Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Κ-drama που είχε προβλέψει τον κορονοϊό

Μήνυμα χωρίς χρέωση: το θέμα που ακολουθεί, ΔΕΝ ανήκει στο φάσμα της συνωμοσιολογίας.

Πρόκειται για έμπνευση σεναριογράφου, σε τηλεοπτικό σίριαλ της Κορέας που προβλήθηκε προς το τέλος του 2018, όπου πρωταγωνιστής ήταν ένας πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος ερευνούσε συνωμοσία -που τον παρουσίαζε ως ένοχο για έγκλημα που δεν είχε διαπράξει. Να πέσει το video.

 

Στη συγκεκριμένη σκηνή του My Secret Terrius, ο πρωταγωνιστής που λέγαμε νοσηλεύεται, μετά από μια επίθεση εξόντωσης που δέχθηκε -από τρομοκράτες που τον μόλυναν με τον ιό. Όπως λέει η ηθοποιός που υποδύεται τη γιατρό “ο κορονοϊός επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα. Στην επίθεση του MERS το 2015 το ποσοστό θνησιμότητας ήταν άνω του 20%. Ο κορονοϊός μεταλλασσόμενος ιός, με ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 90%. Αυτό που είναι πιο σοβαρό είναι πως η περίοδος ‘επώασης’ του κορονοϊού είναι 2 με 14 μέρες. Επιτίθεται στους πνεύμονες, μέσα σε 5 λεπτά από την έκθεση”. Η τελευταία ατάκα ήταν πως “δεν υπάρχει θεραπεία”.

Ο κορονοϊός δεν είναι ένας

Πριν βιαστείς να ξεχυθείς στις υποθέσεις, θα ήθελα να σου πω δυο πράγματα. Το 2015 είχε σημειωθεί εισαγωγή του Middle East Respiratory Syndrome (MERS) Coronavirus, στην Κορέα. Ήταν το μεγαλύτερο ξέσπασμα MERS, εκτός της Μέσης Ανατολής. Ο ιός ονομάστηκε CoV από το coronavirus, καθώς στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανιζόταν η χαρακτηριστική κορώνα που έχει και ο Covid-19, αλλά και άλλοι ιοί, Βλέπεις, οι κορονοϊοι είναι μεγάλη ‘οικογένεια’ ιών, όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες και εκεί ανήκουν από αυτούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα έως εκείνους του MERS. Η μετάδοση γινόταν με την επαφή από άτομο σε άτομο.

Κλασικά η προέλευση του ‘χρεώθηκε’ σε ζώο. Αρχικά σε καμήλες του Κατάρ και μετά σε νυχτερίδα της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποια είναι η πηγή.

Η πρώτη ιογενής αναπνευστική λοίμωξη από κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής είχε καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, το 2012. Έως τις 2/5 του 2017 αναφέρθηκαν 1.952 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 693 θάνατοι σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα και ΗΠΑ.

Συνολικά, τα κρούσματα έγιναν 2.250, οι χώρες 37 και το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 35%. Τα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, βήχας και πυρετός. Το 2019 πανεπιστήμιο του Τέξας ενημέρωσε πως είχε αναπτύξει ισχυρό και ασφαλές εμβόλιο για τον ΜERS.

Στο τέλος είχαν επιβεβαιωθεί 186 κρούσματα (185 στην Κορέα και 1 στην Κίνα) και είχαν καταγραφεί 38 θάνατοι. Ειδοποιήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οκτώ μέρες μετά (28/5) η Κορέα επέβαλε όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ τους ήταν το lockdown.

Καθημερινά γίνονταν έλεγχοι και ανανεώνονταν τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, αλλά και στα εθνικά sites που σχετίζονται με πληροφορίες και ασθένειες. Για την ιστορία, τα γυρίσματα του ‘My Secret Terrius’ έγιναν τον Ιούνιο του 2018. Το σίριαλ προβλήθηκε από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με διπλά επεισόδια κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. H σκηνή με τον κορονοϊό ήταν στο 10ο επεισόδιο -συνολικά είναι 32.

Ανήκει στην πλατφόρμα του Netflix, αν ένιωσες την ανάγκη να το δεις.