ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το νέο ‘Καφέ της Χαράς’ θυμίζει αναβίωση του ΠΑΣΟΚ

Στον πλανήτη των sitcom revivals, καμία κωμική σειρά δεν τελειώνει πραγματικά. Κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Ακόμα και με το νέο ‘Καφέ της Χαράς’.

Το sequel του ‘Λόγω Τιμης’ με τίτλο ’20 Χρόνια Μετά’ έδωσε το στίγμα: Η ελληνική τηλεόραση έμπαινε επιθετικά στη νέα τηλεοπτική τάση της αναβίωσης επιτυχημένων τηλεοπτικών brands, από τη ‘Roseanne’ μέχρι το ‘Gilmore Girls’ και το ‘Arrested Development’.

Η σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό στο νέο της ξεκίνημα, στη συνέχεια μάλλον ‘βάλτωσε’ λίγο, για να παραδώσει τελικά ένα αξιοπρεπές και διακριτικά όμορφο φινάλε, στο όποιο δεν συνέβησαν και πολλά πράγματα πάντως. Το ‘Καφέ της Χαράς’,ένα από τα μεγαλύτερα εγχώρια τηλεοπτικά  blockbuster της περασμένης δεκαετίας, έκανε πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε τηλεθέαση κατόρθωσε να σαρώσει, όπως ήταν αναμενόμενο. Ως προς το περιεχόμενο του όμως, εδώ ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση.

Η ΠΛΟΚΗ

Τα είχε πει και ο Νίκος Σταματίνης προ ημερών: Το μεγαλύτερο clicbkait που θα μπορούσε να διαλύσει το ιντερνετ (‘break the internet” – πόσο παλιακή φράση πια!), το Πως Είναι Σήμερα η Βάλια και ο Μανωλάκης από το Καφέ της Χαράς, είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της πλοκής. Το Καφέ έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, η Χαρά επιστρέφει στο χωριό, ο Πόπωτας βγαίνει από κάτι σαν κατάθλιψη/απομόνωση και η Σταυρούλα κατατροπώνει τους Πουλόπουλους και τον Πολυμενέα στις τοπικές εκλογές.

ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΗΜΕΙΑ

 

Ειδύλλιο Βάλιας – Μανωλάκη: Εδώ έχουμε ένα ντουέτο που εμφανισιακά θα μπορούσε να έχει σταθεί δυνατά και στο ‘Riverdale’ ή το ‘Pretty Little Liars’ και είναι σαφές πως το μεταξύ τους ειδύλλιο θα γίνει ένα ‘will or they won’t they’ που θα καθηλώσει πολλά ζευγάρια μάτια μπροστά από την τηλεόραση. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Μανωλάκης είναι λογοδοσμένος, η Βάλια το μαθαίνει από τα χείλη του Πώποτα, σε μια σκηνή που αν αντικαθιστούσαμε τους πρωταγωνιστές με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Κώστα Καρρά και την Νόρα Βαλσάμη, τίποτα δεν θα άλλαζε ιδιαίτερα και η Φίνος Φιλμ θα ήταν περήφανη.

 

Σταυρούλα – Φατσέας – Πώποτας και η υπόλοιπη συμμορία: Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Πουλόπουλος είναι και πάλι ‘εκείνος που τραγουδάει αστεία’ και ο Πολυμενέας είναι ‘ο τσιγγούνης’. Ο παπα-Τριαντάφυλλος ζει μόνος του και μπορεί να γίνεται μπαούλο από το κρασί ελεύθερος πια. Ο Φατσέας αμά τη πρώτη του εμφάνιση λέει στην – πρώην γυναίκα του- Σταυρούλα “εγώ ήρθα να σου κάνω σαμπάνια” (εννοώντας “καμπάνια”) και μπορείς ακόμα να ακουσεις τον αντίλογο από τα γέλια χιλιάδων θεατών στα εορταστικά τους τραπέζια.

ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

 

Όλα τα συμπτώματα των αναβίωσεων τηλεοπτικών σειρών, υπάρχουν κι εδώ, καλά και κακά. Από τη μια υπάρχουν οι χαρακτήρες που προχώρησαν, ενηλικιώθηκαν, μεγάλωσαν όμορφα: Η single Σταυρούλα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ως δήμαρχος αλλά και η Βάλια και ο Μανωλάκης ως ενήλικοι που συναντιούνται ξανά έχοντας προχωρήσει στις ζωές τους, όλοι τους έχουν κάποιο character development που φαίνεται να οδηγεί κάπου.

Σκηνοθετικά, μπορούμε να διακρίνουμε μια θετική αχτίδα: Το εύρημα του καμμένου Καφέ’ είναι μια αφορμή ώστε ο σκηνοθέτης Τάκης Μιχαήλ να μας βάλει μέσα σε μια ατμόσφαιρα που το κάρβουνο προσπαθεί να χτυπήσει στα ίσια τα ζωηρά χρώματα του χωριού, είναι μια κακοφωνία ενος μικρού παραδείσου, αλλά και μια αφορμή για πιθανή αναγέννηση τόσο του Καφέ, όσο κι εκείνων που όρισαν την πορεία του.

Από σεναριακής άποψης, είναι νωρίς να κριθεί το νέο ‘Καφέ της Χαράς’, αλλά το πρώτο δείγμα γραφής, σεναριακά τουλάχιστον, παραπέμπει σε fan service, σε ένα reunion μεταξύ πρωταγωνιστών που αναπαράγουν πάνω-κάτω τα ίδια κεντρικά γνωρίσματα, τις ατάκες, τις παραξενιές των χαρακτήρων τους. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους δείχνει φθαρμένη από το χρόνο και οι ατάκες μοιάζουν βγαλμένες από κάποιο κομμένο σενάριο του 2006.

Το φινάλε του πρώτου επεισοδίου φέρνει ξανά τη Χαρά στις ζωές των κατοίκων του Κολοκοτρωνιτσίου, αλλά και στις ζωές των χιλιάδων θεατών που έφεραν τηλεθέαση 40% στο πρώτο επεισόδιο της σειράς και αποθεώνουν την επιστροφή της σειράς στο Twitter. To νέο ‘Καφέ της Χαράς’ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, ανάμεσα στο να χαρίσει φλύαρο fan service και στο να φιλοτεχνήσει μια updated ματιά σε αγαπημένη σειρά του παρελθόντος. Το πρώτο επεισόδιο ήταν σίγουρο αμφιαντιλεγόμενο, όπως θα έλεγε και ο Φατσέας.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Πώς διαμορφώθηκε το Force Awakens και τι φρέσκο έφερε στο τραπέζι; Ποιος είναι ο ρόλος του Last Jedi και ποιο ήταν το όραμά του για τα Star Wars; Τι επηρέασε το Rise of Skywalker και τι έκανε καλά; Και τελικά, σκότωσαν οι φαν αυτό που αγαπούσαν περισσότερο;