VIRAL

Το καρτούν με ήρωα έναν άντρα με εξωπραγματικά μεγάλο πέος προκαλεί αμηχανία

Το νέο παιδικό σόου της κρατικής τηλεόρασης της Δανίας, "John Dillermand", προκαλεί τις αντιδράσεις γονιών και κριτικών για τον ασυνήθιστο ήρωα.

Ο “John Dillermand” είναι το νέο παιδικό σόου του DR Ramasjang, του παιδικού καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της Δανίας που έκανε πρεμιέρα στις 2 Ιανουαρίου του 2021. Τα 4λεπτα επεισόδια του “Dillermand” απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ως οκτώ. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τη στιγμή όμως που ο ομώνυμος ήρωας της σειράς ξεπερνάει τα εμπόδια και τις περιπέτειές του με τη βοήθεια ενός μακρόστενου πέους που μοιάζει με την ουρά των Μαρσουπιλάμι, συνέχισε μια συζήτηση για το τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα παιδικά προγράμματα στη Δανία. Μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Vulture, o John Dillermand (το diller είναι δανική αργκό για το πέος) είναι ένας γενικά καλοπροαίρετος, ιδιαίτερα αγαπητός, αλλά άτυχος χαρακτήρας που φοράει μια ερυθρόλευκη ολόσωμη φόρμα και ξοδεύει τη μέρα του συνηθισμένα. Αγοράζει κάποια είδη από την αγορά, πηγαίνει στο ζωολογικό κήπο και φροντίζει τον κήπο του. Δυστυχώς, το πέος του τον εμποδίζει. Ξετρυπώνει μέσα από τους φράκτες, όπου ο γείτονάς του σχεδόν του το κόβει με ένα κουρευτικό ψαλίδι. Αρπάζει έναν κώνο παγωτού που το ρίχνει πάνω σε ένα φανάρι, το οποίο βραχυκυκλώνει, δημιουργώντας κομφούζιο. Μολονότι προκαλεί προβλήματα, τα διορθώνει αμέσως τη βοήθεια του μακρόστενου πέους του, όπως φαίνεται και στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, με αγγλικούς υπότιτλους.

«Ο “John Dillermand” μιλάει για την τόλμη του να σταματήσουμε τα λάθη που κάνουμε εμείς και οι γύρω μας και να αναζητούμε το καλό, παρόλο που οι άτακτες και οι απαγορευμένες πράξεις είναι συχνά πολύ πιο δελεαστικές. Ταυτόχρονα, η σειρά αναγνωρίζει την έμφυτη περιέργεια των παιδιών για το σώμα, την αμηχανία και τη διασκέδαση που μπορεί να νιώθουν (…).  Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά έχουν τρομερή περιέργεια για το τι να μην κάνουν, το οποίο είναι ακριβώς το σημείο εκκίνησης για όλη τη σειρά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κρατικό παιδικό κανάλι DR Ramasjang.

To σουηδικό κρατικό μέσο, svt, αναφέρει πως οι απόψεις για τη σειρά κινουμένων σχεδίων διίστανται. Από τη μία, υπάρχουν πολλοί που το βρίσκουν χιουμοριστικό. Από την άλλη, υπάρχει οργή για το απρεπές περιεχόμενο της σειράς από το κοινό και από μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι το αποκαλούν πορνογραφικό και απομακρύνουν τα παιδιά τους από το κρατικό κανάλι. Άλλοι πιστεύουν πως προωθεί τη παιδοφιλία, ενώ υπάρχουν και οι φωνές που ισχυρίζονται πως το παιδικό σόου στέλνει στα παιδιά τα λάθος μηνύματα λόγω του κινήματος του #MeToo.

Ο Guardian παραθέτει και τις δύο όψεις του νομίσματος από ειδικούς και επιστήμονες. Ο Christian Groes, αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής πάνω σε θέματα φύλου στο Πανεπιστήμιο Roskilde, πιστεύει ότι το εγκώμιο της σειράς για τη δύναμη των ανδρικών γεννητικών οργάνων θα μπορούσε μόνο να θέσει σε κίνδυνο την ισότητα που έχει επιτευχθεί στη σκανδιναβική κουλτούρα. «Διαιωνίζει τη βασική ιδέα μιας πατριαρχικής κοινωνίας και ομαλοποιεί τη «κουλτούρα των αποδυτηρίων» που έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει ανάρμοστες συμπεριφορές από άντρες. Στοχεύει στο χιούμορ, οπότε θεωρείται ακίνδυνο. Όμως δεν είναι. Και αυτό (σ.σ. το πρόγραμμα) το προβάλλουμε στα παιδιά μας».

Η Erla Heinesen Højsted, κλινική ψυχολόγος που εργάζεται με οικογένειες και παιδιά, πιστεύει πως οι ενάντιοι της σειράς ίσως να σκέφτονται υπερβολικά. «Ο John Dillermand μιλάει στα παιδιά και μοιράζεται τον τρόπο σκέψης τους και τα παιδιά όντως βρίσκουν αστεία τα γεννητικά όργανα. Το πρόγραμμα απεικονίζει έναν άνθρωπο που είναι παρορμητικός και δεν έχει πάντα τον έλεγχο, που κάνει λάθη, όπως κάνουν τα παιδιά, αλλά στο τέλος ο Dillermand πάντα κάνει το σωστό. Αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα του λέει πως πρέπει να κρατήσει το πέος του στο παντελόνι του, ακούει. Που είναι ωραίο. Είναι υπεύθυνος των πράξεών του».

Η Højsted παραδέχτηκε ότι ο συγχρονισμός ήταν κακός και ότι μια εκπομπή για τα σώματα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια θεματική βασισμένη στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. «Αλλά αυτή δεν είναι μία εκπομπή για το σεξ. Το να προσποιούμαστε ότι είναι, προβάλλει τις απόψεις των ενηλίκων για αυτό» συμπλήρωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δανική κρατική τηλεόραση ωθεί τα όρια των γονιών και των κριτικών με τον προγραμματισμό του παιδικού καναλιού. Τον Σεπτέμβριο του 2020, προβλήθηκε ένα πρόγραμμα όπου παιδιά ρωτούσαν ζωντανά άτομα που βρίσκονταν απέναντί τους γυμνά σχετικά με το σώμα τους. Το βραβευμένο σόου είχε στόχο την αντιμετώπιση του bodyshaming και την ενίσχυση της θετικότητας του σώματος.

Ο υπεύθυνος του DR Ramasjang, Morten Skov Hansen, δήλωσε στην ιστοσελίδα του καναλιού πως ο “John Dillermand” δε θα διακοπεί από το πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί στα 20 επεισόδια, όπως συμφωνήθηκε με τους παραγωγούς. Παράλληλα, δεν του προκαλούν εντύπωση οι αντιδράσεις του κοινού και επικεντρώνεται μόνο στα θετικά σχόλια.