Getty Images
ΣΙΝΕΜΑ

Το ‘Matrix’ είναι όντως μία τρανς αλληγορία, το επιβεβαιώνει η δημιουργός του

Η τρανς ανάγνωση του 'Matrix' μόλις επιβεβαιώθηκε, με την αρχική ιδέα των Wachowski να έχει μάλιστα τον χαρακτήρα του Switch ως γυναίκα στον αληθινό κόσμο.

Είκοσι χρόνια και κάτι μετά την πρεμιέρα του, το ‘Matrix’ εξακολουθεί να είναι μία τέλεια ταινία. Η δημιουργία των αδελφών Wachowski ήταν ένα cyberpunk υπερθέαμα επιστημονικής φαντασίας, το πρώτο τέτοιο για τους δυτικούς θεατές που πάντρεψε την αισθητική του με φιλοσοφίες της Ανατολής, που έφερε την επανάσταση στις τεχνικές της κινηματογράφησης, άλλαξε τις προσδοκίες μας από το sci-fi, και καθιέρωσε τον Keanu Reeves σε όλο τον πλανήτη.

Το ‘Matrix’ όμως, όπως και αρκετές άλλες δημιουργίες που εσκεμμένα ή όχι κέρδισαν κοινά που τις αγκάλιασαν μέσα από μια δεύτερη ανάγνωση, έχει διαχρονικά υπάρξει αγαπημένη ταινία τρανς ατόμων που είδαν μία αλληγορία για τη φύση τους στη δυαρχία του σύμπαντός της. Μετά το coming out, δε, των Wachowskis ως τρανς γυναίκες στα χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία της ταινίας, η ιδέα ότι το ‘Matrix’ είχε επηρεαστεί από το προσωπικό τους ταξίδι ταυτότητας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Σε δηλώσεις της Lilly Wachowski που θα δεις σε βίντεο παρακάτω, η σκηνοθέτης επιβεβαίωσε πως η ιστορία ενός ανθρώπου που συνειδητοποιεί ότι είναι παγιδευμένος σε έναν κόσμο όπου δεν μπορεί να είναι ο εαυτός του, για να ξαναγεννηθεί ουσιαστικά σε έναν νέο κόσμο όπου είναι ακριβώς αυτό, είχε σίγουρα μέσα της μια τρανς αλληγορία.

the matrix Getty Images

«Είμαι χαρούμενη που κυκλοφόρησε ότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση [του ‘Matrix’]», είπε σε συνέντευξή της στο πλαίσιο προώθησης του ντοκιμαντέρ της ‘Disclosure’. «Ο κόσμος δεν ήταν ακριβώς έτοιμος σε ένα εταιρικό επίπεδο… Ο εταιρικός (=στουντιακός) κόσμος δεν ήταν έτοιμος για αυτό τότε». Παρότι η Wachowski είπε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο παρούσα ήταν η αληθινή της ταυτότητα όσο έγραφε το σενάριο με την αδερφή της, συνδέει σίγουρα την υποσυνείδητη επίδραση αυτής στο τελικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός, επίσης, ότι ο χαρακτήρας του Switch επρόκειτο αρχικά να είναι άντρας στο Matrix αλλά γυναίκα στον αληθινό κόσμο, θα ήταν η πιο έκδηλη ένδειξη των προθέσεων των δημιουργών αν είχε όντως καταλήξει στην ταινία.

«Όταν κάνεις ταινίες, η πλατφόρμα είναι δημόσια», αναλύει. «Νομίζω όποιου τύπου τέχνη και να τοποθετήσεις εκεί έξω στο σύμπαν, υπάρχει μία διαδικασία αποδέσμευσής σου από αυτό γιατί μπαίνει πια στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου. Μου αρέσει που υπάρχει αυτή η εξελικτική διαδικασία κατά την οποία εμείς οι άνθρωποι συνδιαλεγόμαστε με την τέχνη με μη γραμμικούς τρόπους. Που μπορούμε πάντα να μιλάμε για κάτι με φρέσκο τρόπο και να το βλέπουμε με άλλο μάτι».

Πώς επηρέασε το ‘Matrix’ το σινεμά ως πρόταση; Τι έκανε για την καριέρα των συντελεστών του; Πόσο μας πόρωνε ο Agent Smith; Πώς θα έμοιαζε αν γυριζόταν σήμερα και τι έχει να πει για τον σημερινό, post-truth κόσμο; Και φυσικά, τι θα διαλέγαμε: Το μπλε ή το κόκκινο χάπι;

Αυτά και πολλά περισσότερα στο επεισόδιο-αφιέρωμα του ‘Matrix’ από το POP για τις Δύσκολες Ώρες: