© 2001, CHRIS PIZZELLO/ASSOCIATED PRESS
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το νέο άλμπουμ του Dr. Dre δεν το σταματά τίποτα

Ο Dr. Dre αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό που έχει τάξει από το 2002: Το άλμπουμ με τίτλο Detox. Δεν τον σταμάτησε ούτε η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Μια μέρα μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ο Dr. Dre πήγε στη δουλειά. Όχι, μόνος, αλλά παρέα με το ιατρικό προσωπικό που τον παρακολουθεί επί 24ωρου βάσεως, έως ότου καταλήξουν οι γιατροί στο λόγο που προκάλεσε την αιμορραγία στον εγκέφαλο. Εξ ου και διακομίσθηκε στην εντατική του Cedars-Sinai Medical Center του Λος Άντζελες, στις 4 Ιανουαρίου.

Ενόσω νοσηλευόταν κάποιοι επιχείρησαν να διαρρήξουν το σπίτι του. Έγιναν τέσσερις συλλήψεις. Δε σου είπα όμως, γιατί πήγε από το νοσοκομείο, όπου έμεινε για δυο εβδομάδες, απευθείας στη δουλειά: είναι στη διαδικασία παραγωγής ενός album που ‘χει τάξει από το 2002 και έκτοτε αναβάλει διαρκώς, προκειμένου να ασχοληθεί με τους 50 Cent, Eminem, The Game και όσους άλλους έχει υπό τη σκέπην του -στην εταιρία του Aftermath Entertainment-, την οποία δημιούργησε αφότου έφυγε από την Death Row Records όπου άνηκε ο Tupac και στο πικ της έβγαλε 100.000.000 δολάρια σε ένα χρόνο. Θα έχει τον τίτλο Detox.

O 55χρονος Andre Romelle Young δηλώνει στην εφορία ράπερ, συνθέτης, ηχολήπτης, παραγωγός και επιχειρηματίας. Η ιστορία του ξεκίνησε μαζί με αυτήν της hip hop σκηνής στις ΗΠΑ και η διαμάχη της ανατολικής ακτής με τη δυτική, με τον Notorious BIG να είναι ο επικεφαλής της μεν και τον Tupac Shakur της δε. Αμφότεροι δολοφονήθηκαν. Η ιστορία του είδους εξηγείται υπέροχα στο documentary του Netflix, Hip hop Evolution.

Ο Dr. Dre έχει κατηγορηθεί πολλάκις για βιαιότητα εναντίον γυναικών. Σε συνέντευξη του στους New York Times τo 2015 είχε απολογηθεί και είχε δηλώσει ότι «πριν 25 χρόνια ήμουν ένας νέος που έπινε πάρα πολύ και είχε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, χωρίς να ‘χει την παραμικρή δομή στη ζωή του. Προφανώς, και τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δικαιολογία για όσα έκανα. Είμαι παντρεμένος για 19 χρόνια και κάθε μέρα δουλεύω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος για την οικογένεια μου. Ζητώ συγγνώμη από τις γυναίκες που πλήγωσα. Μετανιώνω για όσα έκανα, γνωρίζοντας πως επηρέασαν για πάντα τις ζωές τους».

Ο γάμος του με τη Nicole Young διήρκεσε 24 χρόνια, ώσπου τον περασμένο Σεπτέμβριο εκείνη κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Ως λόγος αναφέρονται οι άλυτες διαφορές. Ήταν ο δεύτερος γάμος του. Η Nicole ζητούσε 2.000.000 δολάρια το μήνα, διατροφή (το ζευγάρι απέκτησε δυο παιδιά που είναι ακόμα ανήλικα) και 1.500.000 δολάρια για την ασφάλεια. Δικαστής απέρριψε το δεύτερο αίτημα – καθώς εκείνη είχε απολύσει την εταιρία που πλήρωνε ο Dr. Dre. Η διατροφή θα κριθεί αυτόν τον μήνα. Τις ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο συμφώνησε να δώσει 2.000.000 δολάρια, ως προσωρινή αποζημίωση.

Στα χρόνια που ήταν παντρεμένοι, πέραν της καριέρας που έκανε ο Dr. Dre και αφορούσε στη μουσική, είχε δημιουργήσει (μαζί με τον συνεργάτη του Jimmy Lovine και την HTC από το Ταϊβάν) την Beats Electronics LLC, εταιρία κατασκευής προϊόντων ήχου. Δηλαδή, ακουστικά και ηχεία. Αυτή η έμπνευση του ήλθε το 2006. Ανέθεσε σε superstars αθλητές και μουσικούς την προώθηση τους – και το «γιατί» των 300 δολαρίων που χρειαζόταν όποιος ήθελε να φοράει τα ακουστικά της εταιρίας τους. Ο δημιουργός είχε εγγυηθεί πως οι καταναλωτές «θα έχουν την ευκαιρία να ακούν ό,τι ακούει ο καλλιτέχνης και τη μουσική όπως της αξίζει να ακούγεται. Όπως την ακούω και εγώ». Είχε δώσει μια επιπλέον προσοχή στα μπάσα. Τον Οκτώβριο του 2012 εμφάνισε και την έκδοση ακύρωσης θορύβου, μαζί με το φορητό ηχείο Beats Pill.

Το 2013 ξεπέρασε το 1.000.000.000 δολάρια σε κέρδη. Το 2014 επεκτάθηκαν στην αγορά της online μουσικής, με την αγορά μιας μικρής υπηρεσίας music-streaming (Μοg) για 14 εκατομμύρια δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα, την 1η Αυγούστου του 2014 η Beats Electronics εξαγοράστηκε από την Apple για 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2.6 δισεκατομμύρια σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε μετοχές). Ήταν η μεγαλύτερη αγορά που ‘χει κάνει ποτέ η Apple. Ένα μήνα νωρίτερα είχε αγοράσει το Shazam, για 400 εκατομμύρια δολάρια.