REWATCH

Το ‘Καλημέρα Ζωή’ ήταν το τσικό της ελληνικής τηλεόρασης

Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα της σειράς του Νίκου Φώσκολου 24 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της.

Η γιαγιά μου είχε ένα κακό χούι. Πίστευε ό,τι έβλεπε στην τηλεόραση. Δεν εννοώ ότι δεν είχε κριτική σκέψη και (απλώς) ψήφιζε ό,τι της έλεγαν τα συστημικά ΜΜΕ. Όχι. Εννοώ ότι πίστευε Ο, ΤΙ έβλεπε στην τηλεόραση.

Γυρνούσε 360 μοίρες το κεφάλι της η Regan στον Εξορκιστή;”Όφου ξεσπαλίστηκε το κορίτσι”, έκανε η γιαγιά μου. Έκαιγε το βιος του ο Άγγελος Κρεούζης χορεύοντας ζεϊμπέκικο γύρω του στο Ορατότης Μηδέν; Σταυροκοπιόταν και ζητούσε να βρω τον Άγγελο και να τον φιλοξενήσουμε η γιαγιά μου. Χωρίς πλάκα.

Βασικά όλο αυτό είχε αρχικά πλάκα. Η πλάκα σταμάτησε από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας το ‘Καλημέρα Ζωή’ και η γιαγιά μου άρχισε να πιστεύει τις κατραπακιές που έριχνε η ζωή στον αστυνόμο Θεοχάρη.

Με αφορμή την 24η επέτειο από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς του Νίκου Φώσκολου (26/11/1993) παρακολούθησα αποσπάσματα από τους πρώτους κύκλους της -δυστυχώς δεν βρέθηκε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο- και συνειδητοποίησα πως δεν επρόκειτο απλώς για μία σειρά, αλλά για την ακαδημία#diplis της ελληνικής τηλεόρασης. Όσον αφορά τη γιαγιά μου, στο τσακ γλίτωσε την κατάθλιψη όταν έμαθε πως δεν δήλωσα πρώτη στο μηχανογραφικό τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Ας επιστρέψουμε στα της ακαδημίας. Η δεύτερη σειρά με τα περισσότερα επεισόδια στην ελληνική τηλεόραση (3.179, ενώ η Λάμψη είχε 3.457) υπήρξε ακαδημία για την ελληνική κοινωνία, με την έννοια ότι καλλιέργησε με κάθε τρόπο το ελληνικό κοινό και ακαδημία, με την έννοια του ότι υπήρξε ένα τεράστιο τσικό, από το οποίο ξεπήδησαν δεκάδες ηθοποιοί που μας απασχόλησαν τα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστώ για όλα το ‘Καλημέρα Ζωή’ και κυρίως για τα παρακάτω, τα οποία μου θύμισε το προαναφερθέν rewatch:

> Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, την οποία το imdb βαθμολογεί με μόλις 2.8 (3.3 έχει η Λάμψη), ξεκινά με την εξής ατάκα:

Ο Φώσκολος προειδοποίησε. Κάποια ζώα δεν πίστεψαν.

> Από την σειρά έχει περάσει και ο Κώστας Τσάκωνας. Όχι αυτός:

Αυτός:

>Το πρώτο όνομα που ακούγεται στη σειρά είναι το Σαββίνα. Για να μην σου φαίνονται παράξενα τα Λεβένταγας, Κλώντια Κάρπεντερ, Ρόρης Καβάγιας και ΣΙΑ που ακολουθούν.

> Ο αδελφός του (Ταξίαρχου) Θεοχάρη ήταν ψυχοπαθής βιαστής. Μετά από μερικά επεισόδια γιατρεύτηκε και έγινε αστυνομικός. Με σκονάκι θα πέρασε τα ψυχομετρικά.

>Στους τίτλους αρχής μέσα από το ‘Ω’ του Καλημέρα Ζωή περνούν οι ηθοποιοί, που πρωταγωνιστούν στη σειρά. Μεταξύ τους μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες της τηλεόρασης της εποχής:

(Νάντια Μουρούζη)

(Χριστίνα Θεοδωροπούλου)

(Χριστίνα Παππά)

(Ελίνα Ακριτίδου)

(Λίνα Μαρκάκη)

> Στο 151ο επεισόδιο της σειράς ακούγεται η εξής ατάκα: ”Σκέψου, λέει, αυτό να το έβλεπες σε καμιά σειρά ή σε καμιά ταινία”. Το τρολάρισμα συνεχίζεται.

> Ιδανικό παρεάκι για ρεβεγιόν:

> Υπάρχει άνθρωπος που μισεί την Μαρία Αλιφέρη.

> Η σειρά περιλαμβάνει περισσότερους σημαδεμένους κι από το Scarface. Ενδεικτικά παραθέτω:

> Έμαθα τι είναι το crossover σε μία σειρά και ότι χαρακτήρες του Καλημέρα Ζωή έκαναν crossover στη Λάμψη. Δηλαδή αυτούσιοι χαρακτήρες του Καλημέρα Ζωή έκαναν περάσματα από τη Λάμψη.

> Γενικώς, το Καλημέρα Ζωή υπήρξε το τσικό της Λάμψης. Ο Φώσκολος έβαζε νέους ηθοποιούς να ψηθούν στην πρώτη σειρά και όταν αποκτούσαν την επιθυμητή εμπειρία τούς έριχνε στα βαθιά της Λάμψης.

> Έμαθα τον Μιχαήλ Πλακοστέρνα.

> Είδα αυτό:

Όχι, δεν έγινε σειρά το Moonstone.

> Έμαθα πώς η Νέα Δημοκρατία χαντάκωσε το ‘Καλημέρα Ζωή’, αφού σύμφωνα με την Wikipedia: ”Η αντίστροφη μέτρηση για την σειρά άρχισε τον Μάρτιο του 2004, όταν ο ηθοποιός Γιώργος Βασιλείου που ενσάρκωνε τον Στάθη Θεοχάρη και που είχε ταυτιστεί με τη σειρά, αποχώρησε, επειδή εκλέχθηκε βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιώς με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε ξεκίνησε σταδιακά η καθοδική πορεία της σειράς, με αποτέλεσμα να διακοπεί αιφνιδίως στις 31 Μαρτίου του 2006.”

> Στο επεισόδιο 1063 έγινε ο εξής διάλογος:

Θεοχάρης: Τι έγινε πάλι (απευθυνόμενος στην Ηλέκτρα που μπαίνει στην σκηνή).

Ηλέκτρα: Όχι, δεν έγινε τίποτα. Μην ανησυχείς.

Θεοχάρης: Ευτυχώς, γιατί εσύ μας έρχεσαι σαν σκοτεινή Κασσάνδρα, φορτωμένη με ένα σωρό μαύρα μαντάτα.

Ναι, ο Φώσκολος ήταν τρολ, πριν αυτά εφευρεθούν.

> Ο Θεοχάρης καταριέται έναν αλήτη αλλάζοντας κάθε φορά κάμερα στην οποία απευθύνεται. Λες και τα έχει βάλει με τον σκηνοθέτη.

> Για κλείσιμο, ήρθα αντιμέτωπος με την καλύτερη σκηνή ελληνικής σειράς ever: