ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το εξωγήινο μωρό (της) Halle Berry

Στο Σπιλμπεργκικό Extant η 47χρονη σοκολατένια Οσκαρούχα επιστρέφει στην τηλεόραση με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο. Και το κοινό της το ανταποδίδει με εξαιρετικά ratings.

Έχουν περάσει ακριβώς 25 χρόνια από τότε που η πολυ-εστεμμένη (βλέπε Miss Ohio, Miss Teen All American, Αναπληρωματική Miss USA) βρέθηκε πρώτη φορά μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα. Τότε η αφορμή ήταν η συμμετοχή της στο γελοίο spin-off του Who’s the Boss με τίτλο Living Dolls. Τώρα κουβαλάει ένα εξωγήινο μωρό και την τύχη της ανθρωπότητας στα χέρια της. Όχι και άσχημα.

 

Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιοι που ‘ακυρώνουν’ εκ προοιμίου το Extant θεωρώντας το αντιγραφή, ως ένα βαθμό, του The Astronaut’s Wife με τους Charlize Theron και Johnny Depp. Υπό την έννοια ότι και εκεί έχουμε να κάνουμε με ένα αστροναύτη που επιστρέφει από το διάστημα κουβαλώντας κάτι εξωγήινο πάνω του. Κάτι που κάνει τα πάντα προκειμένου να (μπει εντός της Charlize) και να γεννηθεί.

 

Ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θα προτιμούσαν το Extant να ήταν λίγο περισσότερο σαν το Species. Λογικό καθώς, ας μην κρυβόμαστε, με χαρά θα παρακολουθούσαμε την Halle Berry να κάνει ‘ακροβατικά’ προκειμένου να βρει τον κατάλληλο άντρα για να την τεκνοποιήσει.

Το Extant όμως, στα ελάχιστα επεισόδιά του που έχουν αυτή τη στιγμή προβληθεί, έχει αποδείξει ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη τηλεοπτική σειρά της χρονιάς. Λογικό αφού κουβαλάει πάνω την εγγύηση sci fi ποιότητας του Spielberg.

 

Και δεν εννοώ μόνο στα χαρτιά, όπως στο Falling Skies, αλλά με τον ‘θείο’ Steven να ασχολείται κανονικά και φανατικά. Έχοντας ως έμπνευση το Dr. Who, του οποίου είναι φαν και φιλοδοξώντας ‘Να γράψω τη σειρά που θα ήθελα να κάτσω να παρακολουθήσω. Και αυτό ακριβώς έκανα’.

Αυτός είναι ο λόγος που στο επίκεντρο όλων υπάρχει η οικογένεια και η σχέση μεταξύ των μελών της. Συγκεκριμένα της αστροναύτισσας μαμάς, που έμεινε έγκυος στο διάστημα από το φάντασμα του πρώην εραστή της, του εφευρέτη συζύγου και του ρομποτικού γιου ο οποίου παρουσιάζει ορισμένες ανησυχητικές τάσεις όπως το γεγονός ότι του αρέσει να παγιδεύει και να σκοτώνει πουλιά.

Ενώ ένα ακόμη bonus του Extant είναι του να βλέπεις όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ελαφρώς φουτουριστικό κόσμο του όπως τα μουσεία με τα τρισδιάστατα ζώα που έρχονται κατά πάνω σου, κάτι διάφανους σκουπιδοτενεκέδες που δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως δουλεύουν και τα κουλ παιχνίδια του γιου.

 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Spielberg ακόμη γκρινιάζει για το γεγονός ότι δεν είχε ‘καπαρώσει’ νομικά όλα όσα μας έδειξε στο Minority Report. Εφευρέσεις που αργότερα έγιναν όντως πραγματικότητα.

Επίσης φυσικά και είναι ατού η Halle Berry. Μια πανέμορφη γυναίκα, παρότι αγγίζει τα 50, που, με την εκφραστικότητα των ματιών της, μας πείθει για πράγματα που σε κάθε άλλη περίπτωση ίσως και να μας φαίνονταν γελοία (βλέπε κύκλους στο στομάχι και φαντάσματα-εραστές).

Για να είμαι ειλικρινής το Extant, μέχρι τώρα, είναι λίγο αργό για τα γούστα μου. Αυτό είναι το μοναδικό που του καταλογίζω. Όμως επιμένω να υπομένω να το βλέπω προκειμένου να δω τι έχει στο νου του ο Spielberg. Ποια είναι δηλαδή η μεγάλη συνωμοσία πίσω από την εγκυμοσύνη, πόσο καλοί ή κακοί είναι οι εξωγήινοι και τι επιτέλους θα απογίνει ο έρημος ο πλανήτης μας.