Photograph by Ollie Upton / HBO
HOUSE OF THE DRAGON

Το House of the Dragon και η πρόχειρη παρεξήγηση που οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο

Σύμφωνα με το House of the Dragon, ο πόλεμος που θα σημάνει την αρχή του τέλους των Targaryen οφείλεται σε μία παρεξήγηση.

Το House of the Dragon θα ήταν πάντοτε η ιστορία που θα οδηγούσε στον εμφύλιο πόλεμο των Targaryen – τον Χορό των Δράκων.

Από όταν αποφασίστηκε πως το House of the Dragon, το prequel/spin-off του Game of Thrones που θα βασιζόταν στο βιβλίο Fire and Blood για την ιστορία του Οίκου Targaryen, θα εστίαζε στα χρόνια της Rhaenyra Targaryen, ήταν θέμα χρόνου να οδηγηθούμε στα γεγονότα που είχε αναφέρει κάποτε ο Joffrey και η Shireen Baratheon στην ορίτζιναλ σειρά. Στον εμφύλιο δηλαδή που σήμανε την αρχή του τέλους για τον βασιλικό οίκο του Westeros. Πώς όμως μας οδηγεί εκεί το House of the Dragon;

Με την πιο πρόχειρη παρεξήγηση όλων των εποχών.

Η προφητεία του House of the Dragon

house of the dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Πάμε στην εποχή του Aegon the Conqueror, του πρώτου βασιλιά Targaryen που ένωσε τα Επτά Βασίλεια και κυβέρνησε στον Σιδερένιο Θρόνο.

Εκτός από dragonriders, κάποιοι Targaryens έχουν επίσης την ικανότητα να βλέπουν οράματα για το μέλλον. Έτσι μάλιστα γλίτωσε ο συγκεκριμένος Οίκος από την καταστροφή της Valyria. Ήταν η Daenys, η κόρη του Aenar Targaryen, που είδε σε όνειρο την καταστροφή της περιοχής και που ώθησε τους συγγενείς της να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους.

Αυτοί οι Targs ονομάζονται συνήθως ονειροβάτες και, παρότι η ιστορία τείνει να τους δικαιώνει υπάρχει ακόμα πολύ μυστήριο και υποψίες γύρω από το χάρισμά τους. Ο Aegon the Conqueror ήταν ένας τέτοιος ονειροβάτης. Είχε προβλέψει δηλαδή την επέλαση των White Walkers στον Βορρά και ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να τους σταματήσει μονάχα ένας Targaryen ηγέτης – Prince That Was Promised και λοιπά – που θα ένωνε το βασίλειο για να πολεμήσουν μαζί ενάντια στις δυνάμεις του σκότους. Αυτό βέβαια που δεν ήξερε ήταν πως τα γεγονότα αυτά θα συνέβαιναν 300 χρόνια αργότερα από τις μέρες του.

Πώς συνδέεται η προφητεία με τον Viserys

house of the dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Όπως κάθε βασιλιάς Targaryen πριν από αυτόν, ο Viserys ήξερε ότι θα ερχόταν η Μεγάλη Νύχτα, αλλά δεν είχε ιδέα πότε. Η αποστολή του όμως, το πιο ιερό του καθήκον, ήταν να κρατήσει ενωμένο το βασίλειο για τη μάχη που θα ερχόταν. Το έκανε επιτυχημένα παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Jahearys, τον Καλό Βασιλιά που είχε εξασφαλίσει την ειρήνη στο Westeros επί 50 χρόνια, και κατάφερε να μη σπάσει το σερί του.

Ο Viserys πίστευε πως ήταν και ο ίδιος ονειροβάτης. Και παρόλο που είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για αυτό, δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια. Σε ένα όνειρό του λοιπόν, είχε δει ότι ο γιος του θα φορούσε μία ημέρα «το στέμμα του Aegon». Γι’ αυτό είχε αργήσει να ονομάσει τη Rhaenyra ως διάδοχό του, επειδή περίμενε διαρκώς έναν γιο να έρθει και να εκπληρώσει το όραμά του. Όπως συνέβη και με τον Aegon ωστόσο, είχε πέσει έξω στο timing.

Αφού η πρώτη του γυναίκα, η Aemma, πέθανε στη γέννα, ο Viserys άφησε στην άκρη το όνειρό του για έναν γιο και ανακοίνωσε τη Rhaenyra διάδοχό του, μεταβιβάζοντας μάλιστα στην κόρη του τη μυστική προφητεία. Όταν η Alicent γέννησε τον Aegon ήταν πολύ αργά για να πάρει πίσω την υπόσχεσή του, αν και ως το τέλος της ζωής του φάνηκε να νιώθει ότι είχε πάρει τη σωστή απόφαση.

Στο 8ο επεισόδιο, κατά τις τελευταίες του στιγμές και ενώ νόμιζε πως μιλούσε στη Rhaenyra, ψέλλισε πως πίστευε ότι ήταν εκείνη ο ακριβοθώρητος Prince That Was Promised.

Η παρεξήγηση που θα φέρει τον Χορό των Δράκων

house of the dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Στο οικογενειακό δείπνο, η Alicent και η Rhaenyra έμοιαζαν έτοιμες να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν. Μπορεί ο Otto σαφώς να μην το ενέκρινε, η Alicent όμως αναγνώρισε κιόλας ενώπιον όλων ότι η Rhaenyra θα γινόταν καλή βασίλισσα. Ακόμα και όταν τα παιδιά τους άρχισαν ξανά να καυγαδίζουν, οι δυο τους έδειξαν την επιθυμία να βρεθούν σύντομα ξανά αφού η Rhaenyra θα συνόδευε τα παιδιά της στο Dragonstone.

Στην τελευταία σκηνή μεταξύ της Alicent και του Viserys όμως άλλαξαν όλα.

«Λυπάμαι αλλά ήθελες να μάθεις αν πιστεύω ότι είναι αλήθεια», τον άκουσε να λέει μέσα στο παραλήρημά του. «Δεν θυμάσαι; Ο Aegon. Το όνειρό του, το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς. Είναι αλήθεια, αυτό που είδε στον Βορρά. Ο Πρίγκιπας που μας υποσχέθηκαν. Ο Πρίγκιπας που θα ενώσει το βασίλειο ενάντια στο κρύο και το σκοτάδι. Εσύ είσαι. Εσύ είσαι αυτή. Πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να το κάνεις αυτό».

Μπορεί ο Viserys να νόμιζε πως μιλούσε στη Rhaenyra σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής τους στο δωμάτιό του, η Alicent όμως καταλαβαίνει πως ο Aegon που αναφέρει είναι ο γιος τους και όχι ο Κατακτητής. Άρα σκοπός της από εδώ και πέρα θα είναι να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του άντρα και βασιλιά της, που υποτίθεται είναι να αντικατασταθεί η Rhaenyra με τον Aegon II στη διαδοχή. Αυτό που ξέρει μόλις ότι ειπώθηκε είναι ότι ο γιος της θα είναι αυτός που θα ενώσει το βασίλειο. Έχει μία ιερή αποστολή από εδώ και πέρα, εκείνη που της εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο βασιλιάς στο νεκροκρέβατό του.

Ως τώρα τα κίνητρα της Alicent εναντίον της Rhaenyra βασίζονταν στην πιθανότητα απειλής της ζωής των παιδιών της από τη δεύτερη σε περίπτωση αμφισβήτησης του δικαιώματός της στη διαδοχή. Σε δεύτερο επίπεδο κιόλας έχει παίξει ρόλο η δυσανεξία της στο γεγονός ότι η Rhaenyra ζούσε τη ζωή της πιο απελευθερωμένα, με αποκορύφωμα τα παιδιά της με τον Harwin Strong, όταν η Alicent έχει διαχρονικά προσπαθήσει να υπηρετήσει τον ρόλο της όσο πιο αφοσιωμένα μπορούσε. Έναν ρόλο που ούτε επέλεξε, ούτε μάλλον έχει καταλάβει αν της ταίριαξε ποτέ οργανικά.

Και τώρα θα είναι η προχειρότητα μίας θλιβερής παρεξήγησης που θα φέρει την ευθύνη για όσα θα κάνει στο μέλλον. Η επιθυμία της να τοποθετήσει τον γιο της στον Σιδερένιο Θρόνο δεν θα είναι κάτι που θα κάνει εξ ολοκλήρου από μόνη της. Ο Viserys, και κατ’ επέκταση το House of the Dragon, μόλις έδωσαν στην Alicent ένα άλλοθι. Ένα δικαίωμα να δικαιολογήσει τις πράξεις της.

Αν και αυτό δεν την απαλλάσσει από δύο δεκαετίες δολοπλοκίας και μέτριας συμπεριφοράς, το επεισόδιο αυτό την έφερε στο σημείο να εξιλεωθεί για τη δολοφονία της, ακριβώς πριν παρουσιάσει το γιατί δεν θα μπορούσε τελικά να το κάνει. Η ιστορία της Alicent δεν είναι καν πια δική της με τον τρόπο που η ιστορία της Rhaenyra ανήκει στην ίδια την πριγκίπισσα. Βασίζεται στην επιθυμία κάποιου άλλου, και στην τηλεοπτική λύση που βρέθηκε για να φανεί στο παρά πέντε η Alicent ξανά πιο διαλλακτική, η παλιά φίλη της Rhaenyra που όλοι θυμόμαστε, πριν μας επαναφέρει στην τάξη των τελευταίων επεισοδίων.

Καμία πλευρά δεν έχει την πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή, ή το όφελος που κερδίζουμε για τις καταστάσεις εκ των υστέρων, όπως έχουμε οι τηλεθεατές που έχουμε ήδη δει το Game of Thrones – δηλαδή την αρχή του τέλους για τον Οίκο των Targaryen και τους δράκους. Όταν η ίδια η επιβίωση του βασιλείου βρίσκεται σε κίνδυνο, κανένα μέτρο διπλωματίας, συμβιβασμού ή ημίμετρο δεν θα είναι αρκετό.

Ας αρχίσει ο Χορός.