανε το μενού.

Καλύτερη σκηνή θανάτου: Στους αεραγωγούς, δύο από τους πιο “μισώ να τους λατρεύω” χαρακτήρες, ο Γκόρμαν και η Βάσκεζ, αποχαιρετούν τα εγκόσμια με μια χειροβομβίδα παίρνοντας μαζί τους ό,τι άλιεν έβοσκε εκεί τριγύρω αμέριμνο.

“100 τρόποι για να ξεπλύνεις ένα άλιεν από ένα διαστημόπλοιο”: Κεφάλαιο 77, Αν το άλιεν βρίσκεται ξαπλωμένο σε καταπακτή, βεβαιωθείτε πως έχετε τυλίξει γερά το χέρι σας στα σκαλάκια, και ανοίχτε με προσεκτικές κινήσεις την πόρτα. Φροντίστε να είστε αρκετά ψηλά ώστε να μπορέσετε να σκαρφαλώσετε τα σκαλάκια και να κλείσετε την πόρτα, την ώρα που το κενό του διαστήματος σας ρουφάει προς τα έξω αλλά εσείς ευτυχώς κρατιέστε. Κεφάλαιο 1, Βεβαιωθείτε πριν την αναχώρηση πως δεν κρέμεται κανένα άλιεν από το σκάφος σας. Κεφάλαιο 100, Η φωτιά πάντα λειτουργεί.

Alien 3

H Ρίπλεϊ: Ξυρισμένη γουλί, μόνη γυναίκα σε πλανήτη-φυλακή με 100% αντρικό πληθυσμό, και με δυνατή φιλία να αναπτύσσεται μεταξύ αυτής και του άλιεν που αλωνίζει στην περιοχή.

Το άλιεν: Αυτή τη φορά βγαίνει από σκύλο. Είναι λίγο πιο μαζεμένο σε διαστάσεις, κινείται πιο γρήγορα, τρέχει ανάποδα στο ταβάνι σαν τον Σπάιντερμαν, και είναι φτιαγμένο από φρικτά ειδικά εφέ.

Πιο ενοχλητικός χαρακτήρας: Ugh, από πού ξεκινάς; Όλοι, βασικά, κρίμα να ξεχωρίσουμε κάποιον. Καλά κάναν και τους είχαν φυλακή.

Το σκάφος: Δεν υπάρχει σκάφος ρε παιδιά, αν είναι δυνατόν.

Το διαιτολόγιο του άλιεν: Κάι κάι, πάει το σκυλάκι.

Καλύτερη σκηνή θανάτου: Της ίδιας της Ρίπλεϊ, εκ των πραγμάτων. Θυσιάζεται σε επικό slow-motion τη στιγμή που μια Βασίλισσα-μωράκι ξεπηδά από το στήθος της και την κρατά αγκαλιά μέχρι να βυθιστούν μαζί στις φλόγες. Τι γλυκό.

“100 τρόποι για να ξεπλύνεις ένα άλιεν από ένα διαστημόπλοιο”: Κεφάλαιο 99, Αν τίποτα άλλο δε λειτουργήσει, προσπάθησε να χύσεις καυτό μολύβι πάνω στο άλιεν.

Alien: Resurrection

H Ρίπλεϊ: Αρκετά ευκίνητη για πτώμα. Αναστημένη καμιά 200αριά χρόνια αργότερα, σε ένα σουρεαλιστικό μέλλον όπου οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί σε ευχάριστες καρτουνίστικες καρικατούρες από το “Αμελί”, από μια επιστήμη που τη θέλει για το κορμί της. Και για αυτό που κυοφορούσε το κορμί της, για την ακρίβεια. Στο μεταξύ εντάξει, τα μπλέξαμε λίγο με το DNA, και σαν αποτέλεσμα τώρα η Ρίπλεϊ είναι λίγο υπερηρωίδα, έχει κι αυτή οξύ για αίμα, βάζει δύσκολα καλάθια στο μπάσκετ κλπ.

Το άλιεν: Ανθρωποάλιεν! Η Βασίλισσα έχει κι αυτή αναμιγμένο ανθρώπινο DNA (σαν reverse Ρίπλεϊ ένα πράμα) και κυοφορεί το πρώτο άλιεν-ανθρωπάκι, που είναι μια γλύκα για να είμαστε ειλικρινείς.

Πιο ενοχλητικός χαρακτήρας: Η Γουινόνα Ράιντερ στον ρόλο του υποχρεωτικού ανδροειδούς. Εντάξει, την πάμε πολύ, και σε αυτή την ταινία είναι μια χαρά (τουλάχιστον), αλλά ας το παραδεχτούμε. Όλοι οι χαρακτήρες είναι πολύχρωμοι και διασκεδαστικοί, εκτός από τον δικό της.

Το σκάφος: Ωρίγκα, εμπνευσμένο από έναν αστερισμό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να κάνει με το “Νοστρόμο” του Κόνραντ. Καμία αίσθηση ιστορίας αυτοί οι νέοι σεναριογράφοι.

Το διαιτολόγιο του άλιεν: Άλλα άλιεν! Τα πανούργα πλάσματα αποφασίζουν να δολοφονήσουν έναν δικό τους ώστε το αίμα του, ως οξύ που είναι, να κάψει τα τοιχώματα του κελιού τους και να δραπετεύσουν. Ουπς.

Καλύτερη σκηνή θανάτου: Ο Στρατηγός Περέζ, αφού σκάει μια χειροβομβίδα σε ένα σκάφος έτοιμο να αναχωρήσει με δυο άλιεν παρέα, γονατίζει στη γραμμή του καθήκοντος με το χέρι σε χαιρετισμό. Να μας γράφεις.

“100 τρόποι για να ξεπλύνεις ένα άλιεν από ένα διαστημόπλοιο”: Κεφάλαιο 8, Αν κρίνετε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, πετάξτε χειρομβίδα. Κεφάλαιο 89, Αν το αίμα σας τυχαίνει να έχει ιδιότητες καυστικού οξέος, πετάχτε μια σταγόρα στο πλησιέστερο παράθυρο κι ύστερα κρατηθείτε γερά από τις αλυσίδες για να μη ρουφηχτείτε κι εσείς από τη μικρή τρυπίτσα που θα δημιουργηθεί. Παρακολουθήστε με τρόμο, αηδία και λίγη στεναχώρια (WTF) καθώς τα σωθικά του άλιεν γίνονται κοκορετσάκι στο διάστημα το εξώτερο.